mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar futball 2015 tavaszán…

Csend honol az MLSZ-ben. Egyetlen szó sem esik a magyar futball jelenlegi helyzetéről – pedig az most igazán gyászos. Hogy mást ne mondjunk, az NB I-ben két csapat áll a megszűnés szélén, míg az NB II-ben a bajnoki cím egyik esélyesének meccsére nem mehetnek be a nézők.



Sokszor leírtam, megkérdeztem már, most újra megteszem.

Vajon mit csinálnak azok az emberek, akiknek az lenne a dolguk, hogy az indulási licenceket, akiknek év közben ellenőrizni kellene a klubokat?
Merthogy nem a dolgukat, az biztos.

Mert ha azt tennék, akkor akár a Győrnél tapasztalható gondokat is észrevették volna, hiszen immár tudvalévő, hogy 3-4 évvel ezelőtt is gondok voltak a klubnál. De ha a Győrnél lévő visszaéléséket nem is tudták, nem látták, a Pápán történtekről kellett volna tudniuk.

Merthogy a pápai pénztelenség nem új keletű.
Sőt!

Évek óta mindenki tudja, hogy Pápán közel sincs kánaán – és akkor még finoman fogalmaztunk.

Ám az MLSZ simán engedte indulni mindkét klubot – és ki tudja még hány, a licencfeltételeknek nem megfelelő klubot -, de ennél sokkal nagyobb bűn, hogy akkor sem tett semmit, amikor kiderültek a turpisságok.

Sőt, pofátlan, már-már bicskanyitogató módon nyilatkozták, hogy a Győrnek nem is Tarsoly Csaba a tulajdonosa, így nekik semmi dolguk azért, mert Tarsolyt letartoztatták. Az ugye nem mellékes az ügyben, hogy hivatalosan Tarsoly azon cége a tulajdonos, amelynek működését felfüggesztette az MNB. No, és az sem mellékes –sőt – hogy amellett, hogy Tarsoly erősen gyakorolta a tulajdonosi jogokat, az MLSZ is sok-sok éven keresztül tulajdonosként kezelte őt.

Tudták, hogy Tarsoly nem is a Győr tulajdonosa - legalábbis az MLSZ szerint


De az MLSZ akkor sem tett semmit, amikor a Pápa tulajdonosa, Bíró Péter saját magát jelentette fel majd 5 milliárdos csalás miatt. A magyarázat ugyanaz, mint a győri esetben: Bíró nem azt a cégét jelentette fel, amelyik működteti a klubot, hanem egy másikat.

A licencszabályzat szerint egy profi klub tulajdonosa ellen nem lehet rendőrségi vizsgálat.
Igaz, az MLSZ szerint Tarsoly Csaba és Bíró Péter sem tulajdonos sehol.
Csak a cégeik – amelyeknek ők a tulajdonosai.

És most itt az újabb magyar abszurd.
Korábban már foglalkoztunk azzal, elképzelhető, hogy a Soroksár-Vasas meccsre nem jutnak be a szurkolók. Nos, ez mára valósággá vált.

 „Figyelem! Zárt kapus lesz a Soroksár SC–Vasas FC mérkőzés! A rendőrség a Merkantil Bank NB II 25. fordulójának Soroksár SC–Vasas FC mérkőzésének szurkolókkal való megrendezését határozatában megtiltotta!” – olvasható a hazaiak honlapján.

Az indoklás szerint azért nem mehetnek be a szurkolók a meccsre, mert a hazai és a vendég szurkolókat nem lehet elkülöníteni egymástól. Nos, erősen gondolkoztam, vajon mikor okoztak valamilyen rendbontás a Vasas szurkolók, de bevallom, én ilyenre nem emlékszem – mint ahogy a soroksári fanatikusok botrányára sem.

A "balhézó" Vasas-szurkolkók


És arra sem emlékszem, hogy az elmúlt időben egyetlen MLSZ-es tisztviselőt bármilyen módon felelősségre vontak volna azért, mert olyan csapatok kaptak indulási jogot, amelyek egyébként az MLSZ által hozott szabályok alapján nem kaphattak volna.

Vajon ez mikor történik meg?

 

 



Kinek éri ez meg? Szombathelyi bohózat