mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Rendteremtés MLSZ-es módra: a szövetség 23 millió 950 ezer forint büntetést szabott ki az ősszel a csapatokra

A szurkolói és klubkártyát azért kell bevezetni, mert így eltűnnek a lelátókról a renitens szurkolók. Legalábbis az MLSZ szerint. Nos, nemcsak a renitens, hanem szinte mindegyik szurkoló eltűnt a lelátókról – az MLSZ mégis 23 millió 950 ezer forint büntetést szabott ki az ősszel.



A szurkolók és a klubvezetők egyik legnagyobb kritikája az MLSZ felé, hogy az immár diktatórikus szervezetként működő szervezet semmilyen kritikát nem fogad el. Ahogy Mátyus János múlt héten a Sport Pluszban elmondta, az természetes, hogy vannak olyan szurkolói rigmusok, melyeket valóban el kell tűntetni a lelátóról, de amíg futball a futball, amíg szurkolók járnak a meccsekre, addig mindig lesznek olyan, néhol azért nyomdafestéket nem tűrő bekiabálások, melyek lényegében hozzá tartoznak a futballhoz.

Nem nálunk, hanem az egész világon.

És ezért, - mondjuk a játékvezető szidásáért – büntetni nem más, mint a rend diktatórikus fenntartása.
És ez hosszú távon sehol nem sikerült még.

Mert hiába gondolja az MLSZ vezetősége azt, hogy abban az esetben, ha minden szórét büntetnek, a jövőben nem lesznek bekiabálások.
Mert lesznek.
Sőt, talán egyre hangosabb, egyre erősebb bekiabálások lesznek.

Ráadásul azzal, hogy az MLSZ nem kevesebb, mint 23 millió 950 ezer forint büntetést szabott ki, lényegében saját teóriáját buktatta meg. A klub és szurkolói kártya bevezetésének egyik indoka ugyanis a renitens, balhék miatt meccsre járó emberek kizárása, vagy legalábbis beazonosítása.

Érdekes kérdés, vajon mekkora büntetés szabott volna ki az MLSZ, ha a szervezett szurkolói csoportok járnának meccsre.

A legtöbb büntetést az Újpest fizette be. A Megyeri úton átlagban 2765-en voltak az ősszel, ehhez képest a lilák 8.850.000 forint büntetést fizettek be az MLSZ kasszájába. Diósgyőrben többen voltak meccsen, átlagosan 5430-an, ám a klub is mélyen a zsebébe nyúlt, 4.200.000 forint büntetést fizetett be.



A lilák "termelték" a legnagyobb büntetést

A legnagyobb bukta a Ferencvároshoz köthető. Na, nem anyagi, hanem ideológia szempontból. Merthogy Csányi Sándor mellett Kubatov Gábor klubelnök szerint is a kemény beléptetés – esetünkben a vénaszkenner bevezetése – a megoldás a renitens szurkolók ellen. Nos, a szervezet szurkolói csoportok távol is maradtak a meccsekről, így hiába a szép új stadion, az átlag nézőszám mindössze 6684, igaz, még ezzel is a Fradi a „listavezető”. Csak mellesleg, egy évvel ezelőtt, amikor a Fradi még a Puskásban játszotta a meccseket, az átlag nézőszám 9012 volt. A Kubatov szerint renitens, botrányt okozó szurkolók távol maradnak, de  a Fradi így is a harmadik legnagyobb büntetésfizető klub volt az ősszel: összesen 2.650.000 forinttal járultak hozzá az MLSZ büdzséjéhez.
Erre szokták mondani, hogy az élet minden hazugságot felfed.



Kubatov és a Ferencváros által elfogadott beléptetés miatt a szevezett szurkolói csoportok már nem járnak meccsre, a Fradi így is a harmadik legnagyobb "büntetésbefizető" klub

A büntetésfizető klubrangsor negyedik helyen a Videoton áll 2.250.000 forinttal, a Nyíregyháza 1.900.000, a Győr 1.700.000 forintot fizetet be.

Számomra nagy meglepetés, hogy a Debrecent 1.550.000 forintra büntette az MLSZ, mert ha valahol látványos a szurkolók hiánya, akkor az a Loki csili-vili új stadionja. Bár már az építkezés alatt megjegyeztem, hogy hatalmas pénzkidobás és pazarlás 20 ezres stadiont építeni egy klubnak, ahol az átlag nézőszám akkor sem érte el a tízezret, amikor a csapat sorozatban nyerte a bajnoki címeket, arra én sem számítottam, hogy 3166 lesz az átlag nézőszám a Debrecen meccsein.

Megszkott látvány, hogy a meccseken üresen kong a Loki új stadonja - mégis több mint 1,5 milliót kellett fizetni a Debrecennek

Ugyannyi, azaz 1.550.000 forintot fizettek a pécsi vezetők, míg a Haladásnak 1.050.000 forintot kellett becsengetni. A Dunaújváros 500 ezer, a Pápa 200 ezer, a Kecskemét 100 ezer, míg a Honvéd 50 ezer forint büntetést kapott.

Három csapat maradt mindössze makulátlan: az MTK-nak, a Paksnak és a Puskás Akadémiának nem kellett büntetés fizetni, igaz, a vezetőknek nagyobb büntetés, hogy a meccseikre sem kíváncsi senki. A fővárosiak másodikak a tabellán úgy, hogy átlagban 722 néző előtt játszottak, a paksiakra 1419-en, a Puskás Akadémiára átlagban 1141-en voltak kíváncsiak az ősszel.

Látható, hogy nem sokan kíváncsiak a magyar futballra, aminek összetett okai vannak. A milliókat kereső, ám hajuk zselézésével többet törődő magyar futballisták (tisztelet a kivételnek) mellett már nem is harmad, hanem inkább negyed és ötödosztályú légiósok nem sok színt visznek abba a bajnokságba, melyet az MLSZ diktatórikus módón, ellentmondás nem tűrően irányit.

Mint említettem, az MLSZ szerint a kártyarendszer bevezetése azért is jó, mert így eltűnnek a balhézó szurkolók a lelátóról. Nos, a drukkerek eltűntek, még a tavalyi számokat nézve is majd 20 százalékos a visszaesés a szurkolók számát tekintve. Az őszi idény – és az idecsapott két tavaszi forduló – 128 meccsét összesen 319.232-en látták a helyszínen. Most hagyjuk azt, hogy Németországban, Angliában vagy épp Spanyolországban 4-5 meccsen van ennyi szurkoló. Nálunk 128 meccsre ment ki ennyi ember.

Ezzel szemben az MLSZ összesen 23.950.000 forint büntetést szabott ki a csapatokra.

Az MLSZ szerint ez vezetet a magyar futball felemelkedéséhez.



Örökké kitartanak! Mintegy 17 millió forintot kaptak a Puskás Akadémia korosztályos játékosai – karácsonyra.