mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Dárdai a legjobb, ami a magyar futballal történt az elmúlt években

Sokan félreértették a tegnapi cikkem, pedig már az első mondatban kijelentettem, Dárdai-fan vagyok. Persze, lehet, hogy én is rosszul fogalmaztam. De ettől függetlenül úgy gondolom, nem jó elküldeni a francba azokat az újságírókat, akik eddig csak jót írtak róla azért, mert nem tetszik egy kérdés.

Bár nem volt szép a játék, kritika nem érheti a Dárdai-csapat célfutballját (fotó:mlsz.hu)

Öntsünk tiszta vizet a pohárba.
A vasárnapi kérdés (nem én tettem fel) pontosan így hangzott el: egyetért-e azzal a kapitány, hogy kintről úgy nézett ki, döntetlenre játszik a magyar csapat?

Erre lehet normálisan, korrektül válaszolni. El lehet mondani, hogy „én nem így láttam”, sőt, szakmai érvek sokaságát lehet felsorolni. Mert igenis vannak szakmai érvek arra, miért nem támadott fejetlenül a válogatott.

De Dárdai megsértődött, visszatámadott.
Az első újságírónak csak visszakérdezett.
A másodikat – és az összes olyan újságírót, aki így gondolja –elküldte szakmai továbbképzésre.

Na már most.
Azt gondolom, hogy a mindig kritikus, néha túl kritikus – ám ha az érdekek úgy kívánják, igencsak elnéző, sőt, fényező – magyar sportsajtó részéről soha nem volt még olyan összefogás, mint Dárdai kinevezése után. Én személy szerint egyetlen olyan cikket sem olvastam, ami negatív kritikával illetné Dárdai Pált és munkáját.

Sőt, a munkáját most sem illette senki kritikával.
Sőt, minden újságban azt olvastam, hogy a védelmünk rég nem látott stabilitást tükröz.

És ez valóban így van.
Dárdai szervezettséget és egységet teremtetett abban az alakzatban, amely évek óta a leggyengébb láncszem a magyar futballban. És amelyről évek óta minden magyar edző azt mondta, esélytelen stabillá tenni.

Érdem és elismerés, hogy a magyar csapat négy meccsen csupán egy gólt kapott, de csak halkan jegyzem meg, igazából egyetlen, európai szinten mondjuk erős középcsapattal sem játszottunk még. Hacsak a románokat nem vesszük ide, vagy ha azt nézzük, hogy a görögök nyáron még a vb-csoportból is toávbbjutottak.
De ez most lényegtelen

Kétség nem fér hozzá, a védelmünk stabil, pedig évekig ez a csapatrész volt a leggyengébb láncszem (fotó:mlsz.hu)

Nyílván sokan azt mondják, a sorsolás pillanatában elfogadták volna a görögök elleni hazai ikszet, én egyrészről már ezzel sem értek egyet, másrészről most nem a sorsolás pillanata van. Értem én, hogy a harmadik helyre hajtunk, hogy pótselejtezőt játszhassunk, csak most például egy győzelemmel a második hely is elérhető lett volna, de ennél sokkal fontosabb, hogy jelenleg csoportharmadik Németország, Ukrajna, Hollandia, Belgium, Oroszország vagy épp Norvégia.

Szép felhozatal, lehet válogatni, kivel szeretnénk pótselejtezni.

Dárdai elmondta, ne felejtsük el, hogy a legjobb csoportharamdik simán kijut az EB-re, csak azt elfelejtette hozzátenni, hogy a végelszámolásnál kiveszik a csoportutolsók elleni eredményeket, és azért annak nagy a valószínűsége, hogy ezzel kiesik a feröeri győzelem, viszont bennmarad ez az 0-0.

De félre ezzel, mert mindettől függetlenül egyetlen szó sem érheti Dárdait, mert célfocit játszik, sőt, ma már a nagycsapatok is pont ezt csinálják. A gond ott van, hogy Dárdai sértődöttségében és vélhetően fáradságában azokat oktatta ki, akik eddig csak szépet és jót írtak róla.

És akiknek az a dolguk, hogy kérdezzenek.

Az már más kérdés, hogy közülük most páran, szintén sértődöttségükben kis túlzással megpróbálják sárba tiporni Dárdait, ami valóban nem helyes.

Sőt, talán sokkal nagyobb gond, mint Dárdai válasza.



Lefoglalták az ETO Parkot és a stadiont is Hivatalos: Király nyáron kétéves szerződést köt a Haladással