mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

MLSZ-vezetők figyelem: így kell betartatni a szabályokat!

Az MLSZ vezetősége komoly példát kapott arra, hogyan kell megbüntetni azokat a klubokat és személyeket, akik kijátsszák az edző licencekre vonatkozó szabályokat. Spanyolországban ugyanis Zinedine Zidane-t három hónapra tiltotta el a szövetség azért, mert csalni akart, sőt, azt az edzőt is megbüntették, aki ehhez a csaláshoz a nevét és papírjait adta.


Van, aki össze tudja számolni, hogy amióta bevezették Magyarországon a kötelező licencszabályzatot, hány klubvezető játszotta ki ezt a szabályt?
Bizony nehéz lenne erre a kérdésre válaszolni.
És azt tudják, hány esetben büntetett az MLSZ ezért?
Na, erre könnyű válaszolni.
Egyszer sem.

A közelmúlt legviccesebb esete Újpesten történt, ahol az is előfordult, hogy sajtótájékoztatón mondott le a hivatalosan másodedzőként dolgozó vezetőedző, míg a hivatalos vezetőedző, aki persze a másodedző volt, kijelentette, hogy ő bizony maradni akar.

Persze, az MLSZ szemet hunyt efelett, mint ahogy szemet hunyt a pécsi licenctrükk felett is. Érdekes, hogy például a Pécsett licenc nélkül dolgozó Márton most szintén licenc nélkül dolgozik Zalaegerszeg, de ez sem zavarja az MLSZ-t.
Gyorsan hozzá kell tenni, hogy Dárdai kinevezésekor lehetett olyan hangokat hallani, hogy neki nincs pro-licence, csakhogy azt már sehol nem lehetett olvasni, hogy a kapitányi pozíció betöltéséhez nem is kell.

Igen, nem tévedés, az NB I-ben pro-licencet követelő MLSZ szabályzata szerint szövetségi kapitány bárki lehet, akinek van valamilyen edzői papírja. Ezt hivatalosan válaszolták nekem, amikor megkérdeztem, hogyan lehetséges, hogy az a Markó Edina lett a női kapitány, akinek mindössze B-licence van. Akkor a szövetség szó szerint ezt a választ küldte nekem:
"A Magyar Labdarúgó Szövetség és az UEFA sem köti licenchez a szövetségi kapitányok munkavégzését. A 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet határozza meg a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékében, hogy a szövetségi kapitány sportdiplomával kell, hogy rendelkezzen."

 Persze, mit várjon az ember attól a szervezettől, amelynek egyik vezetője idén már kijelentette, hogyha minden, általuk hozott szabályt betartatnának, csak 10-12 csapat lenne az NB I-ben.

Na de vissza a példához.
Nem vitás, hogy a spanyol futball fényévekre jár a magyar futball előtt. Lehetne elemezni a helyzetet, de felesleges. Az is biztos, hogy Spanyolországban is történnek dolgok, de a szövetség vezetői egyet nem engednek meg maguknak: azt, hogy a klubok és az edzők hülyét csináljanak belőlük.

Még akkor sem, ha azt az edzőt történetesen Zinedine Zidane-nak hívják.

Merthogy Zidane a Real Madrid első csapatának másodedzői posztját hagyta ott a nyáron, hogy a tartalékcsapatának vezetőedzője legyen. Csakhogy nem volt megfelelő licence, így a Magyarországon is szokásos és ismert trükkhöz folyamodtak a vezetők: Zidane papíron csak másodedző lett.


Csakhogy amíg itthon a szövetségi döntéshozók ehhez számos esetben asszisztálnak, addig a spanyol szövetségnek gyorsan feltűnt a turpisság, és azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben. Mindenkinek nyilvánvaló volt a család, így a vizsgálat végén három hónapos eltiltással büntették Zinedine Zidane-t , mert szükséges papírok nélkül látott el vezetőedzői feladatokat, sőt eltiltották azt a Santiago Sánchezt is, aki a nevét és a papírjait adta a csaláshoz.

Nem tudom, hogy az MLSZ vezetői látták-e ezt a hírt, de az biztos, hogy ahogy a mondás tarja: a fejétől bűzlik a hal. Ez esetünkben azt jelenti, hogy beszélhetünk bármennyit a magyar futball megújulásáról, amíg a szövetségben hozzá nem értő emberek hoznak dilettáns döntéseket – tisztelet a kivételnek – addig esély sincs arra, hogy egy kicsit is előre lépjünk.



Petíció Itt az Első Hidegkúti Téli Nagypályás Focitorna, komoly díjakkal