mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Egy sima, egy fordított

Egy nap alatt két, a közvéleményt is érintő kérdésben döntött az MLSZ. (Egyébként sokkal többen, a részleteket ide kattintva olvashatjátok el) Az egyikben teljesen ésszerű döntés született, a másikban ember nem tudja megmondani, miért döntött így a szövetség.



Mielőtt a fegyelmi bizottság eltilt valakit, talán illene körbejárni az esetet (fotó:dvtk.eu)




A napokban felröppen a hír, miszerint 18 csapatosra bővítenék az NB I-et. Na persze ezt nem az MLSZ munkatársai mondták, hanem az NB I-es csapatok képviselői. Pontosabban néhány közülük – véleményem szerint az a része, akiknél hatott a mezőkövesdi lobbi.

Mert ez az egész "létszámbővitésdi" nem volt más, mint az NB I-ből kiesett Mezőkövesd vezetőinek erőtlen próbálkozása – miként az Újpest elleni óvási művelet is az. Tállai András, a klub elnöke elmondta, a liláktól 12 pontot kellene levonni, mert szerinte és jogászai szerint a licencátadás után több játékos úgy játszott a csapatban, hogy arra már nem lett volna joga, hiszen az „új” Újpest már a harmadik klubja az idényben. Szándékosan nem foglalkoztunk az esettel – pontosabban most szándékosan nem foglalkoztunk az esettel. Mi voltunk ugyanis az elsők, akik felvetették ezt a problémát, sőt, az MLSZ-t is megkerestük, és onnan hivatalos tájékoztatást is kaptunk az ügyben.
Hetekkel ezelőtt.
Így nekünk teljesen biztos volt, hogy az MLSZ elutasítja a mezőkövesdi óvást – mint ahogy azt is biztosra vettük, hogy marad a 16 csapatos NB I.

Egyrészről a mai gazdasági helyzetben nincs egyetlen épeszű ember sem ebben az országban, aki azt gondolná, hogy emelni kellene az NB I létszámát, hogy mást ne mondjunk, nekünk már az is furcsa, hogy mind a 16 csapat megkapta a licencet. Másrészről, bár az MLSZ-ben sok minden előfordulhat, azt nem gondolnánk, hogy miután tavasszal Gudra Tamás gazdasági igazgató elmondta, gazdasági leginkább a létszámcsökkentés lenne az elfogadható, most felemelik az NB I létszámát.

Nem is kellett csalódnunk, a szövetség ebben a kérdésben a lehető legnormálisabb döntést hozta. Hozzá kell tenni, érthető a kövesdi próbálkozás, mert a klubnál is érzik, amit én már jó rég megírtam, miszerint ha kiesnek, a büdös életbe nem jutnak vissza.

Amennyire érthető ez a döntés, annyira érthetetlen Kádár Tamás eltiltása.
A védőt a Magyar Kupa döntőjébe állította ki a játékvezető – tévesen. Tette mindezt akkor, amikor a Diósgyőr lendületben volt, amikor irányította a meccset.
Elhihetik, százszor ezerszer láttam már – sőt, sportvezetőként át is éltem – hogy egy ilyen játékvezetői hiba után a fegyelmi bizottság….a játékvezető pártjára áll. Már csak a mundér védelme miatt is. Most is ez történt, bár az mégiscsak kemény dolog, hogy Kádárt négy meccsre tiltották el. Azt gondolom, a diósgyőri vezetők egy meccses eltiltás után csendben maradtak volna, de a négymeccses eltiltás után ők felemelték a szavukat. Persze, amit leírt a játékvezető a jelentésében, aszerint jogos a büntetés, csakhogy az fb szokása szerint nem az ok-okozati összefüggéseket figyelte.

Az indoklás szerint a válogatott védő kiállítása után a játékvezető személyére súlyosan sértő kifejezést használt. Miután Kádárt a bajnoki évben már harmadik alkalommal állították ki, visszaesőnek minősül – így a szabályszegésére alkalmazható minimális, 3 mérkőzés helyett a FEB 4 találkozóról tiltotta el.

Na kérem szépen, itt van az egésznek a buktatója. A fegyelmi bizottság Kabát Péter eltiltásánál használta a televíziós felvételeket, itt vajon miért nem. Mert ha megtették volna, akkor látták volna, hogy Kádár semmi szabálytalan nem tett, így a kiállítása jogtalan volt. Így nemhogy három, de egy meccses eltiltást sem kellett volna kiszabni rá. Azt pedig hagyjuk, hogy Kádár mit mondott a sporinak, mert nemhogy az MLSZ-ben, de talán az egész Földön nincs ember, aki egy jogtalan kiállítás után – ráadásul egy kupadöntő hosszabbításában, 0-0-nál – ne mondott volna cifrákat.

De a mundér védelme – mint ahogy például Szivics eltiltásánál is láttuk – sokkal többet ér, mint az igazság.

Fehér György



Részlet A mi focink című könyvből.....Nem aggályos?! Harapós ligaválogatott tarcsi, meg a többiek