mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyarázat mindig van

Ugye azt senki nem gondolta komolyan, hogy a magyar labdarúgó akadémiákat átvilágító cég eredményének nyilvánosságra kerülése után lesz egyvalaki, azt mondja, uraim, hibáztunk? Előbb az MLSZ egyik vezetője magyarázta meg a "bizonyítvány", most pedig a Puskás Akadémia vezetője jelentette ki, hogy "torzító a belga jelentés".

Sok mindenkinek kínos lehet a belga cég jelentése, mely többek között kijelenti, hogy az akadémiákon folyó szakmai munka sok helyen nyomokban sem emlékeztet bármilyen koncepció mentén folyó munkához. Ám az biztos, hogy a belga cég által felállított rangsor a Puskás Akadémiának lehet a legkínosabb.

Hiszen bár Orbán Viktor nem oly rég kijelentette, hogy az akadémia Európa legjobb 10 ilyen intézménye között van, a belgák rangsorában a TAO-s pénzekből milliárdos tortát szakító - sőt, az országban minden szinten a legnagyobbat szakító - Puskás Akadémia az NB II-es Kaposvárral és Békéscsabával van egy szinten, ami a képzeletbeli rangsor 9-11. helyét jelenti.

Nem Európában, hanem Magyarországon.

Persze, az akadémia szakmai vezetése azon nyomban megszólalt, Tajti József szerint a jelentés nem a valóságot tartalmazza. Tajti a klub weblapján elmondta, több hibaponttal tarkított jelentést készített a honi futballakadémiák, köztük a Puskás Akadémia működéséről a belga Double Pass cég. Az MLSZ felkérésére készült összefoglaló a Puskás Akadémiát téves adatok alapján rangsorolta, de az egyes negatívumok ellenére több ponton is kiválóan teljesített a PFLA. Tajti József, az akadémia szakmai igazgatója szerint a gyengeségek egy egész rendszernek a gyengeségei.

Hozzá kell tenni, Tajti Ádám azt a Double Pass-t kritizálja, amely Belgiumban, Németországban és Angliában is kitűnő referenciákkal rendelkezik. A céget 2004-ben alapították, minőség- és teljesítménymenedzsmentre specializálódott, elsősorban utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületeket, akadémiákat auditál, valamint segíti őket a tehetséggondozás hatékonyabbá tételében.

Hugo Schoukens a Double PASS vezetője korábban kiemelte: a tanácsadás, a klubok, akadémiák támogatása legalább olyan fontos része a munkájuknak, mint maga a felmérés. A tehetséggondozás több szinten valósul meg, ebből a Double PASS elsősorban a klubok szintjén tud segítséget nyújtani. Megvizsgálják, többek között, hogy a meghatározott futballfilozófia megvalósítható-e az akadémiáknál adott feltételekkel, megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e a kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment, jól működik-e a nemzeti kompenzációs rendszer.

Ezt a céget mindenhol Európában tiszteletben tartják, vizsgálati eredményeit 100 százalékig elismerik.
Mindenhol, csak nálunk nem.

A pfla.hu-n adott Tajti József videóinterjút egyébként ide kattintva tudjátok megnézni.

Fehér György



Nemzetközi egyes a magyar akadámiáknak Ez még csak az első osztály. Nem kellene már most megbukni