mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kaposvári útra lépett a Haladás

Szinte hihetetlen, de elképzelhető, hogy a szombathelyi vezetők nem látták, mi történt tavaly a Kaposvárral. Ezt bizonyítja, hogy szinte teljesen pontosan azt csinálják, mint tavaly a Rákóczi – telepakolják a csapatot külföldivel. Persze, ez még nem jelent automatikus kiesést, de óriási veszélyt hordoz magában. És nem csak szakmailag, hanem anyagilag is. Pont úgy, mint ahogy Kaposváron történt.

Talán napra pontosan egy évvel ezelőtt írtam, hogy teljesen meggondolatlan és szakmailag megalapozatlan az, amit Kaposváron csináltak. Akkor úgy gondolták a vezetők, hogy a kiesés elől menekülő csapatot a légiósok mentik majd meg. Aztán tavasszal láttuk, hogy az első 3-4 vereség után a légiósoknak már csak egy volt a fontos: hogy megkapják a pénzüket.

Ráadásul tavaly arra is felhívtam a figyelmet, azzal, hogy légiósokkal pakolják tele a keretet, a szakmai továbblépés mellett a gazdasági létüket is kockára teszik, hiszen egy kiesés után, ha maradnak a légiósok, akkor a csapat elesik a tv-s pénzektől, ha elmennek a légiósok, akkor egy teljesen új csapatot kell ismét építeni.

Nos, nem kellett nagy jóstehetség ehhez, és láss csodát, a Kaposvár pontosan azt az utat járta be, amit megjósoltam: kiesés, anyagi csőd. Mostanában albérletből kitett játékosokról, hónapok óta ki nem fizetett pénzekről hallani – ismételten is csak az unalomig ismételt kérdést tudom feltenni, mit csinál ilyenkor az MLSZ – Kaposváron, ahol még attól sem rettentek vissza, hogy egy korábban gazdasági bűncselekménnyel megvádolt, emberrablásért elítélt embernek adják el a tulajdon egy részét.

Selymes tavaly szinte egy csapatnyi játékost elküldött Kaposvárról, majd nevesincs légiósokkal töltötte fel a keretet. Az eredmény: kiesés és totális csőd. Most pont ugyanezt csinálják Szombathelyen.

Erre mit csinálnak most Szombathelyen?
Pont ugyanazt, mint egy éve Kaposváron.

Kezdődött az edzőváltással, és még ebben is hasonlított a sztori a kaposvári történésekre. Kaposváron senki nem értette, hogyan találták ki az eddig sehol, semmilyen eredményt el nem érő Selymes Tibort, és bár Szentes Lázár neve nem ismeretlen, eredményesség terén nagyjából pont ott tart, mint Selymes. Ráadásul, ha visszatekintünk, láthatjuk, hogy azoknál a csapatoknál, ahol Szentes dolgozott, morálisan is teljesen szétesett a csapat.

Szentessel aztán négy forduló alatt nemhogy pontot nem szerzett a Hali, de gólt sem szerzett, így óriási meglepetésként hatott, hogy a csapat az utolsó őszi (második tavaszi) fordulóban nyerni tudott.

És tudják, mit történik ezek után.
Szentes Lázár – csakúgy, mint egy évvel ezelőtt Selymes – nagyjából egy kezdőcsapatnyi játékost küldött el Szombathelyről, akiket – csakúgy, mint tavaly Selymes – légiósokkal helyettesít.
A csapattól eddig távozott Dvorschák Gábor, Szakály Attila, Andrij Jefremov, Zsirai Martin, szabadlistára került Kamil Kopúnek, Kulcsár Kornél, Skriba Máté, Zamostny Balázs, Városi Viktor, Nagy Olivér, Gyurján Bence, Farkas Márk, Mursits Roland.

Hozzá kell tenni, hogy az új igazolások között azért inkább vannak magyar szinten minőséginek számító játékosok, mint voltak a Kaposvárnál, hiszen bár Leandro Martínez győri kalandja nem sült el jól, a Honvédnál már bizonyított, és bár Dudás Ádám szintén Győrben szenvedett, de azért őt még mindig a tehetségek közé soroljuk. Igaz, amolyan igazán magyaros tehetségek közé. Mellettük Nagy Patriknak is jó lehetőség a Hali, de azt már nehezen lehet megmagyarázni, hogy vajon mit láttak meg Andrea Manciniben – na és azt sem tudni, mikor látták azt a valamit meg, hiszen az olasz nem igazán játszott a Honvédban – és Raffaele Alcibiade-ben. Érkezett még a papíron a Juventus alkalmazásában álló Laurentiu Branescu így a válogatott (már bocsánat, de ez is csak Pintér Attilának köszönhető) Rózsa vetélytársat kapott a kapuba. Mellettük, csak hogy a külföldi kontingenst gyarapítsuk, a kiszemeltek között az olasz Davide Petrucci, és az olasz-argentin Emanuel Martínez található.

Ez évekig elképzelhetetlen volt Szombathelyen. Légiósoktól várják a megváltást. Az eddig sehol nem bizonyító, a Honvédnál perceket is alig játszó Manchini még a 10-es mezt is megkapta (fotó: Unger Tamás/vaol.hu/haladasfc)

Igazán nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ez a nagy jövés-menés tavaly a Kaposvárnak sem jött be, ráadásul a rengeteg olasz játékos – ne felejtsük, a keretben ott van Tommaso Rocchi is – inkább sejteti a tavasszal a semmiből feltűnő Massimilano Caroletti marketingmenedzser bizniszét, mint előre megtervezett, tudatos csapatépítést.

Persze, a Haladásnak is ugyanazt kívánom, mint tavaly ilyenkor a Kaposvárnak, azaz ne legyen igazam, a rengeteg külföldi váljon be, a csapat pedig maradjon bent az NB I-ben.

De fogadni azért nem fogadnák rá.Jó ez a 60. hely? Döntse el Ön! Gera-góllal nyert az U20-as válogatott