mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Újabb pofon a magyar labdarúgásnak: már a máltai bajnokin is többen vannak, mint egy magyar meccsen

Mint arról múlt héten beszámoltunk, egy német harmadosztályú mérkőzésen több néző volt, mint az egész magyar bajnoki fordulóban. Nos, ilyen tekintetben a héten újabb, óriási pofont kapott a magyar labdarúgás.

A múlt héthez képest 57 százalékkal emelkedett a hétvégi forduló nézőszáma.

Hogy ez mit jelent valójában?
A debreceni stadionbúcsúztatóra 7500 néző ment ki, a Fradi-Kaposvárral 5344-en, a Győr-Újpestre 500-en, a Diósgyőr-Paksra 3935-en, a Puskás Akadémia-Videotonra 3633-an, a Haladás-Mezőkövesdre 2420-an, a Pécs-Honvédra 1000-en, míg az MTK-Pápára 600-an voltak kíváncsiak.

A hivatalos adatok szerint a nyolc találkozóra összesen 29.432-an váltottak jegyet.
Na, azért ne dobjuk el az agyunkat ettől a nagyszerű adattól. Bár nem oly rég megszabták az irányvonalat, mely szerint mostanra 5-8000 embernek kell(ene) lenni egy bajnoki mérkőzésen, ez olyan távolinak tűnik most a magyar labdarúgásban, mint egy világbajnoki cím.

Nincs mit szépíteni, az emberek egyre kevesebben kíváncsiak arra, amit magyar pályákon futball gyanánt előadnak a játékosok. És hiába szajkózzák az illetékesek, hogy fejlődik a magyar futball, ez csak ámítás.

Még akkor is így van, ha tudjuk, idén tavasszal három új stadiont is átadnak.

A Pancho Arénáról nem elmélkednék, a véleményem már elmondtam: ilyen és ekkor – talán egy kicsivel nagyobb, olyan 5-7 ezres - stadionok kellenek ebbe az országban, de nem oda, ahova épült. Ám az irányvonal adva van, most kell megmutatnia Orbán Viktornak, hogy nem csak a saját udvarára, na és nem csak a saját bizniszére tud stadiont építeni.

A ferencvárosi szurkolók már évek óta várnak egy új stadionra, már az angolok megígérték azt, ami néhány heten belül megvalósul. Igaz, arról nem volt szó, hogy elveszik az Albert Flórián nevet, és egy szponzor nevét fogja viselni a stadion, miként arról sem, hogy az üzemeltetést eladják egy francia cégnek.

Igaz, hogy a világon ilyen még nem történt – mármint olyan, hogy egy stadiont a klub egyik legnagyobb alakjáról, az ország egyetlen Aranylabdásáról neveznek el, majd elveszik a nevet, és odaadják valakinek, aki fizet érte olyan 200 milliót egy évben -, de fogadjuk el, hogy ez már a biznisz része a dolgoknak. Mondjuk, ez utóbbi – mármint az üzemeltetés része – érthető és nagyszerű húzás, ám az még senkinek nem tűnt fel, hogy pont egy francia cég kapta meg ezt a jogot, és pont egy francia céget emlegetnek esetleges stadion-névadónak.

Csak a saját véleményem mondom el ezzel kapcsolatban: azt, hogy mennyire változik a szurkolói társadalom, jól példázza, hogy  20 évvel ezelőtt nem tűrtek volna el a ferencvárosi fanatikusok azt, hogy elvegyék az Albert nevet, de gyorsan lépjük túl ezen.

A harmadik stadion a több mint 20 ezres debreceni aréna, amit holnap adnak át.
Igazán impozáns létesítmény, bár úgy adják át, hogy még nincs kész teljesen, de a határidő azt határidő. Ennél van nagyobb gond is vele.

Egyrészről szép nagy, és ugye a debreceni fanatikusak a stadionbúcsúra sem mentek ki annyian, hogy tele legyen az Oláh Gábor utca, egy snassz, mezei NB I-es meccsen úgy fog pangani a stadion, hogy csak na.

Ráadásul bekövetkezett az, amit Szabados Gábor sportközgazdász előre megjósolt a nekünk adott interjúban. Két kiírás után sem találtak olyan üzemeltetőt, aki üzleti alapon vinné a stadion ügyeit. Egészen egyszerűen azért nem, mert nincs ilyen. Nem volt hát mit tenni, a megoldás az lett, hogy az intézmény üzemeltetője 22-22 százalékban a debreceni önkormányzat, illetve a Debreceni Egyetem, 56 százalékban a Campus Eleven Iskolaszövetkezet lett.

Azaz központi költségvetésből tartják majd fent a minden bizonnyal sok-sok tízmillió forintos éves hiányt termelő stadiont. És minden egyes forintot az adófizetők pénzéből állnak majd.

Na de vissza eredeti témánkhoz, a nézőszámhoz.
Ilyen tekintetben is óriási pofont kapott a magyar futball, hiszen míg a debreceni szurkolók nem töltötték meg azt a stadiont, ahol nagyszerű sikereket értek el, akkor, amikor elbúcsúztatták azt, a máltai bajnoki döntőre több mint 10.000 ember ment ki.

h_cr
Tömött lelátók a máltai bajnoki döntőn

Ismétlem: a máltai bajnoki döntőre, a két „nagynevű” csapat, a Birkirkara és a Valletta mérkőzéséra több mint tízezer, egészen pontosan 10.633 ember volt kíváncsi.
Többen, mint bármelyik magyar NB I-es meccsre a héten.

Sőt, többen mint az őszi Ferencváros-Újpest bajnokin kívül bármelyik NB I-es meccsre az évben.

Fehér György



Rossi nem érzete a bizalmat Maradjunk a földön!