mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ilyen volt a válogatott éve

Hogy milyen évet tudhat magá mögött a magyar válogatott. Egy olyat, melynek elején lényegében olyan ámokfutás történt, ahol még az is megesett, hogy Priskin Tamás vagy épp Korcsmár Zsolt volt a csapatkapitány, és melynek második felében Dárdai Pál egy olyan mentális pluszt adott a csapatnak, melynek segítségével úgy szereztünk három meccsen 7 pontot, hogy egyik meccsen sem játszottunk jobban, mint ellenfelünk.



A magyar válogatott idei évét két részre lehet bontani, januártól szeptember közepéig, öt mérkőzésen Pintér Attila, majd az év utolsó hónapjaiban, négy találkozón Dárdai Pál irányította a nemzeti csapatot. A tavasz az Eb-selejtezőre való felkészülés jegyében telt, a négy barátságos mérkőzés mellett a válogatott programját egy törökországi edzőtábor és több összetartás egészítette ki. Az idei meccsek sora egy finnek elleni barátságos találkozóval kezdődött. A győri összecsapáson Rudolf Gergely találatával vezettünk ugyan, de az északiak a szünet után fordítottak és 2-1-re megnyerték a meccset.

 

 

Májusban a dánokat fogadtuk, és bár Dzsudzsák Balázs és Varga Roland is bevette a vendégek kapuját,  a dánok a második félidőben jelentős fölényben játszottak, így végül a 2-2-es eredménynek mi örülhettünk jobban.

 


Június 4-én az albánok, majd a kazahok voltak a mieink ellenfelei a Puskás Ferenc Stadionban. Az albánokat Priskin Tamás góljával 1-0-ra, a kazahokat Priskin és Varga Roland találataival, valamint egy öngóllal 3-0-ra győztük le.

 

 

 

Szeptember 7-én kezdődött az Európa-bajnoki selejtező sorozat, de Pintét Attilának ez volt az utolsó meccse kapitányként. Bár a második félidőben Priskin révén sikerült vezetést szereznünk  ám ezután védelmi hibáinkkal felhoztuk a briteket, akik köszönték a lehetőséget, két gólt szerezve megfordították az állást, és meg is nyerték a meccset.

 

 

Másfél héttel később az MLSZ elnöksége rendkívüli ülésen arról döntött, hogy felmenti posztjáról Pintér Attilát, mert úgy ítélte meg, a szakmai stáb kilenc hónap alatt nem tudott kialakítani egy válogatott magot, amely profitálni tudott volna abból, hogy az edzőtáborok, összetartások alatt lehetősége volt begyakorolni a tervezett taktikát, játékrendszereket. A beugró a korábbi 61-szeres válogatott játékos, az edző pályafutása elején járó Dárdai Pál lett, aki "másodállásban", berlini feladatai mellett vállalta el a munkát.

Dárdai "vékony" edzői tapasztalata ellenére nagyszerű munkát végzett, határozott elképzeléseivel, szimpatikus fellépésével hamar maga mellé állította a szurkolókat, a játékosokat, a szakmát és a médiát is. Bár sokan féltették a csapatot a bukaresti, románok ellen Eb-selejtezőtől, és az első félidő egyes periódusaiban nem is tudtuk felvenni a versenyt ellenfelünkkel, végül mégis a házigazdák örülhettek, hogy a magyar válogatott csak egy ponttal tért haza: a játékvezető nem adott meg egy érvényes magyar gólt, a második félidőt pedig már egyértelmű fölényben játszotta le csapatunk.

 

 

A sikerként értékelhető bukaresti döntetlent követően egy váratlanul nehéz, nyögvenyelős győzelem következett Feröeren. Kellemetlen élményt jelentett számunkra az északi kiscsapat harcos, jó játéka.

 

 

November 14-én ismét Finnország következett:  a meccsen pontosan az történt, amit Dárdai Pál már napokkal a találkozó előtt megjósolt: harcos, de szépnek jóindulattal sem nevezhető játékkal, a hajrában szerzett Gera Zoltán-fejesgóllal 1-0-ra legyűrtük a rivális finneket.

