mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az Újpest a Fair Playre hivatkozva kitiltaná a saját szurkolóit, de ezt az MLSZ nem engedi

Miközben mindenki arról papol, hogy mennyire kellenének a szurkolók, egyre nagyobb teret hódít a klubok, saját szurkolóit kitiltó intézkedései. Valahogy mára elfelejtődött a futball egyik alapszabálya, miszerint az egész a szurkolókért van. Most Újpesten „fenyegették” meg a drukkereket, hogy ha kell, a klub vezetői inkább saját maguk zárják be a stadion kapuit.

Azon már nem lepődik meg senki, hogy az MLSZ szerint folytatni kell a szurkolói kártya programot, pedig azt a szurkolók nagy része nemhogy elutasítja, de bojkottálja is. Szövetségünk szerint óriási siker, hogy több mint 130 ezren váltották ki a kártyát, arról viszont nem esett szó, miként értékelik a 16 ezres fordulónkénti nézőszámot

A ferencvárosi helyzetet sem kell bemutatni, elég, ha csak körbenézünk az állami milliárdokból stadionban egy-egy bajnoki meccs alatt. A régen „Üllői úti oroszlánbarlangnak” nevezett stadion ma alig fél házzal üzemel.

Most Újpesten gondolták azt, inkább saját maguk zárják ki a szurkolókat a meccsekről. A vezetőség szerint ugyanis tarthatatlan az, hogy a klubnak büntetést kell fizetnie a drukkerek viselkedése miatt. Mindez akár érthető is lenne, ám a klub mai közleménye – amit most változtatás nélkül elolvashatsz – azért mégiscsak furcsa.

"A kezdetek óta a sport szellemiségével összeforr a sportszerűség és a tiszta játék fogalma. A játékosok úgy küzdöttek egymással és küzdenek meg a játéktéren mind a mai napig, hogy ezek az elvek ne sérüljenek, a sportszerűség, a „fair” magatartás eszméjén ne essen csorba még a küzdelem hevében sem, mikor a sportolók előtt csak egyetlen cél lebeg, a győzelem, a babérkoszorú megszerzése.

Ez az eszme azonban nem csak a játéktéren érvényesül, ott van a lelátókon is, ahol ezrek szemlélik kedvenc sportolójuk vagy csapatuk küzdelmét, sikereit vagy éppen kudarcát. Ahogy a sportoló átszellemül a küzdelem hevében, ez átragad a nézőre, és ő már nem csupán szemlélő, hanem része a mérkőzésnek, része a küzdelemnek.

Az érzelmek viadalát azonban alá kell rendelnünk a sportszerűség eszméjének, amely azonban néha nem egyszerű feladat. Klubunk azért fordul most tisztelt szurkolóihoz, mert úgy érezzük, hogy az érzelmek viadala az elmúlt idény során a klub érdekeinek ütközéséhez is vezetett.

Az Újpest FC nem csupán egy sportszervezet, a lila-fehér történelem hazánkban egyedülálló megbecsülést és elismerést vált ki minden magyar sportolóból és a sport szerelmeseiből. Azonban nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy az Újpest FC csapatát egy gazdasági társaság üzemelteti. A klub érdeke, hogy szurkolóit maximálisan kiszolgálja, érdeke, hogy a csapat sikeresen szerepeljen a labdarúgó bajnokságban és a kupasorozatokban, azonban mindemellett érdeke az is, hogy költségvetésében ne keletkezzen olyan mértékű előre nem tervezett kiadás, amely megnehezíti a gazdasági társaság működését. A Magyar Labdarúgó Szövetség által klubunkra kirótt büntetések az előző szezon során meghaladták a 7,7 millió forintot, amely hazánkban egyedülálló mértékű. Az Újpest FC azonban emellett a kiadási tétel mellett számos egyéb ráfordítást is kénytelen a költségvetésében szerepeltetni, amely tovább nehezíti a klub működését. A klub érdeke a fentiek mellett tehát az, hogy ezeket az értelmetlen kiadásokat, büntetéseket kiküszöbölje, s hogy ezek ne akadályozzák a klubot céljainak elérésében.

 

Mérkőzés Bírsági tétel Körülmények 
1. forduló
2014.07.26.
Haladás - Újpest
200.000    megbotránkoztató rigmusok
2. forduló
2014.08.03.
Újpest - DVTK
400.000 enyhítő: hangosbemondó, pirotechnikát alkalmazó 2 fővel szemben rendőri intézkedés  megbotránkoztató, rasszista rigmusok
3. forduló
2014.08.09.
PMFC - Újpest
300.000 visszaeső megbotránkoztató, rasszista rigmusok
4. forduló
2014.08.16.
Újpest - DVSC
300.000 súlyosbító: visszaeső, hangosbemondó nem minden esetben intézkedett   megbotránkoztató, rasszista rigmusok
5. forduló
2014.08.23.
Paks - Újpest
500.000 visszaeső megbotránkoztató, rasszista rigmusok
6. forduló
2014.08.30.
Újpest - Honvéd
600.000 visszaeső - szurkolók megbotránkoztató magatartása miatt, mind az öt fordulóban folyt ellene eljárás; enyhítő: füstgépet beindító szurkolót kiemelték  megbotránkoztató, rasszista rigmusok
7. forduló -
2014.09.14.
Videoton - Újpest
600.000 visszaeső, súlyosbító: hat forduló után eljárás és marasztaló határozat megbotránkoztató, rasszista rigmusok

