mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az életre szóló eltiltás nem elég: börtönbe a játékvezetőt súlyosan bántalmazókkal

Hétről-hétre hihetetlen dolgok történnek az amatőr bajnokságokban. Szinte minden forduló után hallani bíróverésről, vagy egy kis kergetőzésről. Ám az mégiscsak sok, hogy a Budapest-bajnokságban a játékvezetőt úgy megverték, hogy a mentőnek kellett elvinni. A fegyelmi bizottság példás büntetést hozott, de nagyon reméljük, hogy ezzel még nincs vége a sztorinak.


 


Az amatőr labdarúgásnak a futball szeretetéről kellene szólnia.
Főleg a Budapest harmadosztályában.

Arról, hogy a csapatok, a játékosok hétvégente kimennek a pályákra, és fociznak egy jót. Erre hétről hétre hallani valami balhéról, mintha nem is emberek lennénk. Az ilyen, balhézó játékosok aztán előszeretettel fognak mindent a játékvezetőre, mondván, az elrontja a játékukat. Erre szoktam mondani, hogy egyrészről ha nem lenne játékvezető, a meccsek nagy része nem érne véget, másrészről a játékvezetés színvonala pont ugyanolyan, mint a futball színvonala. A BLSZ III-ban, azaz alulról a második osztályban nem lehet elvárni, hogy tökéletes játékvezetés legyen – mint ahogy a futball sem tökéletes.

Persze, a balhékat is lehet rangsorolni, hiszen aki futballozott már életében, az tudja, a meccs hevében olykor-olykor odaszól az ember, sőt, mond olyat is, amit nem kellene. Ám a BLSZ III. osztály egyik csoportjában szereplő Royal ASE játékosai, sőt főszervezője olyat tett, amit normális keretek közt szocializálódott ember nem tesz.

Két héttel ezelőtt a bajnokság két élcsapata, a Royal ASE a Zuglói Kinizsivel meccselt. Történt, hogy az ötvenedik percben, a házigazdák 1-0-s vezetésénél Besnyő Márton Dávid játékvezető második sárga lappal kiállította a Royal egyik játékosát, Milavecz Gábort. Ettől kezdve a pankrációé lett a főszerep. Többen bántalmazták a játékvezetőt, akit előbb hasba és arcon ütöttek, majd lefejelték. A játékvezető olyan súlyos sérüléséket szenvedett, hogy a Tungsram-pályáról mentőnek kellett elszállítania.

Persze, az erős legények nem voltak olyan bátrak, hogy a helyszínre egyébként hat kocsival érkező rendőröket megvárják, így elmenekültek a helyszínről. Ettől azonban még nem ússzák meg a büntetést, hiszen a rendőrök gyorsan előállították őket.

A héten az MLSZ meghozta a büntetéseket, és mondhatni, példás döntés született – vagy legalábbis részben.
A játékvezetőt leginkább bántalmazó Turczer Józsefet örök életére eltiltotta mindennemű sporttevékenységtől. Ennek fényében viszont nehezen értjük, hogy a szintén a játékvezetőt bántalmazó Kovács Józsefet, miért csak 2018. 06. 30-ig tiltotta el a szövetség. Mátyás Zoltán edző  2015. 05. 16-ig, Szula János főrendező 2015. 05. 16-ig terjedő eltiltást kapott.

Hogy utóbbi két eltiltott mit csinált a mérkőzésen, egyelőre nem tudni. Egyes szemtanúk szerint ők is ütöttek, mások szerint nem. Valamiért eltiltották őket, bár azt gondolom, aki benne volt ebben az "állatságban". azt Turczer Józsefhez hasonlóan örök életre ki kellene tiltani minden futballpályáról.

Az viszont példaértékű lehet, hogy bár még a csapat büntetésére tehát még várni kell, a döntés akár az egyesület kizárása is lehet. Reméljük ilyen döntés születik, mert a futball semmilyen szintjén nincs szükség egy olyan csapatra, ahol a rendezőn át a játékosok keresztül úgy viselkedik mindenki, mintha állatok lennének.

Mint ahogy abban is reménykedünk, hogy itt még nincs vége a büntetéseknek.

Az MLSZ ugyanis – főként az amatőr osztályokban előforduló tettlegességek miatt – immár évek óta azonnal feljelenti a játékvezetőket bántalmazókat. Ráadásul itt a feljelentés és az eljárás automatikus volt, hiszen a rendőrök is kinn voltak a helyszínen. És akik legyintenének egyet, azoknak eláruljuk, korábban a Kaposvári Törvényszék fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélet egy amatőr játékost, aki megtámadott egy játékvezetőt. És ő csak paprikaspray-vel fújta le a sporit.

Minden, futballt kedvelő társunk nevében mondjuk, reméljük, hogy a Royal ASE állatként viselkedő játékosai, vezetői, rendezői, mindenki aki részt vett ebben az ocsmányságban, még nagyobb büntetést kapnak (azokat viszont sajnáljuk, akik ebben a csapatban valóban futballozni szeretnének). A börtönben aztán majd lehet keménykedni.

 

 



A Bundakirály semmit nem bánt meg, sőt, most milliókat kereshet azzal, hogy elmondja, hogyan bundázott el meccseket Az eltiltottak besároznának