mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A különbség

Gyorsan, az elején szögezzük le, hogy kalapom emelem a Diósgyőr eddigi, Európa-ligabeli szereplése előtt. Sőt, a Krasznodar elleni 5-1-es vereség után sem mondanék egyetlen rossz szót sem a csapatra. Csupán egy különbségre szeretném felhívni a figyelmet.

- Nagy volt a különbség, de ezt már a meccs előtt is tudtuk. Az első félidőben a semmiből kaptunk két gólt. A második játékrészben váltottunk, ami az elején ült is. Gratulálok a csapatomnak, mert száz százalékosan odatette magát. Sajnos ez a különbség. Jó volt arra a találkozó, hogy felmérjük, hol tartunk, élmény ilyen csapat ellen játszani. 2-1-es állásnál még reménykedtünk, de nagy volt a differencia. Erőben is, az utolsó 20 percben már semmi esélyünk nem volt, ráadásul a kapusunk sérülése miatt cserélni se tudtunk. Mindent megtettünk, jó leckét kaptunk, lehet építkezni. Ettől a szinttől még messze vagyunk, innentől a magyar bajnokságra kell koncentrálni – mondta Szivics Tomiszlav, azután, hogy a Krasznodar 5-1-re legyőzte a Diósgyőrt az El-ben.

A kérdés, mitől is vagyunk messze?
A futballtól is, persze, de leginkább a gondolkodásmódban.

Az a csapat, amelyik ma egy sima ötöst gurított a Diósgyőrnek idegenben, az a csapat, amelytől Szivics szerint messze vagyunk, az a csapa, amely ellen Szivics szerint élmény volt játszani – nos, ez a csapat 2007-ben még nem is létezett.

Bizony uraim, a Krasznodart 2008-ban alapították, egy évet az orosz harmad, kettőt pedig az orosz másodosztályban játszott. 2011-ben indulhattak először az orosz első osztályban.

Persze, pénz van dögivel, arrafele ugyanis úgy működik a „csapatcsinálás”, hogy egy tehetős üzletember kitalálja, hogy csinál egy csapatot, és akkor csinál egy csapatot. Nem kilopja a pénzt, hanem beleteszi. Nem állami támogatást kér, nem az adófizetők pénzéből igazol játékost, épít stadiont, hanem a sajátjából.

Itthon már elájulunk valakitől, aki azt mondja, beletett egy csapatba néhány százmillió forintot, sőt, már-már sajnáljuk, amikor azt mondja, hogy a csapat ezért eddig nem csinált semmit.

Ha Oroszországban Sergej Galitskij, a Krasznodar elnöke – akinek azért vannak zűrös ügyei is - néhány százmilliónyi forintnak megfelelő pénzt „öntött” volna a csapatba, akkor még mindig a harmad, esetleg a másodosztályban szerénykedne a csapat.

De már Oroszországban is rég rájöttek, hogy a csapatcsináláshoz pénz kell.
Sok pénz.
Sokkal több, mint amennyit Magyarországon a tulajdonosok gondolnak.

A Krasznodar még csak hat éves csapat, de olyan légiósokat foglalkoztat, mint például a több mint harmincszoros Andreas Granqvist, vagy épp a 33-szoros izlandi válogatott Ragnar Sigurdsson. És akkor még a Dél-amerikai különítményről nem szóltunk. A három brazil: Wanderson, Joaozinho és Ari, illetve az uruguay-i Pereira. Ők négyen a Krasznodar tavaly szerzett 46 góljából 28-t lőttek. És ennek ellenére sem tennék arra nagy pénzt, hogy a Krasznodar olyan nagyon sokáig jut majd az Európa-ligában, de ez egy másik történet.

Ám itt fontos, az, hogy a magyar tulajdonosoknak rá kellene jönniük, hogy ahhoz, hogy legalább Európa középmezőnyéhez felzárkózzunk, sokkal több pénzt kellene áldozniuk a csapatra.

De nagyon fontos, hogy ezt a sajátjukból és ne az adófizetők pénzéből tegyék. Mert ez az egyik nagy különbség a magyar és az orosz (vagy bármelyik) foci között!

Fehér György

MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533


 

 

 

 

 

 



A fehér a tisztaság, a hűség és az egyenlőség jelképe Magyar fiatalok figyelem: lehet ezt így is csinálni