mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Fradinál nem nézik az MLSZ törekvését: egyetlen magyar játékos volt a Sopron elleni kezdőcsapatban

Úgy néz ki, egyes helyeken teljesen felesleges az MLSZ azon törekvése, hogy a klubokat a saját nevelésű fiatalok szerepeltetésére nevelje. A Ferencváros például – amely klub mindig híres volt arról, milyen utánpótlás-nevelő munka folyik a Népligetben – egyetlen magyar játékossal a kezdő csapatában állt ki a Sopron elleni Ligakupa meccsre.
ftc


Bár az MLSZ nem tudja megtiltani a futballvállalkozásoknak, hogy tucatlégiósok tömegét szerződtessék, megpróbálta legalább anyagilag érdekeltté tenni a klubokat abban, hogy a saját nevelésű játékosokat részesítsék előnyben.

Úgy néz viszont, a Ferencvárosnál nem kell rettegni attól, hogy nem érkezik majd pénz az MLSZ-től, hiszen majd jön máshonnan. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a szerdai Ligakupa meccsen egy, azaz egyetlen egy magyar játékos volt a Sopron elleni kezdőcsapatban.

A zöld fehérek így álltlak fel: Kurucz - Jovanovics, Mateos, Adams, Bönig - Ionescu, Csukics, Gerson, Valpoort - Tuijp, Diallo -, hogy a mezőnyjátékosok között nem volt magyar, igaz később érkezett Busai Attila Gerson helyére, Bőniget pedig egy stabil légiós - Muhamed Besic váltotta.

Pont a Ferencvárosnál történik ilyen, amely klub az elmúlt évtizedekben öntötte magából a saját nevelésű tehetségeket.
De ez már a múlt.
Emlékszem, amikor a lelátón arról beszéltek, hogy van az ifiben egy tehetséges srác, jó lenne kipróbálni a felnőttben.
Ő volt Lisztes Krisztián.

Ma már nem jönnek tehetséges gyerekek az ifiből, egyrészről azért nem, mert vagy az NBIII-as csapatban kallódnak – ha épp nem az első csapatból kimaradó légiósoknak kell ott játszaniuk – vagy már fiatalon, 16-17 évesen külföldre szerződnek.

Pont a Ferencvárosnál történik ilyen, ahol a szurkolók oda vannak a saját nevelésű fiatalokért, akik tenyerükön hordozzák a jó futballistákat.
A jó magyar futballistákat.
És a jó légiósokat is. Az igazán jó légiósokat.
De talán Zoran Kuntics és Goran Kopunovics volt az utolsó két légiós, akit rajongásig szerettek a drukkerek, amiben persze vastagon közrejátszott a BL csoportba jutás ténye.
A dátum 1995 volt.
Azóta számtalan külföldi játékos megfordult már a Fradiba, akik közül soknak a nevét sem tudjuk.

Pont a Ferencvárosban történik ilyen, ahol a klubvezetés, az elnök százszor, ezerszer hangoztatta, hogy a Fradi a nemzet csapata.
Kérdés, melyik nemzeté?
Mert bizony magyar szót is nehezen hallani már egy edzésen.

A Sopron elleni Ligakupa meccset egyébként Ionescu és Diallo találataival 2-1-re megnyerte a Fradi.
Ja, majd elfelejtettem a legfontosabbat.
A Sopron gólját bizonyos Nyilasi Bálint szerezte.

Fehér György

 Vass Ádám Lengyelországban? Nem igaz a román provokációról szóló hír