mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Vajon mit nem ért Pisont

Érdekes folyamat megy végbe labdarúgó válogatottjaink mellett dolgozó edzőknél. Azt tapasztaljuk, hogy szerintük – na persze nem mindegyikük szerint, Mészöly Géza még soha nem mondott ilyet – az újságírók a hibásak azért, mert nem veszik észre a jót, és csak rosszat írnak. Most például Pisont István háborodott fel azon, hogy nem tapsoltunk állva a Gibraltár elleni, már-már megmagyarázhatatlan 2-2-es döntetlen után.


Pisont István úgy véli, más szakemberek szerint a gibraltári döntetlen alkalmával is látszott, mennyit lépett előre a magyar futball




Most arra nem szeretnék kitérni, az elmúlt négy hónapban Pintér Attila hány alkalommal, és milyen módon kérte számon egyes újságíróktól, hogy olyat is kérdezni mernek, amire ő nem szeretne érdemben válaszolni.

Azt azért megemlítenénk, a Finnország elleni hazai vereség után Pintér kiemelte, a média mindig csak negatívumokat kérdez. Tette mindezt egy olyan meccs után, ahol a magyar csapat lényegében semmit nem mutatott be abból, amit Pintér állítólag minden összetartáson gyakoroltatott a fiúkkal, igaz, azokból, akik ott voltak ezeken az összetartásokon, alig néhányan kaptak szerepet a meccsen.

A magyar futball legutóbbi, nemcsak miáltalunk szégyenteljesnek vélt eredménye az U18-as válogatott Gibraltáron elért 2-2-es döntetlenje. Még akkor is így van, ha tudjuk, az ellenfélnél egy évvel idősebb játékosok szerepeltek. Az eredménynél is rosszabbul jött ki, hogy Pisont István, a csapat szövetségi edzője elégedett volt a látottakkal.

Talán nem nagy bűn, ha mi nem lelkesedtünk ennyire.

De Pisont István még mindig nem érti, mi ezzel a baj.
Sőt, egy mai interjúban kiemelte, teljesen rossz a magyar sajtó hozzáállása a meccshez, bezzeg a gibraltári sajtó egekig magasztalta a magyar csapatot.

- Az eredmény mindenképpen kudarc volt, de a mutatott játék nem. Sajnos Magyarországon úgy hozták le a cikket, hogy egy szövetségi edző indokait kamunak minősítik. Borzasztóan bánt, hogy ha nem egy külföldi edző mond valamit, akkor az már nem is ér semmit. Minden médium kritizál minket, miközben nem is látták a mérkőzést. Ettől viszont csorbul a tekintélyünk. Ezek a médiumok nem fogadják el a véleményünket, és a szakmai megítélésünkben is csak a negatív okokat keresik. Ezzel nagyon nehéz szembeszállni. Visszatérve a mérkőzésre: a játék képe és a gibraltári sajtó visszajelzései alapján – szerintük a magyar válogatott megérdemelte volna a győzelmet – nincs okunk szégyenkezni. A magyar csapat dominált, és meghatározta a játék képét. Nyolcvan százalékos volt a labdabirtoklás a javunkra, benyomtuk az ellenfelet a saját térfelére, bár a mérkőzést nem tudtuk megfordítani. A magyar sajtó nem tudja elfogadni, hogy Gibraltár ellen játszottunk döntetlent, pedig ez a csapat egy évvel idősebbekből állt össze, és tíz éve együtt futballoznak. Ők napi szinten, klubmodellként dolgoznak, hazahozzák az Angliában élő labdarúgóikat – mert angol gyarmatról beszélünk. Komoly szurkolótábor is állt mögöttük, mert ezerötszázan bíztatták Gibraltárt. Nehéz volt mentálisan feldolgozni az eredményt. Ha nem lett volna ennyi meccs a lábunkban, és nincs ekkora nemzetközi tapasztalatunk, akkor ezt a meccset el is veszthettük volna mondta az interjúban Pisont István.

Nos, ehhez három dolgot mindenképp szeretnék hozzáfűzni.
Egy ilyen eredmény után nem azért csorbul a tekintélyük, mert a magyar sajtó azt írt, amit, hanem egyrészről az eredmény miatt, másrészről Pisont nyilatkozata miatt.

A labdabirtoklásról csak annyit, hogy bár eszünkbe sincs összehasonlítani a magyar korosztályos válogatott a Bayern Münchennel, de érdekes, hogy Franz Beckembauer szerint senki nem kíváncsi arra az unalmas játékra, amit a München produkált tegnap a Real ellen. Fontos információ, hogy a Bayern több mint 70 százalékban birtokolta a labdát.

De a legfontosabb, hogy annak a gibraltári válogatottnak a tagjait, amelyiket Pisont az egekig magasztal, 300 gyerek közül választják ki, akiknek a fele lány.

Ennél is beszédesebb adat, hogy az a Gibraltár, amelyik állítólag 10 éve együtt játszik, és akik ellen Pisont szerint csak azért nem veszítettünk, mert nagyobb a rutinunk, azt a négy hivatalos meccsét, melyet 2013 októberi FIFA tagfelvételük óta játszotta, 0-23-as gólaránnyal tudta le. A gibraltári fiúk Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal és Ciprussal játszottak, a csehek elleni meccset úszták meg 3-0-lal, a többiek legalább hatot lőttek nekik.

Gibraltár U19-es csapata, fennállásnak és történelmének első és második gólját is Magyarországnak lőtte.

Ezek után mi csak azt nem értjük, hogy Pisont mit nem ért….

Fehér György



Totális elmebetegség: Öröm helyett balhé uralkodik Tajti Barcelonába igazolása miatt Ilyenek lesznek a jövő MTK-s stadionjai