mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vénaszkenner kiiktatva

Az MLSZ lényegében azon ferencvárosi szurkolók segítségére sietett, akik eddig úgy gondolták, túlzás a klubnál bevezetett vénaszkenner. A szövetség ugyanis szeptember 15-ével bevezeti a Futballkártyát, amivel bárki, vénaszkenner nélkül is bemehet a Fradi meccseire. Igaz, a Ferencváros dönti el, ki hova ülhet.

Áll a bál a Fradi-szurkolóknál, hiszen többen ellenzik a bevezetett vénaszkenneres azonosítást. Olyannyira, hogy inkább meccsre sem mennek.

Nem akarok igazságot tenni – ma már leközöltem egy szurkoló nyílt levelét - , de magunk közt szólva én sosem váltanék ki egy olyan klubkártyát, amihez vénaszkenneres azonosítás párosul. Nem azért, mert bármitől tartanék, vagy bármi rosszat csináltam volna, egészen egyszerűen nem értek egyet vele. Úgy gondolom, az 1800-as években a marhákat számozták be azonosítás céljából, sőt, azt is gondolom, hogy a történelem sötét korszakaiban használtak számokat az emberek beazonosításához. Ez egyébként magánvélemény, és hozzáteszem, épp ezért nem használok Smart Kártyát, Tesco kártyát, sőt, még bankkártyát sem.

De vissza a Ferencvároshoz, ahol most nagyjából kardjukba dőlhetnek a vezetők, mert én simán elképzelhetőnek tartom, hogy az „Új Albert Stadionban” a jövőben többen lesznek a vendégszurkolók, mint a hazaiak.

A szövetség ugyanis bevezeti a Futballkártyát, melynek kiváltásával a semleges szurkolók mehetnek be futballmérkőzésekre. Minden stadionba.
Az „Új Albert Stadionba” is.
Vénaszkenneres azonosítás nélkül.
Igaz, azok a szurkolók, akik így vásárolnak jegyet, nem dönthetik el, hogy hova ülnek, ez a jog a Ferencvárost – pontosabban minden hazai klubot – illett. Mondjuk, arra kíváncsi leszek, mint szólnak majd ahhoz mondjuk a zöld-fehér vezetők, amikor egyszerre több száz jegyet akarnak majd venni az ilyen Futballkátyával, simán elképzelhetőnek tartom, hogy nem egymás mellé adják majd a jegyeket.

És el is érkeztünk a rendelkezés sarkalatos pontjához, hiszen mint mondtam, aki ilyen kártyával akar bemenni bármelyik meccsre, az nem mondhatja meg, hogy hova akar ülni, hanem a klub dönti azt el. És mivel internetes vásárláskor egyenként kell majd megadni a kártyák számát, simán elképzelhetőnek tartom, hogy az automata egy négytagú családot a stadion négy különböző sarkába ültet majd.

Zárásként álljon itt a szövetség közleménye, amit változtatást nélkül közlünk:

A klubkártya célja; mely mérkőzéseken kell használni; mikortól:

A Sporttörvényben foglaltaknak megfelelően kötelező a névre szóló jegykiadás, és a beléptetésnél a személyazonosság ellenőrzése az NBI (OTP Bank Liga), a Magyar Kupa és a magyar férfi A-válogatott mérkőzésein. Az MLSZ rendezésű mérkőzések esetében (Magyar Kupa döntő, Szuperkupa-döntő, Ligakupa-döntő) a szövetség egyedileg hoz döntést a klubkártya használatáról. A Magyar Labdarúgó Szövetség a klubkártya-rendszer bevezetésével és fejlesztésével a jegyvásárlási folyamat megkönnyítését és felgyorsítását, illetve a szurkolók és a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartást szeretné elérni. A klubkártya 2014. szeptember 15. után kötelező lesz a fent említett mérkőzéseken.

