mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ezt jól elintézték

Pontosan látszik, hogy a magyar futball vezetése alaposan mellélő, fejlesztés helyett rombolást végez. Legalábbis ami a nézőszámot érinti. Mindez azért van, mert nem veszi észre, nem veszi figyelembe a szurkolói igényeket.



1000 néző volt kíváncsi az Örökrangadóra.
Szégyen-gyalázat.

A magyar futball vezetőinek szégyene.

Itt nem arról van szó, hogy jók-e a különböző beléptető rendszerek, hogy szükség van-e a különböző szurkolói kártyákra. Itt arról van szó, hogy a szurkolók nagy része nem ért egyet ezekkel az intézkedésekkel. Itt arról van szó, hogy a szurkolók nagy része inkább nem megy ki meccsre, amíg ilyen szabályok vannak.

A futball örök igazsága, hogy az egészet a szurkolók szórakoztatásáért találták ki. De ezek a szurkolók most nem mennek ki a meccsekre. Lehet, hogy jók a beléptető rendszerek, lehet, hogy kellenek a szurkolói kártyák,de az egyértelmű, hogy a magyar drukkerek egyértelműen elutasítják azt.

Szerintem át kellene gondolni ezt az egészet. Csak az a baj, hogy a magyar futballban már jó ideje nem fordult elő, hogy bárki azt mondta volna: bocsánat, hibáztam.

Most sem fog.
A Ferencváros vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy a vénaszkenner visszavonása végzetes lenne a klub számára. Azt már nem mondta el, hogy lényegében eddig nem is működök a vénaszkenner, így teljesen felesleges a ragaszkodás hozzá.

De itt nem csak a Ferencvárosról van szó.
Az MTK, az Újpest, a Honvéd, pontosabban az összes klub szurkolói elutasítják a bevezetett ellenőrzéseket, regisztrációkat. Akkor is, ha ez esetleg jó ötlet lenne.

Az MLSZ vezetése Orbán Viktorral karöltve négy évvel ezelőtt készített egy futballfejlesztési programot. Akkoriban gyakran és előszeretettel emlegették ezt, mint a magyar futball felemelkedésének zálogát. Ebben az áll, hogy mostanra minden meccsen 5-7000 nézőnek kell lennie.

Ezzel szemben elérték, hogy az Örökrangadóra ezer ember menjen ki.
De mint mondtam, ez nem csak a Ferencvárosról szól.

Mint említettem, a fejlesztési terv szerint 5-7000 embernek „kell” minden meccsen kinn lennie. Ezzel szemben a hivatalos adatok szerint 2852 néző látta átlagosan a meccseket az első hat fordulóban. Ez a szám még a tavalyi év azonos időszakához képest is 10 százalékos csökkenést jelent.

Pedig közben átadtak három stadion.

A felcsúti „magánbirtokról” ne beszéljünk, mindenki tudja, hogy az soha nem lesz tele. Még akkor sem volt telt ház, amikor a stadionavató jegyével ingyen lehetett bemenni a meccsekre, ma már pedig akkor sem volt ezer néző egy fordulóban Felcsúton, amikor a Puskás Akadémia mellett az MTK is ott játszott, azaz két meccset is rendeztek. Ráadásul az is kiderült, hogy a csili-vili makoveczi tetőszerkezet helyett a sok-sok milliót a pálya talajára kellett volna költeni, és akkor nem lenne minden eső után „árvízhelyzet”.

Debrecenben legalább a stadionátadóra megtelt a Nagyerdei, azóta viszont minden tévéközvetítés alatt azon röhög a fél ország, hogy pang az ürességtől a stadion. És nemcsak a bajnokikon, de a nemzetközi kupameccseken is.

A Ferencvárosnál pedig már az első hazai bajnokira sem telt meg az „Új Albert Stadion”, a Nyíregyháza elleni első bajnoki tizenezres nézőszám éppoly nevetséget, mint az, hogy Kubatov Gábor azokat a szurkolói csoportokat üldözi, akik közül ő jött. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy Kubatov pont az olyan vezetők ellen lépett fel, tüntetett évekkel ezelőtt, mint ő. Kubatov azokat a Fradistákat szorítja kerítésen kívülre, akik tűzön-vízen át kitartottak a csapat mellett, akik az NB II-ben is ott álltak a csapat mellett.

A futballfejlesztési program tehát megbukott, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a térség gyakorlatilag összes, Magyarországgal azonos kategóriába sorolható országának van csapata a BL vagy az Európa Liga csoportkörében, nekünk viszont nincs. Mindez a selejtezők eredményei alapján összeállított nemzetközi rangsorban elfoglalt helyünkön is látszik. A nagyjából velünk azonos kaliberű országok túlnyomó többsége előttünk van, a következő nyarat pedig úgy fogjuk kezdeni, hogy Azerbajdzsán és Kazahsztán is megelőz majd minket "összetettben".

Ezek mellett azt halljuk, hogy milyen nagyon fejlődik a magyar futball, pedig ez egy óriási átverés.
Mondhatnám az is, hogy hazugság.

A magyar futball vezetése – és itt nem kizárólag az MLSZ-t, hanem egyes klubvezetőket is értek – megbukott!
Megbukott, mert nem veszik figyelembe a már említett örök szabályt.
A futball a nézőkért van.
Mindig, minden körülmények között.

Fehér György

MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!

Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.

Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533

 



Pokorny Józsi bá most egy felhőn ülve tapsol! Bravó sportvezetők: Újpestre sem mennek a Fradi-szurkolók