mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A játékos, akinek sokat ér Szalai Ádám cipője

Sallay Botond a Budapest Honvéd 17 éves játékosa. Ebben még semmi rendkívüli nincs. Az viszont már nem mindennapi, hogy a játékos polcán ott virít a magyar válogatott és a Schalke játékosának, Szalai Ádámnak egyik cipője, amit ráadásul egy jótékonysági árverésen szerzett meg az ifjú futballista családja – természetesen ajándékba.



Szalai Ádám pártfogoltjával, Sallay Botonddal és édesanyjával a Sportcsillagok Gáláján




Szalai Ádám és Sallay Botond kapcsolata egy Sportcsillagok Gálájára vezethető vissza. Az akkor még csak 15 éves ifjú játékos ezen a rendezvényen ismerkedett meg a Schalke támadójával.

- Nagyon tetszett, hogy közvetlen volt, azonnal elkezdtünk beszélgetni. Sőt, még a körülötte lévő újságírókat is elküldte. Amikor megtudta, hogy épp egy térdműtét után lábadozom, azonnal tanácsokkal látott el, hiszen ő is abban az időben volt sérült - mondta.

A beszélgetésből mondhatni jó barátság alakult ki az ifjú futballista és Szalai között.
- A rendezvény után több alkalommal cheteltünk a közösségi oldalon. Mindig megkérdezte hogy vagyok, tanácsokkal látott el. Tudta, milyen nehéz helyzetben vagyok, hiszen a családtól elszakítva, a Magyar Futball Akadémián töltöm a mindennapjaimat, de azt mondta, nagyon fontos, hogy sokat edzek és készüljek, ha valóban futballista akarok lenni. Őszintén mondom, igazi lelki támasz volt nekem a nehéz időszakban.

Botond aztán idén, születésnapjára nagyszerű ajándékot kapott édesanyjától.
- Egy jótékonysági gálán sportolók relikviáira lehetett licitálni. Amikor megtudtam, hogy Szalai Ádám cipője is ott van a tárgyak között, nem volt kétséges, hogy megveszem azt. Egyrészről tudtam, hogy milyen kapcsolat van a fiam és Ádám között, másrészről azzal is tisztában voltam, hogy jó helyre megy a pénz, hiszen a jótékonysági gála bevételét beteg gyerekek gyógykezelésére fordították –
mondta Süveges Rita, Botond édesanyja.



A szülő nem verte nagy dobra Szalai cipőjének árát, de annyit elárult, hogy nagy volt az öröm, amikor Botond megkapta a cipőt, és bár kétszer használta – hiszen ahogy mondta, az „érzést bele kellett tenni” – inkább otthon, a polcon tartja.

Azért jó dolog látni, hogy a magyar futball helyzetének ellenére vannak még, akiknek egy magyar válogatott futballista a példaképük.
Több ilyen történet kellene.


Fehér György



Részlet A mi focink című könyvből: Berki végre a helyére került – igaz, még csak egy éjszakára Zsákutcában: Wilson Raj Perum, szingapúri koronatanú vallomásával összedőlhet a bundavád....