8. forduló
2014.09.21.
Újpest - FTC

1.500.000, 
B, D szektorbezárás
súlyosbító: visszaeső megbotránkoztató viselkedés miatt; pirotechnika miatt; enyhítő: pirotechnikát alkalmazó szurkolót kiemelték, intézkedés a vétségek megakadályozására    megbotránkoztató, rasszista rigmusok
9. forduló
2014.09.27.
Pápa - Újpest
300.000 visszaeső megbotránkoztató, rasszista rigmusok
11. forduló
2014.10.19.
Győr - Újpest
300.000 visszaeső megbotránkoztató viselkedés miatt; pirotechnika miatt; megbotránkoztató, rasszista rigmusok
13. forduló
2014.11.02.
MTK - Újpest
700.000 visszaeső: megbotránkoztató mag. Miatt és pirotechnika használata miatt megbotránkoztató, rasszista rigmusok
14. forduló
2014.11.08.
Újpest - Puskás
800.000 visszaeső: megbotránkoztató mag. Miatt  megbotránkoztató, rasszista rigmusok
16. forduló
2014.11.29.
Újpest - Haladás
400.000 visszaeső: megbotránkoztató mag. miatt  megbotránkoztató, rasszista rigmusok
17. forduló
2014.12.07.
DVTK - Újpest
800.000 visszaeső: megbotránkoztató mag miatt és pirotechnika használata miatt is megbotránkoztató, rasszista rigmusok

Klubunk elismeri, hogy a pozitív és tiszteletre méltó szurkolói jelenlét a stadionban nélkülözhetetlen, a sport szurkoló nélkül nem más, mint egy könyv olvasó nélkül. Azonban a sportszerűtlen szurkolás érdekek ütközéséhez vezet, amelyet klubunk a nemzetközi és magyar jog keretein belül orvosolni kényszerül.

Klubunk mindent megtesz azért, hogy a negatívan megnyilvánuló szurkolóit a klub érdekeinek figyelembevételére ösztönözze, ezért azon van, hogy a nem kívánt verbális és nem verbális cselekmények stadionon kívül maradjanak. Amennyiben a szövetség további sportszerűtlen magatartás miatt fegyelmi eljárás keretében elmarasztalja klubunkat és pénzbírsággal illeti a gazdasági társaságot, klubunk elrendeli, hogy a soron következő három hazai mérkőzést csapatunk zárt kapuk mögött játssza le, illetve amennyiben ezt követően továbbra is büntetésekkel sújtják a klubot a szurkolói rendzavarások miatt (pl. verbális incidensek), klubunk elrendeli, hogy az idény hátralévő valamennyi mérkőzését csapatunk zárt kapuk mögött játssza le.

Tisztában vagyunk vele, hogy a kollektív bűnösség nem megoldás. Célunk az, hogy a békés szurkolók közül elkülönítjük a zavart keltő szurkolókat. Az elkövetők beazonosításra és kizárásra kerülnek, és klubunk azon elkövetőkkel szemben, akik alapot képeznek arra, hogy az Újpest FC-t a szövetség pénzbírsággal sújtja, polgári peres eljárás keretében kártérítési igényt fog érvényesíteni.

Jelen tájékoztatónkhoz mellékeljük az Újpest FC labdarúgócsapat mérkőzésein résztvevőkkel szemben alkalmazható kizárás szankcióról szóló szabályzatot. A szabályzatot a klub az Újpest FC etikai kódexét szem előtt tartva állította össze, kérjük, olvassák el figyelmesen.

Az Újpest FC és a szurkolók közös érdeke, hogy a stadionban ne csak egy sikeres csapat futballozzon, hanem egy olyan család gyűljön össze a lelátókon, amelynek tagjai egymásért küzdenek, nem pedig egymás ellen. Ennek hangsúlyos pontja a gyűlöletkeltés és egymás ellen uszító, rasszista rigmusok kiszorítása a stadionból. Klubunk minden idegszálával azért dolgozik, hogy élhető körülményeket teremtsen a stadionban a szűkös keretek ellenére is, ezért felhívásunk hatványozottan igaz most, amikor arra kérünk minden lila-fehér szurkolót, minden sportbarátot, hogy álljon ki egymás mellett, és álljon ki a klub mellett."

A történet ezen részéig is furcsa, ám ennél is furcsább az MLSZ álláspontja, mely szerint egy klub nem döntheti el, hogy beengedi-e a szurkolókat, vagy nem. Szövetségünk ugyanis azonnal reagált az újpesti közleményre. Íme:

"Az Újpest FC nem korlátozhatja a szurkolókat a belépésben, noha a klub egy csütörtökön megjelent közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb rendbontás esetén bezárja a Szusza Ferenc Stadiont. A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható versenyszabályzat szerint a "pályaválasztó köteles a mérkőzés megtartásához szükséges valamennyi engedély megszerzéséről gondoskodni", valamint az "éves biztonságtechnikai és pályahitelesítési jegyzőkönyvben megállapított nézőszámot (hazai és vendégszurkolók külön-külön feltüntetve) a rendező sportszervezet nem korlátozhatja". A szabályzat alapján egyedül hatósági intézkedés, illetve az illetékes labdarúgó-szövetség fegyelmi határozata nyomán lehet kivételt tenni.
Az Újpest - a honlapján megjelent közlemény szerint - mindent megtesz azért, hogy "a negatívan megnyilvánuló szurkolóit az egyesület érdekeinek figyelembevételére ösztönözze", ezért azon van, hogy a nem kívánt cselekmények stadionon kívül maradjanak. A fővárosiak közleményükben stadionbezárást helyeztek kilátásba abban az esetben, ha szurkolóik miatt újabb büntetéseket kapnak - erre azonban nincs lehetőségük."

 

  

 



Bohócverseny: A C-liszenszes edzői felvételin jártunk Apa, kezdődik!