mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Zavadszky Gáborra és Fehér Mikire is focival emlékeztek

Két nagyszerű ember, két nagyszerű sportoló. Zavadszky Gábor és Fehér Miki fájdalmasan korán ment el. Szerencsére vannak, akik még ápolják emléküket: Zavadszky tiszteletére az MTK és az  MTK Baráti Kör, Fehér Miki emlékére pedig a Győr rendezett teremtornát.



A Zavadszky emléktorna egykori a Körcsarnokot, sőt, egyik évben még a Papp László Sportcsarnokot is megtöltötte, de a szervezés egyre nehezebbé vált, na és egyre drágább lett. Az MTK és az MTK Baráti Kör azonban nem adta fel, és még mindig, minden évben megrendezi az emléktornát.
Így volt ez most is.

Szombat reggel újra MTK focisták hangjától volt hangos a Hungária körút. Játékosok és szurkolók gyülekeztek a Zavadszky Gábor Emléktornára.

Két csoportban zajlottak a délelőtti küzdelmek. Az „A" csoportban a Juhász Roland és Németh Krisztián nevével fémjelzett All-stars gárda végzett az élen, az Öregfiúkat és a Baráti Kör csapatát megelőzve, míg a „B" jelű négyesben a Profik – edzőkkel kiegészült – csapata zárt az első helyen, az Old-boyst, a Veteránokat és az Ultrák legjobbjait megelőzve. Végül az All-stars és az Öregfiúk együttese jutott a 2014-es Zavadszky Gábor Emléktorna döntőjébe.

A finálé élvezetes, látványos játékot hozott és 2-1-es All-stars sikert, így végül ők emelhették magasba a győztesnek járó serleget. A tornán résztvevő játékosok közösen emlékeztek meg Zavadszky Gáborról, és mindannyian biztosak abban, hogy találkoznak jövőre is.


Az All Star csapat nyerte a Zavadszky-emléktornát (fotó: Blaha Judit/mtkbudapest.hu)


Győrben olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolók, sokszoros magyar válogatott és magyar bajnok labdagók, a közélet szereplői és először a torna történetében Fehér Miki gyermekkori barátai léptek pályára Fehér Miklósra emlékezve. Összesen tizenegy csapat küzdött meg egymással a Magvassy Mihály Sportcsarnokban, ráadásul mindezt azért is, hogy segítse a győi koraszülötteket. A gála teljes bevételét ugyanis az Egészséges Újszülöttekért Alapítvány kapta. A hagyományoknak megfelelően a gálára ezúttal sem volt belépőjegy,, ugyanakkor bárki segíthetett, aki pénzt helyezett el az alapítvány gyűjtő urnájába.

Kitűnő kapusteljesítmények jellemezték a Fehér Miklós Emlékgála VIP tornáján. A megyei közgyűlés elnöke Németh Zoltán, a Sport TV hálóját őrző Tűzkő Zoltán és Miki gyermekkori barátai közül Menyhárt Ferenc valósággal megbabonázta az arra járókat. Az öt csapat körmérkőzést játszott egymással, az utolsó három találkozó mindegyike amolyan kisdöntő volt. Ahol ugyanis legalább négy gólos győzelem született volna, az a csapat megelőzhette volna az Olimpikonokat. Ez azonban senkinek sem sikerült, így a sztársportolók diadalával ért véget a VIP torna.

 Az öregfiúk tornán hat csapat két csoportban vívott először körmérkőzést, és az egyenként 20 perces csaták után alakult ki az elődöntő mezőnye. A címvédő Lázár Lovaspark Team magabiztos játékot mutatott be, az Újpest az ETO ellen igazán látványos meccsen nyert, a Videoton és az MTK elsősorban szervezett védekezésével tűnt ki, míg az ETO és a DAC csapatánál nüanszok döntöttek, hogy rájuk már csak egy meccs várt, az ötödik helyért.

Az viszont a gála egyik legjobb meccsét hozta: Germán Ferenc két góljával a zöld-fehérek már 2-0-ra vezettek, de Gőgh Árpádéknak innen sikerült fordítani, így a torna két legidősebb átlagéletkorú együttese kiváló találkozón döntötte el az ötödik hely sorsát - ezt végül a dunaszerdahelyieknek sikerült megszerezni.

Az elődöntőkre is maradtak izgalmak: a Lázár Lovaspark Team a torna során sorozatban negyedszer is legyőzte az újpestieket - a legutóbbi két alkalommal ők vívták a döntőt is - a másik meccsen pedig büntetők döntöttek, ahol a harmadik rúgó hibázott a fővárosiaktól, így a fehérváriak kerültek a fináléba.

A bronzmérkőzésen az ETO ellen mesterhármast szerző Kovács Zoltán nélkül is parádézott az Újpest, és akár hat-hét góllal is vezethetett volna az MTK ellen, de Szlezákon kívül a többiek mind kihagyták a kihagyhatatlant is. Így aztán amikor a 17. percben Hámori révén némiképp váratlanul egyenlített az MTK, sokan már a büntetőkre gondoltak. Nem úgy Erős Károly, aki pillanatok alatt visszaállította az egy gólos különbséget, így a lila-fehérek végeztek a harmadik helyen.

A döntő forgatókönyve is hasonló volt. Itt a minden meccsen betaláló Schrancz Balázs révén már az első percekben előnyhöz jutott a Lázár Lovaspark Team, de aztán hiába próbálkoztak, nem tudták növelni az előnyüket. Igaz, a Videoton sokáig nem játszott veszélyesen, de aztán a meccs utolsó harmadában Dvéri egyéni villanása az egyenlítést hozta. Miután több gól már nem esett büntetők következtek: ahol a Videotonból előbb Csucsánszky majd Mitring is betalált, a túloldalon viszont mind a kettő hetes kimaradt, így már nem volt szükség a harmadik körre.



A torna története során első alkalommal nyert a Videoton (fotó:eto.hu)

Története során először diadalmaskodott a Videoton, amely a Győri ETO FC, a Ferencváros, az Újpest illetve a Lázár Lovaspark Team után ötödik csapatként vihette haza a trófeát.

 

 

 

 



A propagandagépezet beindult Ugrás az elitbe