 

 

Az év utolsó meccsén, a korábban kevesebb lehetőséget kapott kerettagokból álló válogatottunk 2-1-re kikapott barátságos mérkőzésen az oroszoktól. Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitányi megbízatása ezzel lejárt, de a Magyar Labdarúgó Szövetség már az oroszok elleni meccset megelőzően jelezte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a válogatott mellett tartsa a fiatal szakembert. December 9-én meg is született a megállapodás a Hertha BSC-vel, s az MLSZ bejelentette, hogy az Eb-selejtező sorozat végéig Dárdai Pál és stábja készíti fel a nemzeti csapatot.

 

 

Az év során nem kevesebb, mint negyvenöt játékos szerepelt a válogatottban, ráadásul Pintérnél 14, Dárdainál 5 újonc is bemutatkozott a csapatban.  A tizenkilenc újonc közül tizenhatan barátságos mérkőzéseken mutatkoztak be, hárman Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen öltötték magukra először a címeres mezt, Dibusz Dénes és Fiola Attila idegenben Feröer ellen, a Torshavnban, valamint Forró Gyula Finnország ellen.

Különösen szembetűnő, hogy kapusposzton a kilenc mérkőzésen öten is szerepet kaptak, kettőnél több találkozó senkinek sem jutott. A védelem egyszer sem tudott változatlan összeállításban pályára lépni, a szélsőhátvéd posztjára nehéz volt megtalálni az ideális játékost, a bal oldalon öten is játszottak az év során.

A mérleg: 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 55,55 százalékos teljesítmény

8 mérkőzésen:
Dzsudzsák Balázs, Nemanja Nikolics (2+6)
7 mérkőzésen: Juhász Roland (6+1)
6 mérkőzésen: Lovrencsics Gergő (3+3), Tőzsér Dániel (5+1), Varga József
5 mérkőzésen: Gyurcsó Ádám (3+2), Kádár Tamás (4+1), Kalmár Zsolt (1+4), Priskin Tamás (1+4)
4 mérkőzésen: Korhut Mihály, Lang Ádám, Lipták Zoltán, Rudolf Gergely, Simon Krisztián (2+2), Szalai Ádám
3 mérkőzésen: Elek Ákos (2+1), Fiola Attila (2+1), Futács Márkó (1+2), Gera Zoltán, Kovács István (1+2), Stieber Zoltán (2+1), Varga Roland (1+2)
2 mérkőzésen: Dibusz Dénes, Forró Gyula (1+1), Gulácsi Péter, Heffler Tibor, Király Gábor, Koman Vladimir (1+1), Korcsmár Zsolt, Pátkai Máté, Rózsa Dániel, Szakály Péter (1+1), Vanczák Vilmos, Vécsei Bálint (1+1)
1 mérkőzésen: Balogh Balázs, Bogdán Ádám, Predrag Bosnjak (0+1), Leandro de Almeida, Nagy Gábor, Poór Patrik (0+1), Sándor György, Simon Ádám (0+1), Szabó János (0+1), Zsidai László

A legtöbb játékidőt Dzsudzsák Balázs (711 perc) töltötte a pályán, őt követi Juhász Roland, 570 perccel, Varga József 555, Tőzsér Dániel 468 perccel. A legkevesebb játékidőt Bošnjak Predrag (26 perc) könyvelhette el, őt követi Szabó János (31 perc), Poór Patrik (37 perc), Simon Ádám (49 perc), Szakály Péter (két mérkőzésen 8+45=53 perc), Nagy I Gábor (55 perc) és Sándor györgy (56 perc). Őket követi teljes mérkőzést pályán töltő Zsidai László (93 perc), Balogh Balázs (95 perc), valamint Bogdán Ádám (96 perc).

A csapatkapitányi karszalagot Dzsudzsák Balázs nyolc, Priskin Tamás egy alkalommal viselte. Csere után egy-egy alkalommal vette át a tisztséget Juhász Roland, Korcsmár Zsolt és Priskin Tamás.

 

 

 

 



Menesztették a Fradi-stadion vezetőjét Ilyen lesz a mifocink 2015-ben