Kiknek kell klubkártya: 

Általános szabály, hogy mindenkinek ki kell váltani a klubkártyát, aki szeptember 15. után élőben szeretne meccset nézni. A kártya használata a jegyvásárláskor és a belépéskor is kötelező.

Kivételek:

Szervező klub bérletesei:
Mivel a bérletesek már a bérletvásárláskor megadták a szükséges adatokat, így a bérlet érvényességi ideje alatt nem szükséges klubkártyát kiváltaniuk, hogy a hazai mérkőzésekre bejussanak. Az idegenbeli és a válogatott mérkőzésekhez viszont a bérlettel rendelkező szurkolóknak is ki kell váltaniuk a klubkártyát.

Külföldi szurkolók:
Nem terjed ki a klubkártya kötelező használata a nem magyar állampolgárokra, de a névre szóló jegyvásárlás számukra is kötelező, EU-ban kiadott személyigazolvánnyal vagy külföldi útlevéllel igazolhatják magukat.

14 év alatti gyermekek:
Abban az esetben, ha a rendező klub mentesíti a gyermekeket a jegyvásárlás alól, a gyermeknek nem kell kiváltania a klubkártyát. Erről a klubok honlapján érhető el tájékoztatás.

Hivatalos személyek, közreműködők:
Akik munkájuk részeként mennek ki a mérkőzésekre, nem kötelesek kiváltani a klubkártyát. A stadionba való bejutásukról a szervező klub köteles gondoskodni. E körbe tartozó személyek:
- sajtó munkatársai
- játékos-megfigyelők
- más csapatok megfigyelői (edzők, stb.)
- ellenőrök
- szervezők

Kártyatípusok:
Kétféle kártya kerül forgalomba:
- Klubkártya
- Futballkártya

Klubkártya:
A klubkártya alaptípusa az egyesületekhez kötődik, minden klub egyedi kártyákat állít ki, amelyen fel kell tüntetni a tulajdonos – a jogszabály szerint előírt – adatait, nevét, születési helyét és idejét, valamint fényképét. A klubkártyával az összes olyan mérkőzés látogatható, amelyekre a klubkártya kötelező használata vonatkozik. Minden esetben a szervező klub dönti el, biztonsági és egyéb előírások és elvek alapján, hogy a más klubok klubkártyájával, illetve a Futballkártyával rendelkező szurkolókat melyik szektorban helyezi el.

Futballkártya:
A klubkártya egy speciális fajtája az úgynevezett Futballkártya, amelyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen klubhoz, illetve leginkább válogatott mérkőzésekre látogatna ki. A Futballkártyával az összes olyan mérkőzés látogatható, amelyekre a klubkártya kötelező használata vonatkozik. Minden esetben a szervező klub dönti el, biztonsági és egyéb előírások és elvek alapján, hogy a más klubok klubkártyájával, illetve a Futballkártyával rendelkező szurkolókat melyik szektorban helyezi el.

A kártyák kiváltása; ára:
A kártyákat a személyazonosság ellenőrzése miatt csak személyesen lehet átvenni. A Klubkártyák esetében a klubok gondoskodnak a kártya kiadásáról: a pontos helyszínekről és időpontokról a klubok kommunikációs csatornáin lehet informálódni (főként a hivatalos honlapon).
Az MLSZ által kiadott Futballkártya szeptember elsejétől váltható ki. A jelenlegi állás szerint két budapesti helyszínen biztosan lesz lehetőség Futballkártya kiváltására (TEX Bálna Budapest Rendezvényközpont; TEX Syma Csarnok). A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Futballkártya országosan elérhető legyen – a pontos információkat a hivatalos honlapon (mlsz.hu) folyamatosan frissítik, így érdemes rendszeresen visszatérni az oldalra. A Futballkártya 2014. szeptember 15. után is ingyenes marad.

