mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A példa adott, most kell folytatni!

Tegnap átadták a felcsúti Pancho Arénát. Zenghetnénk ódákat róla, hiszen megérdemelné az ahogy kinéz, de azt hiszem, ez az ország egyik – ha nem az első – legellentmondásosabb stadionja.

pancho_arena_10_foto_dome_laszlo(1)

Ilyen stadionok kellenének az országba.
3-4 milliárdból épülő, minden előírásnak megfelelő, 4-5 esetleg egy-két városba 7-8 ezres stadionok, azok helyett a monstrumok helyett, melyek most épülnek, vagy a jövőben épülnek majd – több mint 10 milliárdos költségvetésből.

Így mindenkit biztosíthatok arról, nem a stadionnal, nem annak építésével van a gond.
A helyével.

Azt gondolom, senki nem szólna egyetlen szót sem akkor, ha ez a stadion ugyanazokkal  a tervekkel, elképzelésekkel, mint megépült Felcsúton, megépült volna a fővárosban, ahol méltó otthona lenne az utánpótlás-válogatottaknak.

De ez a stadion TAO-s pénzből Felcsútra épült, Orbán Viktor „kertjébe” – és ez az egésznek olyan rossz szájízt kölcsönöz.
Teszem hozzá gyorsan, teljes joggal.
(Azt azért hozzátenném, hogy ilyen legutóbb keleti szomszédunknál történt, ott is az első osztályba „kormányozták” a csapatot, ott is épült egy stadion, ám ma már se stadion, se csapat, se miniszterelnök)

Ráadásul a teljes igazságot még sokan nem is tudják.
Azt például, a stadion mellett található ház – amely Orbán Viktor háza – mellett másik, két -három egymást követő ház is az Orbán család tulajdonában áll, sőt, a stadion és a házak mögött található hathektárnyi terület is ide sorolható – még akkor is, ha ez „hivatalosan” a futball alapítvány tulajdona. Na és azt is sokan tudni vélik, hogy nemsokára újra munkagépek zaja töri meg a felcsúti csendet, a területen ugyanis egy minden igényt kielégítő szálloda épül majd.

Ennek tükrében azt már hagyjuk, hogy ezt a csendes kis falut, amely alig 50 kilométerre van a fővárostól, közvetlen járattal naponta kétszer lehet elérni, így aki le akar jutni oda, annak minimum egyszer át kell szállni a vonatról buszra, és valljuk be, ez nem teszi épp központivá a helyet.

Szóval szép és gyönyörű volt ez a tegnapi átadó – ha azt nem vesszük figyelembe, hogy Vastag Csaba olyan hamisan énekelt, hogy az már fájt, és nagyon remélem, hogy azok, akik őt egy tehetségkutató sok-sok milliós fődíjának megnyeréséig tolták, szégyelték egy kicsit magukat - , de ezek a tények mind-mind más megvilágításba helyezik ez az egész történetet.

És még azt nem is boncolgattuk, hogy a felcsúti polgármester teljesen véletlenül a saját cégének adott megbízást az építkezésre.

Na de tényleg, a stadion minden elismerést megérdemel.
És tényleg azt mondom, ilyen stadionok kellenek.
Mindenhova.
Én csak attól félek, hogy beválik majd azok jóslata, akik azt mondják, hogy néhány hét múlva pang majd az ürességtől ez a pompás is impozáns létesítmény. Mert ahhoz nem kell nagy jóstehetségnek lenni, hogy tudjuk, a PFLA felnőtt meccsein nem fog megtelni az Aréna – még akkor sem, ha a következő három fordulóban mondjuk telt ház lesz -, míg azon a néhány, legyen mondjuk 10, utánpótlás válogatott mérkőzésen, melyet egy évben majd itt rendeznek,  sem tapossák le egymás sarkát a nézők. Na és arra is lehet majd nagy pénzben fogadni, hogy a Puskás Akadémia korosztályos csapatai sem itt játsszák majd a korosztályos bajnoki meccseiket.

De a jó példa most megvan, felépült.
Minden igény kielégít, megfelelő motiváció a gyerekek számára, impozáns, gyönyörű...
Ilyen stadionok kellenek az országba.
Azt mondom, legyen Felcsút, legyen a Puskás Akadémia a jó példa.
Lehet, sőt, kell folytatni.
Ha legalább minden NB I-es városba ilyen, vagy kicsivel nagyobb – figyelem, a kicsivel szót kéretik komolyan venni - , 4-5-6 vagy mondjuk 8 ezres stadionok épülnek majd a következő négy évben, akkor biztosan senki nem fog egyetlen rossz szót sem szólni a Pancho Aréna helye, és építési körülményei miatt.

Fehér György



Egészalakos Puskás szobrot avattak Megvan a fantom stadion üzemeltetője