mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Átigazolások, csak nem úgy!

Újabb probléma merült fel az Újpest licencátadás körül. Több csapat kifogásolja az új és a régi kft közti játékosmozgást, mondván, az átigazolásnak minősül, így viszont vannak olyan futballisták, akik jogosulatlanul szerepelnek az Újpestben. A legilletékesebb szervet, azaz a Magyar Labdarúgó Szövetséget kérdeztük a kényes kérdésről. Kiderült, amit eddig is mindenki tudott: a magyar futballban rengeteg kiskapu van, ami a szabályok megkerülésére ad lehetősége. Egy (vagy inkább még egy) ilyet használt ki az Újpest.



A szabályok szerint vannak, akik jogosulatlanul szerepelnek az Újpestben. Pontosabban csak szerepelnének, ha nem lenne erre az esetre is egy kiskapu (fotó:ujpestfc.hu)




Mint ismeretes, a megszűnés szélén álló Újpest FC Kft március 27-én az MLSZ engedélyével átruházta a labdarúgócsapat NB I-es licencjogát az Újpest 1885 Kft.-nek.

A két cég, vagy mondjuk úgy, a régi és az új Újpest között megkezdődött a játékosmozgás is. Igen ám csakhogy az átigazolási szabályzat kimondja, egy játékos egy szezonban háromszor válthat klubot, de csak két csapatban játszhat. Az új Újpestben viszont azóta is pályára lépett Asmir Suljic, Jonathan Heris, Zamostny Balázs és Nebojsa Kosovic, akik a régi és az új Újpest mellett más csapatban is játszottak az idényben. Mindez pedig azt jelenti, hogyha a szabály betűit vesszük figyelembe, akkor ezek a játékosok jogosulatlanul szerepelnek a csapatban, amiért pontlevonás járna az Újpestnek.

Azért a feltételes mód, mert az MLSZ számunka küldött válaszából – amit korrekten, alig néhány órával a kérdések elküldése után megkaptunk – kiderült, a magyar labdarúgásban nem kell szó szerint értelmezni a szabályokat, azaz erre az esetre is megvan a megfelelő kiskapu.

Az MLSZ Elnöksége valamint az MLSZ Versenybizottsága jogerős határozatai alapján az Újpest FC Kft. átvitte indulási jogát az Újpest 1885 Kft.-be. A labdarúgók átigazolása az MLSZ NYIÁSZ 13§ (1) bekezdése alapján lett végrehajtva. Minden játékosnak érvényes átigazoló lap lett kitöltve, így természetesen minden játékos-mozgás átigazolásnak számít. Az Újpest FC Kft. korábbi keretében hat olyan labdarúgó szerepelt, akik ősszel más sportszervezetben már pályára léptek. Ezekkel a labdarúgókkal kapcsolatban az MLSZ Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat 10§ (3) rendelkezik abban a kérdésben, hogy egy játékos háromszor igazolhat át egy szezonban. Tekintettel arra, hogy itt működési forma váltása történt és ez a Labdarúgás Versenyszabályzata 24. § (10) bekezdése alapján került végrehajtásra, ami a fenti szabály alól kivételt képez, ezek a labdarúgók átigazolhatók voltak és játékjogosulsággal rendelkezhetnek az Újpest 1885 Kft.-ben . Éppen ezért az MLSZ a fentiek alapján nem vizsgálódik, bejelentés esetén azonban tájékoztatási kötelezettsége van az érintett klub(ok) felé – kaptuk válaszként az MLSZ-től.

Fehér György



Megvan a fantom stadion üzemeltetője Dől a lé: Jöhet az új MTK Stadion