mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pisont István: Mindenért a játékosok a hibásak

Újabb fejezettel bővül a "Pisont István dilettáns nyilatkozatai" című kézikönyv. Korábban írtam arról, milyen „nagyszerű” eredményeket ért el, mint szövetségi edző. Most az utanpotlassport.hu megszólaltatta a trénert, aki szerint lényegében mindenért a játékosai a hibásak, és ő továbbra is szövetségi edzőként akar dolgozni, de ezt a korosztályt már nem szeretné irányítani.

– Tényleg lemondott?
– Csak közöltem a srácokkal, hogy nem szeretnék tovább velük dolgozni – mondta Pisont István.

– Vagyis maradna szövetségi edző?
– Igen.

– Van ennek bármi köze az elmúlt hetek eseményeihez? Hogy az új sportigazgató, Bernd Storck kemény kézzel kezdte meg az irányítást?
– Az égvilágon semmi. A játékosaimban csalódtam, dühös vagyok rájuk. A norvég csapat borzasztóan gyenge. Csak rugdosta fel a labdákat, semmiféle játékot nem épített. Tőlünk viszont olyan taktikai és technikai hibákat láttam, hogy siralmas. Félelmetes, hogy hiába gyakorolunk fél éve dolgokat, nem látom viszont a pályán. Úgy tűnik, semmi értelme annak, amit csinálok. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nem jelenik meg az, amit látni szeretnék.

– Ez a korosztály kapott ki hat-nullra az olaszoktól. Ezek szerint azóta nem fejlődött semmit?
– Valamennyit igen, de jóval előrébb kéne tartanunk. Ősszel jönnek az Európa-bajnoki selejtezők, és még olyan labdaátvételi és átadási problémák is megjelennek, hogy elképesztő. A pályán nem kommunikálnak egymással, csak bambulnak. Pedig olyan minőségű labdarúgókról beszélünk, mint Kitl Miklós vagy Sallai Roland, akik már az NB I-ben is játszanak. Kérdeztem tőlük: itt miért blokkoltok le? Én csinálok valamit rosszul? Tőlem féltek? Azt mondták, nem. Felszabadultak itt, jól érzik magukat. Nem értem, akkor miért nem tudják kiadni, ami bennük van. Az pedig a belső morált jellemi, hogy a bejelentésem milyen gyorsan kikerült az öltözőből...

– Az olasz meccs mekkora nyomot hagyhatott bennük? Hiszen elég komoly visszhangot váltott ki...
– Akkor én indokolatlannak éreztem, amit a sajtótól kaptunk. A sportnapilap újságírója megkérdezte, hogy a fiúk miért nem gladiátorok. Azért, mert mi az ügyes gyerekeket keressük, akik minőségi futballra képesek. Szerintem nem az a lényeg, hogy gladiátorként felborítsák az ellenfelet. Az én filozófiámba azok illenek bele, akik focizni tudnak. Mi nem tudunk harcolni. Technikailag képzett srácokra van szükségünk, akik labdabirtoklásra képesek, amiből felépítik a játékokat. Közben mindenki azt hajtogatja, hogy fizikailag milyen rosszul állunk. De ez csak azért van, mert nincs nálunk a labda, és állandóan futni kell utána. Azért van szükség a technikára, hogy nálunk legyen, és máris jobban fogjuk bírni erővel is.

– Gondolom, itt elsősorban a küzdőszellemre célozhatott a kolléga. Egyébként ezek a filozófiai nézetei mennyire egyeznek Bernd Storck elképzeléseivel?
– Nem tudom, még csak ismerkedünk. De az edzéseit elnézve láttam, hogy nála is minden az ütemről és a ritmusról szól.

– Mi lesz most?
– Elképzelésem sincs, tanácstalan vagyok. Egyeztetnem kell a vezetőséggel, aztán elválik.

Pisont szerint tehát indokolatlan, amit a sajtótól kapott ő és csapata, arra viszont nem derül fény, mit gondol arról, hogy csapata az elmúlt években csak nagy ritkán tudtak nyerni. És érdekes: a vereségek után sosem Pisont volt a felelős, mindig valaki más tehetett a rossz eredményekről!

Pisont azt is mondta, egyeztetnie kell a vezetőséggel.

Most aztán elválik, hogy mennyire gondolja komolyan a magyar futball megújítását az új német sportigazgató.
Mert ha Pisont munkásságának gyümölcsét, azaz az általa irányított csapatok eredményeit vesszük górcső alá, nem kétséges: Pisontnak nem szabad több csapatot adni az MLSZ-ben!  



Pisont ismét bizonyította, tökéletesen alkalmatlan arra, amit csinál Az MLSZ szerint nem Tarsoly a Győr tulajdonosa, ezért nincs gond a licenccel sem