Ticket Express-Bálna
1093 Budapest, Fővám tér 11-12. (I. emelet)
Nyitva: minden nap 10-20 óráig

Ticket Express-SYMA Jegypénztár
1146 Budapest, Dózsa György út 1. (Szoborpark felőli porta mellett)
Nyitva: minden nap 10-20 óráig

A regisztráció felgyorsításának érdekében kialakítás alatt áll egy központi előregisztrációs rendszer felállítása, melyen keresztül online lehet előzetesen megadni az adatokat, és személyesen csak a kártya átvétele és a személyazonosság ellenőrzése miatt kell a kártyakiadó pontra elmenni. A Futballkártya kiváltására vonatkozó rendszer előreláthatólag szeptember 5-től indul. A központi rendszertől függetlenül vannak klubok, amelyek saját előregisztrációt indítottak, erről az adott klub honlapján lehet tájékozódni.

Egy szurkoló egy klubkártyát és egy futballkártyát válthat ki, s ezek bármelyikével bármelyik NB I-es, kupa-, vagy válogatott mérkőzésre vehet jegyet. A klubkártyának a törvényi előírás szerint kötelezően tartalmaznia kell a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, valamint a fényképét. Az adatok a klub saját rendszerében tárolódnak. A Klubkártyák kiváltásának költségét az MLSZ 2014. szeptember 15-ig átvállalja, így az a szurkolók számára díjmentes. Az azonban a klubok kompetenciája, hogy élnek-e ezzel a felkínált lehetőséggel, így a kártya ingyenességéről, illetve áráról a klubok honlapján lehet tájékozódni.

Speciális esetek:
Ferencvárosi TC:
- A hazai szurkolóknak a Klubkártya kiváltásához és a stadionba lépéshez vénaszkenneres regisztrációra van szükségük.
- A vendég drukkerek és a Futballkártya tulajdonosok vénaszkenneres regisztráció nélkül, a saját klubkártyájukkal bemehetnek a mérkőzésre, azonban a Ferencvárosi TC dönti el, hogy mely szektorokban helyezi el a más klubok klubkártyájával és a Futballkártyával rendelkező szurkolókat.
- Az FTC klubkártyája a központi rendszertől független, saját rendszer, melynek integrálása a központi rendszerbe folyamatban van. Az integrálás után a Ferencvárosnál igényelt Klubkártya ugyanúgy alkalmas lesz az összes OTP Bank Liga, Magyar Kupa és válogatott mérkőzésre való belépésre, mint a többi klub kártyája.
- A két rendszer összekapcsolásáig az FTC Klubkártyája nem lesz alkalmas más csapatok mérkőzéseire jegyvásárláshoz, így a Ferencváros drukkerei olyan mérkőzésre, amelyen kötelező a jegyvásárláshoz a klubkártya használata, Futballkártya használatával juthatnak jegyekhez.

DVSC-TEVA:
- A Debreceni VSC klubkártya alapjául a Nagyerdei Stadion kártyája szolgál.
- A stadion kártya a Ferencváros Klubkártyájához hasonlóan egy teljesen önálló rendszerben működik, melynek integrálása a központi rendszerbe folyamatban van.
- A két rendszer összekapcsolásáig a DVSC Klubkártyája nem lesz alkalmas más csapatok mérkőzéseire jegyvásárláshoz, a DVSC drukkerei olyan mérkőzésre, amelyen kötelező a jegyvásárláshoz a klubkártya használata, Futballkártya használatával juthatnak jegyekhez.

Videoton FC:
- Hamarosan kezdődő stadionfejlesztési munkálatok miatt a Videoton FC haladékot kapott a Klubkártya bevezetésére vonatkozóan. A bevezetés időpontjáról a klub és az MLSZ később tájékoztatja a szurkolókat.
- A Videoton FC drukkerei olyan mérkőzésre, amelyen kötelező a jegyvásárláshoz a klubkártya használata, Futballkártya használatával juthatnak jegyekhez.

 



Nyílt levél egy Fradi-szurkolótól a Fradi-szurkolókhoz Győrben foglalkoznak a reklámadóval, de még semmi pontosat nem tudnak