mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Elhunyt Buzánszky Jenő

Életének 90. évében elhunyt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje, aki a klasszikus tizenegy tagjai közül utolsóként búcsúzott az élők sorából.


 

Buzánszky Jenő (1925-2015)

A közvéleményt a világhírű labdarúgó fia, ifj. Buzánszky Jenő tájékoztatta édesapja haláláról, amely az esztergomi kórházban következett be az intézmény tájékoztatása szerint vasárnap este 8 órakor.

A válogatott sportolói karrierjének kezdete óta Dorogon élő Buzánszky Jenő a múlt év végén, karácsony előtt került kórházba, kétszer megoperálták, s a műtétek után legyengült idős szervezete nem tudott új erőre kapni. Buzánszky Jenő május 4-én lett volna 90 esztendős. A kapus, Grosics Gyula tavalyi halála után ő volt az Aranycsapat klasszikus tizenegyének utolsó élő tagja (Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.)


Buzánszky Jenő 1925. május 4-én született Újdombóváron, a magyar válogatottban 49-szer játszott. Tagja volt az olimpiai győztes csapatnak 1952-ben Helsinkiben, és pályára lépett 1953-ban Londonban, Anglia ellen az Évszázad mérkőzésén. Az 1954-es világbajnokság mind az öt mérkőzésen szerepelt, így a berni döntőben is, ahol ezüstérmet szerzett.

 


Dorogon 274 mérkőzésen szerepelt az élvonalban, az NB II-ben pedig 56 mérkőzésen lépett pályára. Hivatalos bajnoki mérkőzéseken 25-ször volt eredményes. Edzőként először a Dorogi Bányászt irányította, később még dolgozott Esztergomi Vasasnál és a Fősped Szállítóknál. Sportvezetőként a Komáromi illetve Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnöke volt, a Magyar Labdarúgó-szövetségben alelnöki tisztséget töltött be.

Számos egyéni elismerés birtokosa (A Nemzet Sportolója, Szent István-díj, Prima Primissima-díj, Csík Ferenc-díj), Dorog és Dombóvár díszpolgára, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, Dorogon 2010-ben stadiont neveztek el róla. 

Buzánszky Jenőt az MLSZ saját halottjának tekinti.





Megelepő, és neha mulatságos Pintér-válaszok James Rodríguezé a Puskás-díj