mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Csak ott épülhet stadion, ahol vigyázzban állnak az államnak!

Futballunk fejlődik, és ezt a stadionépítések is bizonyítják. Na, ezt nem én mondom, hanem futballunk és országunk vezetői. Csakhogy azt elfelejtik megemlíteni, hogy stadion sem épülhet bárhol. Szombathelyen például már nagyjából kész kellene lennie az új arénának, de még el sem kezdték építeni. Hogy miért?

Csillog-villog az „új Albert Stadion”, ráadásul egy rossz szavunk nem lehet, mert bár rohadt sokba került, úgy néz ki, a Pancho Stadionnal szemben az Üllői úton legalább úgy megcsinálták a pályát, hogy esőben is lehet rajta futballozni. Hiszen mint emlékszünk, a tavalyi utolsó fordulóban elmaradt a Puskás Akadémia – Debrecen meccs, mert fél napig esett az eső, az U19-es Eb-n pedig vizifociban győztek le minket a portugálok. (Mondjuk száraz pályán sem mi jöttünk volna ki győztesen a meccsből). Múlt héten viszont három-négy napig esett az eső rendesen, de ez meg sem kottyant az új „Albert Stadionnak”. A sors fintora, hogy épp a Puskás Akadémia játékosai tapasztalhatták meg, hogy milyen pálya fogadja a futballistákat esőben akkor, amikor az építésnél nem a makoveczi tetőszerkezet műholdról is látható szépségeivel foglalkoznak, hanem azzal, amivel kell.

Na de vissza az eredeti témához.

Bár a szurkolók már Székesfehérváron és az MTK-nál előre dörzsölik tenyerüket új stadionjuk miatt, Szombathelyen nem ilyen boldogok a drukkerek. Ott ugyanis nagyjából már kész kellene lennie az új, 10 milliárd forintból felújított stadionnak, de még el sem kezdték építeni.

Pedig Hende Csaba 2013. augusztus 28-án megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány és a város 2013 szeptemberében aláírja a stadion felújításról szóló szerződést – hogy a munkákhoz szükséges első részlet lehívható legyen –, és a felújítás 2014-re el is készül.

Hende akkor azt is kijelentette, hogy a projekt azért valósulhat meg, mert a város ingyen megkapta a stadion területét az államtól.

Az állam azonban most visszakéri a területet.
Sőt, az állam egy új projekt céget szeretne létrehozni. amelyben ő a többségi tulajdonos.
Sőt, az állam azt akarja, hogy az úgynevezett MÁV-ingatlanok - Haladás-stadion, Cirkusz tér, Kondics utcai edzőpályák - is állami tulajdonba kerüljenek.

Persze ezt Szombathelyen nem szeretnék, ám az állammal nem lehet csak úgy packázni.
Sőt, egyeztetni sem.

A rangado.hu például megszerzett két dokumentumot, melyet Vígh László kormánybiztos küldött a szombathelyi polgármesternek.
„Engedje meg, hogy a mindenki számára leginkább fontos fejlesztések mielőbbi megvalósítása érdekében megtenni szükséges lépésekről tájékoztassam, és ne folytassam a közöttünk lévő nézeteltérések megvitatását” áll az egyik levélben, melyben Vígh László egyértelművé teszi, hogy a mostanit megszüntetve egy új, közös tulajdonú céget kell létrehozni, ennek tulajdonába kerülne a jelenlegi (!) stadion és a hozzátartozó ingatlanok.

Azt hiszem, kommentárt sem kell hozzáfűzni.

Mint ahogy ahhoz sem, hogy június 27-én Vígh László újabb levelet küldött, amelyben ismét határozottan kiköti, hogy a városnak új, állami többségi tulajdonnal rendelkező projekttársaságot kell létrehoznia, és ebben Szombathelyt már kisebbségi tulajdonosként említi. Vígh a levélben határozottan felhívja a polgármester figyelmét, hogy ne késlekedjen, hiszen csak ezt követően kezdődhet meg bármiféle tervezés.

Ebből tehát teljes mértékben kiderül, hogy épülnek ebben az országban stadionok, de csak ott, ahol vigyázzban állnak az államnak, ott, ahol nem mernek ellent mondani, ott, ahol csókosok vannak.

Szombathelyre új stadiont, no és 10 milliárd forintot ígértek – tavaly.
Az állam a stadion közepén tartott sajtótájékoztatót.
Több mint egy év elteltével egyetlen szerződés nincs aláírva, egyetlen fillér sem érkezett, és a tervezés sem kezdődött el.


Író-olvasó találkozó!

Ne feledd, 2014. szeptember 19-én pénteken a Marcelino Pizzéria és Étteremben (IV. kerület, Farkaserdő u. 23.) Író-Olvasó találkozót rendezünk, ahol bemutatjuk a ” Mi focink” című könyvet. Mindenkit szeretettel várunk.

Rendelnél a könyvből? Klikk ide: http://www.mifocink.com/?p=4533



Kovács Zoltán: Kétoldalú, korrekt kommunikációt kérünk Pintér Attilától Szarra szart