mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szenzációs kommunikáció, azaz így néz minket hülyének egy külföldi edző

Nem tudok mást mondani, szenzációs, ahogy a Videoton edzője, José Gomes lekommunikálta azt, hogy lényegében kirúgták a klubtól. Úgy állította be, mintha a negatív kritikák miatt ő az, aki nem akar maradni a Vidinél.

jose-gomes-600x3371


Sokan nem értik, hogyan maradhatott ilyen sokáig Gomes a Vidi edzője. Kezdésnek ugyanis már júliusban kiesett az Európa Ligából az ellen a Mladost Podgorica ellen, amely csapat saját bajnokságában nem is érte el a kupaindulásra jogosító helyezést, csak semelyik másik csapat nem kapott indulási licencet.

Ezt a fricskát még megbocsájtották a Vidi vezetői, hiszen a csapat a bajnokságban nagyszerűen szerepelt, volt, hogy hét ponttal vezetett, és ami ennél is fontosabb, meggyőző játékkal rukkolt elő.

Aztán megváltozott valami: a téli szünetre már a Debrecen vezetésével vonultak a csapatok.

A klub vezetői mindent megtettek a sikeres tavaszi szereplésért, korábban pont én írtam, ha csak a téli felkészülés profizmusát nézzük, a Vidinek utcahosszal kell nyerni a bajnokságot. A fehérvári csapat ugyanis hetekig tökéletes körülmények között, külföldön készült a pontvadászatra, elfelejtve az itthoni fagyos pályákat.

De az élet most is bebizonyította, hogy a körülmények nem mindig párosulnak jó eredménnyel. A Vidi csak szenvedett, és egyre többen követelték Gomes távozását.

Ám a vezetők nem tudták kirúgni a számukra is kínossá váló edzőt.
Nem tudták kirúgni, mert nem gondolkoztak előre, és rettentően előnytelen szerződést kötötte a trénerrel.

A mifocink.com információi szerint ugyanis az 1+1 évre kötött szerződés rettentően sok nullát tartalmaz., Főleg az a kitétele, amely azt mondja ki, mennyit kell fizetni az edzőnek, ha idény közben rúgják ki.

Infóink szerint ez meghaladja a százmillió forintos összeget.
Több, mint 100 millió forintot kell fizetni Gomesnek, ha a bajnokság vége előtt kirúgják.
Ennyit pedig sajnálnak, sajnáltak kifizetni a Videoton vezetői, főleg úgy, hogy  szerződés szerint nyáron, ha nem elégedettek Gomes munkájával, ingyen el is elválhatnak útjaik.

A magam véleménye az, hogy lehet, hogy ez a több mint 100 millió forint nagy bukta lett volna, de kérdés, milyen nagy mínusz keletkezik a büdzsében akkor, ha a csapat nem éri el az Európa Ligára jogosító helyezések egyikét.

Na és milyen nagy mínusz keletkezett akkor, amikor Gomesnek nem sikerült továbbjutni a Podgorica ellen az El-ben....

Ezen azonban már kár gondolkozni, a lényeg, hogy az összes fehérvári vezető, és talán szurkoló is alig várja a nyári időszakot, hogy végre Gomes távozzon. Ezt egyébként Kovács Ferenc, a Videoton legendás edzője és tiszteletbeli elnöke sem tagadta egy múltheti nyilatkozatban.

– Nagyon jól összerakott csapatot kapott meg Paulo Sousától és közösen eldöntöttük, hogy a bajnoki címet a következő évben, azaz ebben az idényben meg kell nyerni. Az általa megjelölt játékosokat az egyesület megadta, és minden olyan feltételt megkapott, amit megkívánt, semmi olyanba nem szóltunk bele, ami a munkáját gátolta volna. Ő kijelentette többször, hogy meglesz a bajnoki cím, aztán eljutottunk egy sikamlós útra, amikor kiderült, hogy ez nem biztos, hogy igaz lesz. Nem is ezzel volt bajom... Van négy igen kiváló fiatal magyar játékosunk, és amikor ők a pályán voltak, a közönség tombolt. Vártuk, hogy ezek a gyerekek fejlődni fognak, de nemhogy nem fejlődtek, fokozatosan visszaestek. Ez pedig abból következett, hogy más játékosok kaptak lehetőséget. Én azt hiszem, hogy ez a magyar labdarúgásnak is komoly veszteség, ezt nem engedhetjük meg magunknak. A legnagyobb baj az volt, hogy a Paulo Sousa által megkezdett munkát nem folytattuk. Sousa egy sokkal szerényebb erősségű kerettel ért el jobb eredményeket. Amikor kiestünk az Európa Ligából a Mladost Pogdorica ellen, leültem vele, és megkérdeztem, mi a véleménye. Ő elmondta, hogy fáradtak voltak a játékosok. Azt feleltem, "kiállítottad a bizonyítványt magadról, hiszen az lett volna a dolgot, hogy erre a feladatra felkészítsd őket". Most a télen direkt kimentem az edzőtáborba és felhívtam a figyelmét arra, hogy nehogy megint abba a hibába essen, hogy rosszul kezdünk, mert rossz állapotban lesz a csapat a rajtra. Ezután eljutottunk oda, hogy tíz pont fölé is nőtt a hátrányunk a bajnokságban. Ez egy olyan állapot, amit nem szívesen néz a klubvezetés. Közben lett egy olyan jelzés téve Gomes felé, hogy "amíg téged szidnak, az rendben van, mert te követted el az eredményeket, de amikor a vezetőséget szidják, hogy miért nem váltanak le, az már egy olyan dolog, amin el kell gondolkodni - mondta Kovács Ferenc.

Nos, ezek után Gomes tegnap maga is bejelentette, hogy nyáron távozik a Videotontól, de ahogy megtette - nos, abból a kommunikációból bizony sokat lehet okulni. Gomes szerint ugyanis a rendszeres támadások miatt ő döntött úgy, hogy nem kíván maradni, sőt, még azt is felajánlja, hogy nem tart igényt a következő évi pénzére.
- Amikor néhány héttel ezelőtt leültünk beszélgetni a Videoton FC felelős vezetőivel, volt alkalmam megbeszélni velük az igazságot. El kell mondani, hogy akkoriban a kritikák, amelyeket kaptam, nagyon agresszívek voltak, és nagyon ellenem irányultak. Amikor körülbelül három hete leültünk beszélni a vezetőkkel, akkor én azt mondtam, hogy annak ellenére, hogy 1+1 éves szerződésem van, ami csak 2016-ban járna le, én így nem akarom ezt a pénzt, nekem így véget ér a munkám az idény végével - mondta el a portugál szakember tegnap este a Harmadik Félidő című műsorban.

Nos, mi talán csak nevetünk ezen a nyilatkozaton, de ne felejtsük el, vélhetően külföldön, saját hazájában is kíváncsiak lesznek Gomes távozásának okaira. És ha ott hasonló stílusban nyilatkozik majd, akkor megint minket, magyarokat fognak hülyének nézni, hogy nem becsültük meg a "nagy portugál edzőfenomént".

Persze, ebben a "hülyének nézésben" vagy egy kis igazság is, hiszen bebizonyosodott, a Videoton olyan szerződést sem tud kötni, amely legalább egy kicsit a klub érdekeit védi.

Fehér György

 

 



Licit Leviért! Rossi nem érzete a bizalmat