mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kb 40 éve van érvényben az a szabály, amire a nyíregyházi vezetők most rácsodálkoznak

Komolyan mondom, nem értem a Nyíregyháza vezetőinek reakcióját. Úgy csinálnak, mintha kb. 40 éve nem az lenne a szabály, hogy az elhalasztott meccsen csak az játszhat, aki az eredeti időpontban a csapat tagja volt. Ha ezt Nyíregyházán nem tudják, akkor nagy baj van.

Ennek a csapatnak a nagy része még nem volt a Nyíregyháza igazolt tagja, amikor a Paks ellen kellett volna játszani

Mint tegnap megírtuk, a Nyíregyháza komoly árat fizet azért, mert télen nagytakarítást tartottak az öltözőben. A szombati, Paks elleni meccset ugyanis őszről halasztották el, így csak azok játszhatnak, akik az eredetileg kiírt időpontban a klub játékosai voltak.

A nyíregyházi vezetők most úgy állnak és csodálkoznak a világra, mintha nem tudnának erről a szabályról. Persze, lehet, hogy nem tudnak róla, de akkor óriási gond van. Mert az a szabály nagyjából negyven éve van érvényben. Mondhatnánk, mindig is így volt.

Persze, a mostani helyzetet felvet egy komoly szervezési problémát, amiben azért az MLSZ-nek is vastagon benne van a keze.

A szövetség képviselői ugyanis valamilyen érthetetlen oknál fogva immár évek óta úgy gondolják, hogy a csapatoknak ősszel le kell játszani három tavaszi fordulót is. Így most az a képtelen helyzet állt elő, hogy a Nyíregyháza egy őszről elhalasztott mérkőzésre készül, ami egyébként a tavaszi második forduló. Ebből a nézetből jogos Brekk László felvetése, miszerint nem értik hogyan lehetséges az, hogy a tavaszi második fordulóban nem játszhatnak a téli átigazolási időszakban szerződtetett játékosok. Pontosabban jogos lenne, ha a többi csapat, amelyeknek nem maradt el ősszel a meccse, szintén játszhatta volna az új igazolásokat.

Csakhogy akkor azok még nem voltak.

És itt vetődik fel az évek óta visszatérő probléma.

Amennyiben az MLSZ előre hozta a tavaszi fordulókat, miért nem hozta előre az átigazolási időszakot. Azaz a csapatok miért nem igazolhatnak abban a pillanatban, amikor szervezésileg véget ér az őszi szezon. Hiszen épp ésszel gondolkozva ez egyértelmű lenne.

Mátyus Jánosnak ilyen problémával még sosem kellett megkűzdenie

Az viszont megmagyarázhatatlan, hogy a csapatoknak azzal a kerettel kell lejátszaniuk három tavaszi fordulót, amivel az őszit végigjátszották, még akkor is, ha a csapat vezetői már tudják, mely játékosoknak köszönik meg a részvételt.

Ez egyébként ismét egy olyan, MLSZ-es döntés, amely jól mutatja, mennyire átgondolatlanul, hozzá nem értő módon,  ad hoc jelleggel döntenek a magyar labdarúgásról ott, ahol hozzáértő embereknek kellene dolgozniuk.

Ám mindettől tény, értetlenül állok a nyíregyházi vezetők csodálkozása előtt, hiszen mint mondtam, az elmaradt mérkőzésekre vonatkozó szabály emberemlékezet óta érvényben van.

Az a gyanúm, a nyíregyházi vezetők is pontosan tudják, most nincs igazuk, ők is pontosan tudják, nem gondolkoztak akkor, amikor lecserélték a játékosokat, de most próbálnak másra mutogatni.

Pedig sokkal egyszerűbb lett volna tervszerű, és tudatosan átgondolt csapatépítésbe fogni.
Nem most télen, hanem már ősszel.
 



Elkészült a diósgyőri stadion látványterve Közeleg a világbajnokság: Győztes meccsel zárta az edzőtábort az U20-as válogatott