mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar válogatott is lehetne a vb új hőse

Az egész világ leborul Tim Howard szenzációs teljesítménye előtt. Bár az Egyesült Államok 2-1-re kikapott Belgiumtól, az amerikai kapus tizenhat védést mutatott be a keddi 120 perc alatt, ez pedig vb-csúcs. És bár nem kapusposzton igazán jól áll a magyar csapat, nem szabad elfelejteni, hogy Tim Howard magyar válogatott is lehetne.

Tim Howard


Tim a New Jersey állambeli North Brunswickból való, édesanyja Fekete Eszter, nagyszülei a 2009-ben elhunyt Fekete Pál és felesége Éva alapító tagjai voltak a Magyar Öregdiák Szövetségnek és az Amerikai Magyar Koalíciónak. Az 1956-ban emigrált Fekete Pál vezető kutatóként dolgozott a Johnson & Johnson vállalatnál.

És a kapus sosem tagadta magyarságát, sőt, egy intjúban azt mondta, félig budapestinek érzi magát.
- Rengeteget jelent nekem édesanyám, ahogy a többi magyar felmenőmet is számon tartom. Az alkaromra tetováltam az anyai nagyapám magyar katonaságnál készült fotóját. Félig budapestinek tartom magam, az örökségem és a családi hagyományok meghatározóak számomra. Úgy neveltek, hogy legyek büszke a magyar származásomra és én így is gondolom. Remélem, pályafutásom befejezése után több időm lesz felfedezni családom magyar múltját – mondta a kapus.

Howard tehát akár magyar válogatott is lehetne, igaz, ehhez „korán kellett volna ébredniük” futballunk vezetőinek. A serdülő korában még középpályásként és kosárlabda-játékosként tevékenykedő Tim első komolyabb klubja a harmadosztályú North Jersey Imperials volt, és itt debütált a felnőttek között 1997-ben. Egy évvel később már a New York MetroStars profija 2001-re verekedte be magát a New York-i csapatba, de ekkor olyan jól játszott, hogy két szervezet is megválasztotta az Év kapusának. Helye volt az MLS All-Star gárdájában is, ráadásul jótékonykodásai miatt kiérdemelte az "Év humanitáriusa" címet is a New York Times-tól. Bőkezű adakozása betegségével függ össze: a ritka Tourette-szindrómában szenved, melynek legfőbb jellemzője az úgynevezett tikk, amikor is váratlan és heves izomrángások kapják el a beteget. Részt vett a 2000-es ausztráliai olimpián, két év múlva a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. 2003-ban ismét ő lett a legjobb kapus az MLS-ben, másrészt ott lehetett Konföderációs Kupán. 2003 nyarán érkezett némi meglepetésre a nem túl magasan jegyzett USA-beli bajnokságból a Premiershipbe, és még meghökkentőbb módon kiszorította a világ- és Európa-bajnok Fabian Barthezt a Manchester Unitedből.

Azonban nem tudta hosszú ideig élvezni menedzsere, Sir Alex Ferguson bizalmát, így 2007 januárjában kölcsönadták az Evertonnak, akik nyáron 4,2 millióért végleg megvásárolhatták az amerikai-magyar kapust. Az Everton pont a napokban jelentette be, hogy 2018-ig meghosszabbították a szerződését. 2009 tavaszán „bosszút állt” Alex Fergusonon: az FA-kupa elődöntőjében a tizenegyesrúgások során kivédte az első két manchesteri büntetőt.

Most pedig a világbajnokságon bizonyította, szenzációs kapus. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 1966 óta tart nyilván védési statisztikákat, a korábbi vilkágbajnoki csúcsot a perui Ramon Quiroga állította fel 1978-ban, ő 13-szor védett a hollandok ellen (0-0). A keddi meccsen egyébként összesen 52-szer lőttek a játékosok (38-14 a belgák javára), ebből 36 tartott kapura (27-9).

- Valaki mondta nekem, hogy rekordot döntöttem. Az igazat megvallva nem számoltam a meccs közben, hogy mennyit is védtem. Szívás, hogy kikaptunk. Sajnos ez az, ami igazán számít – mondta a meccs legjobbjának megválasztott 35 esztendős kapus a Guardiannak.

Azért jó érzés, hogy legalább így ott vagyunk a vb-n.

Fehér György

 



Szivics: Győzni kell! Örüljünk. Csak ne túl hangosan