mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Totális elmebetegség: Öröm helyett balhé uralkodik Tajti Barcelonába igazolása miatt

Csak kapkodom a fejem, és nem értem azt az őrültséget, ami Tajti Mátyás átigazolása körül folyik. Már attól is a földhöz kellene csapkodnunk a seggünket, hogy egy magyar fiatal szóba kerül egy világklasszis csapatnál, attól meg főleg, hogy kettőnél is. Nálunk viszont balhé van a játékos választásából. Szerintem ilyen csak nálunk fordulhat elő.

tajti


Szerintem maga a kánaán, hogy az egyik érdeklődő sztárcsapat végül le is igazolja – nevezetesen a Barcelona.

De nálunk ilyenkor kezdődik a hiszti.

De hogy ne rohanjunk előre, azt mindenképp tudni kell, hogy Tajti Mátyás jelenleg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia játékosa, és ilyen „minőségében” keltette fel a Barcelona érdeklődését.

Igen ám, csakhogy a Puskás Akadémia szakmai kapcsolatban áll a Real Madriddal, így el lehet képzelni, milyen miért nem örült mindenki a Barca érdeklődésének. Nem csoda hát, hogy néhány héttel a barcelonai edzéslehetőség után már Madrid felé vezetett a tehetség útja, ahol a fővárosi csapat vezetőinek tetszését is elnyerte a játékos tudása.

Adva volt tehát Spanyolország két legnagyobb klubja, amelyek egy magyar tehetséget akarnak.

És itt jött képbe az, amit a szív diktál.

Nem mondom, hogy csak ez döntött, de Tajti Mátyás több alkalommal elmondta, hogy ő bizony a Barcelona-szurkoló. Azt már csak én teszem hozzá, hogy így nyilván nem minden álma az ősi riválishoz szerződni – még ha ezt furcsa is kimondani egy Real Madrid érdeklődéssel kapcsolatban. Persze, nyilván volt más érv is a Barcelonába költözés mellett, de tény, hogy a játékos már hónapokkal ezelőtt aláírta szerződését a katalán klubhoz.

Mindez most, egy nappal a Puskás Akadémia – Real Madrid mérkőzés után (ami a Puskás Suzuki Kupa döntője volt, és amelyen Tajti is játszott) – derült ki. Persze, jó magyar szokás szerint szépen felfújták az ügyet, a Puskás Akadémiánál pedig lényegében hírzárlatot rendeltek el.

A „balhé” oka az, hogy sokan inkább a Realba látták volna szívesen a játékost.
A helyzet azonban az, hogy Tajti megtehette azt, hogy választ, és ő nem a Realt választotta. Még akkor sem, ha a Puskás Akadémia a Real Madriddal van kapcsolatban, de azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy ennek okán kőbe van vésve, hogy egy tehetség csak a Realba szerződhet, máshova nem.

Ennyire egyszerű a dolog.
Nem kell ebből ügyet csinálni, nem kell ezt túlmisztifikálni. Inkább örülni kell annak, hogy egy magyar fiatal a Barcelonába kerül, és nem azon dühöngeni, hogy nem a Realba.

Egyesek azt is tudni vélik, hogy a Real elleni hétfői meccsen Tajti Puskás Akadémiás meze alatt egy Barcelona trikót viselt, amit állítólag meg is mutatott volna, hogy gólt szerez a meccsen, de azt nem értem, hogy ez miért olyan nagy bűn.

Sőt, azt sem értem, miért bűn ez egyáltalán?
Nem értem, miért gondolja valaki, hogy egy Puskás Akadémia játékosnak a meze alatt Real trikót kellene viselnie?

Az lenne a baj, ha egy másik NB I-es csapat pólóját mutogatná örömében, de az, hogy barcelonai, manchesteri vagy bármilyen trikót viselt Tajti, ahhoz szerintem senkinek semmi köze.

Van azonban még egy-két buktató a dologban.

Tajti Mátyás édesapja véletlenül épp a Puskás Akadémia szakmai vezetője, és egyes híresztelések szerint akár az állása is bánhatja a klubválasztást. Én személy szerint nagyon szomorú lennék, ha ez megtörténne, mert ennek bizony komoly „bosszú szaga” lenne.

A másik buktató pedig az, hogy állítólag a Puskás Akadémiának van egy szabályzata, amely szerint addig nem adnak el egy játékost, amíg az nem mutatkozik be a felnőtt csapatban, azaz Tajti ezen elv szerint nem mehet ez a Barcába. Azért egyrészről nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy tudjuk, amennyiben Tajti a Madridot választotta volt, azonnal meglenne az első kivétel a belső szabály alól. Másrészről ne feledjük el azt sem, hogy bár a felcsúti csapat még több akadémistával jutott fel az NB I-be, mára ez már alaposan megváltozott. A csapatban olyan játékosok szerepelnek, - Gallardo, Cvitkovics, Hajdúch, Lencse, Polonkai, Szekeres Adrián vagy a legújabb szerzemény, Szélesi Zoltán – akik néhány évvel ezelőtt kis túlzással azt sem tudták merre van Felcsút, azaz az NB I-es tagság meghosszabbítása, és az akadémia nevelés kapcsolata kissé megszakadni látszik.

Szóval, azt gondolom, az egész történetben az a fontos, hogy van egy magyar játékos, aki felkeltette két spanyol sztárcsapat érdeklődését is.

Van egy magyar játékos, aki végül a Barcelonát választotta, és ebben a döntésében támogatni kell őt, nem pedig hátráltatni azért, mert nem oda igazol, amelyikkel klubjának együttműködési szerződése van. Egyébként az is lehet, hogy ez egyáltalán nem szolgálta volna a fejlődését.

És drukkolni kell azért, hogy hosszú idő után Tajti legyen az első olyan magyar játékos, aki úgy igazán bekerül a nemzetközi futball körforgásába.

Fehér György
(fotó:mti)

 

 

 



Dől a lé: Jöhet az új MTK Stadion Vajon mit nem ért Pisont