mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Stadion a stadionban....na meg fogda....

A csaknem 68 ezer néző befogadására alkalmas új Puskás Ferenc Stadion a labdarúgás mellett több mint húsz további sportágat is kiszolgál majd – mondták a mai sajtótájékoztatón az új Puskás Ferenc Stadionról.

Az új Puskás-stadion a világon is különlegesnek számító eljárással épül meg. A létesítmény sokkal több lesz egy minden igényt kielégítő labdarúgó-stadionnál. A régi lelátó és az újonnan épülő nézőtér közötti rész befedésével ugyanis több tízezer négyzetméteres edzőközpont jön létre, amely a vívástól a birkózáson át a cselgáncsig több mint húsz sportágat tud kiszolgálni.

Az ország egyik legnagyobb épületében a futballpálya és a sportcsarnokok mellett helyet kap egy 180 szobás szálloda, egy kiemelt konferencia-központ, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, valamint a sportorvosi hátteret biztosító diagnosztikai laboratórium is. Igazi különlegességnek számít az a 800 méteres panoráma futópálya, amelyet a profik és az amatőrök is használhatnak majd.

Egy olyan korszerű, multifunkcionális létesítmény tervei készültek el, amelynek – a remények szerint – az egész világ a csodájára jár majd, és a legrangosabb sport-, kulturális, illetve szabadidős események otthona lehet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az új stadionnal benyújtotta pályázatát a 2020-as Európa-bajnokság mérkőzéseinek rendezésére. Ezzel az arénával Budapest jó eséllyel kandidálhat akár Bajnokok Ligája-, akár Európa Liga-döntő rendezésére is.

Az új stadion tervezése előtt három koncepció vetélkedett egymással: a régi mellett, a régi helyén vagy a régiben épüljön meg Magyarország legnagyobb sportlétesítménye. A „stadion a stadionban” koncepció megvalósítása nem csak a labdarúgás, hanem az egész magyar sport javát szolgálja. Az új Puskás-stadionban végre világszínvonalú körülmények között készülhetnek a rangos nemzetközi versenyekre Magyarország legeredményesebb sportolói és legtehetségesebb utánpótláskorú versenyzői.

Tervezett menetrend
2014 vége – elkészülnek a kiviteli tervek
2015 – lezárul a közbeszerzés, kezdődik az építkezés
2018 – várható befejezés

Az eddigi toronyépület megmarad, a felújítás és a kibővítés után pedig a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó központjává válik. A régi lelátót le kell bontani, maga a futballpálya valamivel távolabb kerül majd a toronyépülettől, az új, háromszintes nézőtér pedig jóval közelebb lesz a gyepszőnyeghez.

Az új Puskás Ferenc Stadion körül a következő években egy modern sportpark épül fel, amely a labdarúgás mellett a teljes magyar élsportot, valamint az egészségmegőrzést és a szabadidős sportolást is szolgálja majd.

A beruházás további részei:
- a Körcsarnok és a Millenáris Velodrom felújítása
- a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok átépítése
- egy multifunkcionális edzéscsarnok kialakítása
- egy atlétikai versenyek megrendezésére alkalmas pálya megépítése, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya létesítése
- kiszolgáló létesítmények, parkolók kialakítása

Adatok, érdekességek
Befogadóképesség: sporteseményen 67.889 fő, koncerten 79.889 fő
Legmagasabb pont: 51,3 méter
Hosszúság: 364 méter
Szélesség: 273 méter
Szintek száma: 11
Nettó alapterület: 202 ezer négyzetméter
Beépített beton: 183 ezer köbméter
A tető tömege: 5000 tonna
Helyiségek száma: 1700
Sportolásra alkalmas termek: 15
Kiszolgálható sportágak: 21
A konferenciaterem befogadóképessége: 800 fő
Az irodaház kapacitása: 500 fő
Szállodai szobák száma: 150
Panorámás futópálya hossza: 800 méter



MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533




Győzelemre várva Ilyen lesz az új Puskás Ferenc Stadion