mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mi történik Futbóliában?

A sportújságíró Elemér szeretett volna bejutni Futbólia legnépszerűbb klubjának nemzetközi mérkőzésre, ám a klub ehhez nem adta áldását. Elemér hirtelen ötlettől vezérelve rákérdezett a miértre, és nagy meglepetésére válasz is érkezett: „Elemér, Elemér nem jöhetsz, mert nem tetszik, amit a klubról írsz.”

Volt egyszer egy ország, Futbólia.

Egy ország, melynek minden tagja rajongott a futballért. Persze, volt is miért rajongani. Mára azonban Futbólia romokban, az egykori híres nemzeti csapatra már nyomokban sem emlékeztet semmi, sőt, Futbólia klubcsapatait sem jegyzik igazán nemzetközi szinten.

Persze, még így is vannak olyanok, akik jól járnak Futbólia klubcsapataiból. Azokból a klubcsapatokból, melyek az igazi nemzetközi idényre már eltűnnek a mezőnyből.

Ám Elemér még így is szeretett volna kimenni Futbólia egyik klubcsapatának nemzetközi meccsére, de az első, majd a második kérelmét is elutasították.

Elemér, bár tudta, hogy kényes kérdései miatt nem kedvence Futbólia futballvezetésénél, mégis meglepődött. Aztán döntött, és kérdezett. A miértekről.

És láss csodát: választ is kapott.

Futbólia egyik futballklubjának képviselője szépen elmagyarázta, hogy bár a klubnak joga van eldönteni, melyik újságírót mikor engedi be a soros mérkőzésre, sőt, az elutasítást megindokolni sem szükséges, Elemérrel van egy gond.

Elemér ugyanis nem azt írja, amit a klub olvasni akar. Elemér ugyanis nehezen fogadja el, hogy a klubnál az üzleti érdek felülírja a több mint 100 éves történelmet, kultúrát, eszmét. Elemér ugyanis úgy véli, nincs az a pénz, amiért el lehet venni egy legenda nevét, és oda lehet adni azt valakinek.
Vagy bárkinek.

A klubnak viszont az nem tetszik, hogy Elemérnek ez nem tetszik.
Így piti kis bosszúként nem engedi be Elemért a meccseire.
Mint akkor, amikor gyerekkorában Elemér nem kiabálta, hogy "éljen a párt", ezért  nem mehet úttörő gyerektáborba.

Arról ugyan nem esett szó, mi lesz, ha Elemér beáll szépen a sorba, és azt írja, amit mások akarnak – de ez a feltevés felesleges is, hiszen Elemér nem ilyen ember. Az viszont kiderült, hogy szegény Elemér még el sem mondhatja senkinek, hogy kapott egy ilyen levelet, mert annak egyetlen szavának, sorának idézése után Futbólia egyik klubcsapata azonnal bírósághoz fordul. Még a levél puszta tényét sem árulhatja el, mert annak tartalma vagy szupertitkos, vagy a klub nem meri felvállalni.

Még szerencse, hogy Futbólia csak fénykorában - akkor, amikor ilyen még véletlenül sem fordulhatott volna elő - és csak Keleti Márton filmjében létezik.
Vagy mégsem?

MEGJELENT A MI FOCINK CÍMŰ KÖNYV
Három évvel ezelőtt indult a mifocink.blog.hu, melyből szeptemberben mifocink.com lett. Az oldal azért jött létre, hogy olyan dolgokat írjon meg a magyar futballról, amelyet mások nem mernek, vagy nem akarnak megírni. Az oldal általam legjobbnak vélt cikkeiből – azért sok olyan cikk kimaradt helyhiány miatt, amit betettem volna – aztán megszületett ez a könyv. Azt gondolom, hogy a könyvből pontosan kiderül, az elmúlt években szinte semmi nem változott a magyar futballban. Sőt!


Mondanám, hogy amolyan görbe tükör lenne ez a magyar futballra, de szerintem az a görbe tükör, amit naponta olvashatunk. Azt vallom, rózsaszín szemüvegen keresztül szemléljük futballunkat, és ez az egyik legnagyobb hibánk. Sajnos, aki itthon le meri írni a rossz dolgokat, aki rá mer kérdezni a kényes dolgokra, az maga az ördög.


Rendelnél a könyvből?
Klikk a információkért: http://www.mifocink.com/?p=4533


Fehér György

 

 

 



A Fradinál már az öregfiúk meccsre is bérlet kell? Varga Sándor jelentkezett. Íme