mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A hatalom szava? A hatalom bosszúja?

Érdekes dolog történt az elmúlt hetekben. A futballt kiemelten támogató kormány, az, amelyik lassan minden sarokra épít egy stadiont, kihátrál az egyik élvonalbeli csapat, a Paks mögül. Pontosabban a kormány egyik cége, a Magyar Villamosművek ZRT, amely eddig szponzorálta a klubot, tovább ezt nem teszi. Sőt, a cég állítólag visszamenőleg szűntette meg a szerződést, úgy, hogy idén névadó szponzorként még egy fillért sem adott. Eddig senki nem mondta meg az okokat, most viszont felvetődött egy lehetséges indok. Egy indok, ami lényegében a hatalom bosszúja lehet.



Hivatalosan még senki nem jelentette be, de immár nyílt titok, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. immár nem szponzorálja a paksi csapatot, inkább átpártol Dunaújvárosba.  Sőt, a klubtól kiszivárogtatták, hogy a szponzor az erre az évre szóló támogatási szerződését visszamenőleg mondta fel, ami azt jelenti, hogy bár a Paks 11 hónapon keresztül teljesítette a szerződési feltételeket, ám az MVM a rá eső 63 millió forintból még egy fillért sem utalt. És nem is fog, hiszen a felek „közös megegyezéssel” bontottak szerződést.

És hogy mégis ebbe miért ment bele a Paks?
Később megbeszéljük, előbb az okokról.

Az okokról, amelyek ha igazak, akkor bizony itt a hatalom kicsinyes bosszújáról van szó.

A hatalomért, amely szemünk láttára folyik bele a futballba, dönt milliós támogatásokról, vagy ad temérdek pénzt stadionok építésére olyan helyekre, ahol „a megfelelő emberek ülnek a megfelelő helyeken”.

 Paks viszont nem ilyen, sőt!

Merthogy az országban sehol nem szenvedett olyan mértékű vereséget a Fidesz, mint Pakson. Sőt, nemhogy vereséget szenvedett, lényegében megsemmisült – és ez nem túlzás, mert bár a hatalmon lévő párt egy ismert sportolót, Kozmann Györgyöt indította, ez olyannyira nem volt siker, hogy a végén az egész Fideszes testület lemondott a városban.

A győztes pedig az a Süli János lett, aki a szavazatok 78 százalékát kapta meg, ráadásul a város összes választókerületében az „ő emberei „ nyertek. Hozzá kell tenni, nem a nagy ellenzék színeiben, hanem egy városi konzervatív, civil csoportosulást képviselve.

És Sülivel komoly gond van.
Ellentmondott Orbán Viktornak.
Sőt!

Süli korábban harmincegy évig dolgozott a Paksi Atomerőműben, ráadásul Bajnai Gordon felkérésére 2009-től vezette is azt. Erről a kinevezésről egyébként kikérte Orbán Viktor véleményét is – mert Süli egyébként Orbán-szimpatizáns – és a jelenlegi miniszterelnök állítólag még biztatta is – majd amikor hatalomra került, előbb leváltotta, majd kirúgatta.

De nem ez a legnagyobb hibája Sülinek.
Hanem az, hogy ezek után nem akart a Fidesz polgármesterjelöltje lenni.

Merthogy Orbán és csapata azután, hogy leváltotta és kirúgta Sülit, rájött, hogy a mérnök hatalmas népszerűségnek örvend. Orbán és csapata azután, hogy leváltotta és kirúgta Sülit, felkérte, hogy legyen a párt paksi polgármesterjelöltje. Persze, ez csak úgy lett volna lehetséges, hogy Süli belép a pártba (ugye-ugye, a múlt eseményei hogyan ismétlik magukat), amit a mérnök nem tett meg.

És ez végzetes hiba volt.
Illetve az volt végzetes hiba, hogy Süli ezek után megnyerte a választást, mert „vannak, akik nem felejtenek”.

És bosszút állnak.

Persze, Süli mindezt tagadta, pontosabban a nyilvánosság előtt nem beszélt erről, miként a klub vezetése sem kommentálta a felvetést, ami egyébként először Ungár Tamás tollából jelent meg.

És ennek a gyomorforgató történetnek végén térjünk vissza ahhoz, vajon a Paks miért ment bele a visszamenőleg történő szerződésbontásba. Az információk szerint nem is volt más lehetősége a klubnak, hiszen ha ezt nem teszi meg, nemcsak az idei 63 millió forintot bukta volna, hanem jövőre azt a 280 milliót is, amit a Paksi Atomerőmű ad szponzoráció gyanánt. Merthogy ellenkezés esetén azt a szerződést is megszűntették volna – legalábbis a helyiek szerint.

Hát, így működik ez a kishazánkban.

 



Az eltiltottak besároznának Amikor a védő meccs közben szotyizik