mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Puskás ellenfelei.....

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön hazánk hivatalosan is beadta a pályázatát a 2020-as Eb-re. Ma az is kiderült, velünk együtt 19 ország adta be pályázatát, a végső döntést a 12+1 helyszínről szeptemberben hozza meg az európai szövetség.


Mint ismeretes, a tervek szerint 90 milliárd forintot költenénk a Puskás Ferenc Stadionra, ahol három csoportmeccset, és egy kieséses rangadót rendeznénk.

Az is biztossá vált, hogy a hat év múlva megrendezésre kerülő kontinenstorna döntője Londonban vagy Münchenben lesz, és ez két város, illetve a Wembley és az Allianz Aréna ad majd otthont a két elődöntőnek.

És hogy melyik 19 országgal, pontosabban várossal együtt pályáztunk a többi meccsre? Az azeriek Bakuban, a fehéroroszok Minszkben, a belgák Brüsszelben, a bulgárok Szófiában, a dánok Koppenhágában, az angolok Londonban, a macedónok Szkopjében, a németek Münchenben az izraeliek Jeruzsálemben, az olaszok Rómában a hollandok Amszterdamban, az írek Dublinban, a románok Bukarestben, az oroszok Szentpéterváron, a skótok Glasgowban, a spanyolok Bilbabóban, a svédek Stockholmban, a walesiek Cardiffban rendeznének meccset.

A gond csak az, hogy az új Puskás Stadion még csak gondolatban létezik, sőt, talán még ott sem, hiszen az elmúlt években már annyi fajta változatot hallottunk, hogy bevallom, én magam sem tudom, melyik az utolsó ötlet.

Ehhez képest máshol...

A Wembley-stadionban a 2007-es megnyitó után két Bl-döntőt is rendeztek, és bizony komoly meglepetés lenne, hogy Eb-meccset nem játszanának itt.  Szófiában is kész a stadion, fellépet itt már a  Metallica, Madonna, a Rammstein vagy az AC/DC, na és számos rangadót is rendeztek már itt. A koppenhágai stadion öt éve, 2009-ben újították fel, korábban KEK- és UEFA-kupa döntőt is rendeztek itt. Az Amsterdam ArenA-ra sem kell milliókat költeni, de a hollandok még fejlesztenének rajta. A dublini stadion 2010-ben adták át, tökéletes helyszín. A macedonok sem spóroltak: 60 millió eurót költöttek arra a stadionra, mellyel pályáznak. Az Allianz Arénát nem kell bemutatni senkinek, miként a Stadio Olimpico-t sem. A bukaresti stadiont magunk is ismerjük, a románok tudtak csodálatos stadiont építeni. Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy a spanyolok a Bilbao stadionjával pályáznak, de csak azok, akik nem tudják, az arénát tavaly adták át - 211 millió eurót költöttek rá.  A stockholmi Friends Arena  2012-ben nyílt meg a multifunkcionális, valódi 21. századi aréna a svéd fővárosban, de a walesieknek sem kell szégyenkezniük a Millennium Stadion miatt, amelyik a második legnagyobb behúzható tetejű aréna az egész világon. Meglepetés lenne, ha kimaradna a győztesek közül.

A többi pályázónál még nincs kész a stadion, de ha végigolvassuk a listát, majd elgondolkozunk azon, hogy az elmúlt tíz évben hányszor "felépült" már az új Puskás, bizony egyáltalán nem lehetünk biztosak a sikerben.



Ilyenek lesznek a jövő MTK-s stadionjai Licit Leviért!