mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az MLSZ viccet csinált a szabályokból…és magából

Gyorsan szögezzük le, egyik NB I-es csapat pártján sem állunk, és bár nem értünk egyet a Mezőkövesd óvásával, ez még nem ok arra, hogy egy hivatalos eljárást olyan módon intézzen az MLSZ, ahogy megtette. Mindez már a vicc kategóriáját súrolja.


A Mezőkövesd immár biztosan kiesett...(fotó:nb1.hu)




Mint az ismertes, az NB I-ből kiesett Mezőkövesd vezetősége minden követ megmozgat, hogy mégis első osztályú csapata legyen a városnak. Még azt is meglépték, hogy megóvták az Újpest mérkőzéseit, mondván, több játékos jogosulatlanul szerepelt a csapatban. Sőt, azt is kiszámolták, hogy ezért 12 pontot kellene levonni a liláktól – amivel az Újpest kiesne, a Mezőkövesd bennmaradna az NB I-ben.

Az MLSZ elutasította az óvást, a Mezőkövesd pedig fellebbezett.
És itt következik az az eljárás, amivel az MLSZ nem csak saját magát, de az egész verseny és szabályrendszert nevetségessé teszi.
Az FVB elnökének jogkörében eljáró alelnök az MLSZ Versenybizottság által 2014. május 23-án tárgyalás mellőzésével lefolytatott versenyügyi eljárás keretében meghozott 247/2014. ügyiratszámú, óvás elutasításával kapcsolatos határozata ellen, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. sportszervezet képviselője Hagyaczki József ügyvezető által benyújtott fellebbezést elutasította, mert a fellebbezés elkésetten érkezett és a fellebbezési díjat az előírt határidőig nem fizették be – olvasható az MLSZ június 4-ei közleményében.

Csakhogy.
A Mezőkövesd bizonyítani tudja, hogy az MLSZ elutasítását hivatalosan 2014. május 28-án szerdán kapta meg, melyre a határidő betartásával 2014. május 30-án beadták a fellebbezést, a fellebbezési díj átutalását követően.

Az MLSZ viszont nem ezt a dátumot nézi, hanem azt, amikor e-mailen értesítette a klubot.
A gond csak az, hogy a Mezőkövesd azt is bizonyítani tudja, hogy ez a bizonyos e-mail 2014. május 23-án, pénteken, 16 óra 05 perckor érkezett meg. Eszerint nekik 2014. május 25-én (vasárnap) 14.00 óráig lett volna lehetőségük fellebbezést benyújtani.

Azaz esélyük sem volt fellebbezni.
Magyarországon ugyanis banki átutalásokat munkanapokon 16 óráig lehet kezdeményezni. Pontosabban az interneten elindíthatják az utalást, de azt csak hétfőn végzi el a bank. Amikor az MLSZ kiküldte az e-mailt, pontosan tudta, hogy a benne foglalt határidőt nem fogja tudni a tartani a klub.

Sőt!

Amikor az MLSZ feladta a hivatalos levelet, már lejárt az e-mailben szabott határidő, hiszen a levél szerdán érkezett meg, amit így minden bizonnyal hétfőn postáztak. Egy nappal a korábban szabott határidő lejárta után.

Amellett se menjünk el szó nélkül, hogy Magyarországon nincs egyetlen olyan hatóság, ahol nem a postai kézbesítés számít a határidő számítása tekintetében, hanem az elektronikus levél kiküldésének napja, és egyébként minden bizonnyal az MLSZ sem ilyen.


Mindenesetre mi tettünk egy próbát.
Kérdéseinket az ügyben június 6-án, pénteken 17 órakor küldtük el az MLSZ sajtóosztályának – beleírva, hogy válaszaikat június 6-a, vasárnap, 14 óráig küldhetik el.  Kíváncsiak voltunk, hogy a szövetség betart-e egy olyan határidőt, melyet korábban ő szabott meg egy klubbal szemben.

Kérdéseink a következők voltak:
1. Magyarországon nincs olyan hatóság, ahol nem a postai kézbesítés számít a határidő számítása tekintetében, hanem az elektronikus levél kiküldésének napja. Az MLSZ mióta ilyen szervezet?

2. A Mezőkövesd vezetése az elektronikus levél beérkezését bizonyítani tudja, ez 2014. május 23-án péntek 16.05 óra. Az MLSZ szabályzatai alapján 2014. május 25-én (vasárnap) 14.00 óráig lett volna lehetőségük fellebbezést benyújtani. Az MLSZ képviselői hány olyan bankot ismernek, ahol pénteken 16 óra és vasárnap 14 óra között lehet átutalást intézni?

3. A postai kézbesítés 2014. május 28-án (szerda) történt, melyre a határidő betartásával 2014. május 30-án beadta a fellebbezést a Mezőkövesd, a fellebbezési díj átutalását követően? Miért nem a postai kézbesítés számít az MLSZ-nél?

Ugye nem lep meg senkit, hogy az MLSZ-ből senki nem válaszolt a megadott határidőre?

Fehér György



Egy játékos sincs, aki Pintérnél minden meccsen játszott volna MLSZ: Nem tehetünk arról, hogy a Nemzeti Sport kitalált hírét mindenkit átvette