mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nemzetközi egyes a magyar akadámiáknak

Na, ezt jól megkaptuk. A belga Double Pass érkezésének nem sokan örültek, ami nem csoda, hiszen a cég a magyar futballakadémiákat világította át. A félelemnek oka is volt: a belgák megállapították, hogy annak a rendszernek, ami hazánkban akadémiai képzés néven folyik, nagyjából semmi értelme.

A belgák megállapították, hogy az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget. Így ugyan megvan az esély, hogy a hazai élvonalig eljutnak a játékosaink, vagy olykor még oda sem, de mitől lenne jobb így a válogatottunk, mitől jutnánk ki bárhová is.


Az MLSZ a 134 oldalas jelentésről egy kivonatot jelentett meg honlapján. Ennek főbb pontjai.
- Jellemző az igazgatósági struktúra, de leginkább egyének hoznak stratégiai döntéseket
- A szakmai testület koncepciója ismeretlen, újnak tűnik
- Az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt
- A konkrét edzéscélok ritkán világosak, meghatározottak
- A toborzásvezető egy olyan funkció, amelyet általában részmunkaidőben, vagy más funkciókkal együtt látnak el
- Kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel (talent pool) dolgozó speciális edzőket
- A terheléses vizsgálatok alkalmazása változó
- A részletes funkcionális, technikai-taktikai és pszichológiai felmérések nem elterjedtek
- A támogató személyzet nincs bevonva a játékosok teljesítmény-értékelésének összeállításába
- Az edzői szoftver illetve számítógépes adatbázis használata nem elterjedt
- Az audit eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy az akadémiák és a hozzájuk tartozó klubok kapcsolata nem rendezett, nem rendszerben működő szervezetekről van szó
- A kiválasztás és a képzési modellek formalizálása elengedhetetlen
- Az akadémia bevételeinek és kiadásainak átlátható leírása nem történik meg

No, ez a felsorolás pontosan bizonyítja, hogy itt inkább pénzkimentés - tisztelet a kivételnek - mint szakmai képzés. Hogy mást ne mondjunk, az évek óta a TAO-ból milliárdokat kapó Puskás Akadémia sehol nincs.
Pontosabban a 9-11. helyen áll a Békéscsabával és a Kaposvárral holtversenyben. Ráadásul ezt az eredményt úgy sikerült elérni, hogy Felcsút esetében a pontszámokat, a meglévő és most átadott létesítmények még növelték, de ez is a "futottak még" kategóriához volt elég.
Erre szokták mondani, nem semmi.

Persze, már jól tudom, kár minden szóért, a felelősökről úgyis lepereg minden. A lényeg, hogy megvan a biznisz, pénz a zsebben.

A belgák felmérésében egyébként az első helyen az a Debreceni Labdarúgó Akadémia végzett, amelyet csak tavaly áprilisban adták át, és az első évfolyamot is csak tavaly iskolázták be. Tán nem véletlen a siker, hiszen itt a politikai és gyerekkori barátok helyzetbe hozása a helyzetbe hozását helyezték előtérbe, hanem a szakmát, így a vezető például a Lokit aBL-be vezető Herczeg András.  A második helyre a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia futott be, a harmadik helyen holtversenyben a szombathelyi Illés Akadémia (Illés Béla a névadó) valamint a Vasas Kubala Akadémia áll.

Persze, nem Magyarországon lennénk, ha futballunk vezetői feltennék a kezüket, és azt mondanák, ezt elrontottuk. Szabó Tamás az MLSZ akadémiai auditálás vezetője a távirati irodának leszögezte: óva intene mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen, hiszen az átvilágításnak eleve az volt a célja, hogy független felmérés készüljön a hazai elitképzést végző akadémiák jelenlegi állapotáról.

- Ez egy nagyon komoly, Magyarországon eddig példa nélküli, széles spektrumot átölelő vizsgálat, amely támpontot ad ahhoz, hogy a sikeres külföldi akadémiákhoz képest hol járunk, s hogyan tudunk előrelépni – mondta, hozzátéve, hogy nem a minősítés, a számonkérés volt a cél, s ezt kellett megértetni a klubokkal is még a Double Pass megérkezése előtt. Hozzátette, hogy a támogatásokat éppen ezért nem is befolyásolja a jelentés, arra majd az újabb, egy év múlva kezdődő második auditálás lesz jelentős hatással.

Szabó Tamás tájékoztatása szerint a 134 oldalas jelentésből készített összegzés került ki az MLSZ honlapjára, de nem azért, mert titkolózni akar a szövetség.
- Egyáltalán nem sandaság áll a háttérben, egyszerűen arról van szó, hogy az üzleti szférában végzett auditálások is sok olyan információt tartalmaznak, amelyek bizalmasak, s csak az érintettek beleegyezésével lehet nyilvánosságra hozni, ezért nem lettek publikusak a klubriportok – mondta Szabó Tamás.

Az új, nyolc hónapos, úgynevezett tanulási szakasz szeptemberben indul, amelynek már úgy vághatnak neki az akadémiák, hogy tisztában vannak a feladatokkal, s ehhez a Double Passtól és az MLSZ-től is minden segítséget megkapnak.

- Különböző módszertanok szerint zajlik majd az elkövetkezendő időszak, workshopokat tartunk, külföldi tanulmányutakat szervezünk, és edzéslátogatások is lesznek többek között. A Double Pass is megerősített stábbal járja majd az akadémiákat, a magyar szövetség pedig az edzői, az utánpótlás és a szakmai bizottság bevonásával dolgozik majd a projekten – vázolta a közel jövő feladatait Szabó Tamás, hozzátéve, szigorú forgatókönyv alapján haladnak majd.

Kiemelte, hosszú folyamatról van szó, ezért is korai ítélkezni a mostani jelentés után. Az ősszel kezdődő nyolc hónapos szakaszt követően auditál újra a belga cég, s annak a felmérésnek lehet már hatása az akadémiák finanszírozására is.

 



Berki végre a helyére került – igaz, még csak egy éjszakára (2011.08.02.) Magyarázat mindig van