mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Egészalakos Puskás szobrot avattak

A Pancho Aréna megnyitóünnepsége előtt 16 órakor leleplezték a stadion és a kollégium között felállított egészalakos Puskás Ferenc-szobrot, Domonkos Béla alkotását, 16.30-tól pedig megemlékezés volt Makovecz Imre szobránál, illetve Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, valamint dr. Szabó István református püspök felszentelte, megáldotta az új stadiont.







Futball-legendák és prominens közéleti szereplők is tiszteletüket tették a Puskás-szobor leleplezésénél. Természetesen megjelent Öcsi bácsi felesége, Erzsébet asszony, Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat játékosa, a korábbi legendák közül pedig néhányat a teljesség igénye nélkül kiemelve: Mészöly Kálmán, Rákosi Gyula, Raduly József, Kovács Ferenc. És befutott a külföldi hírességek közül Amancio és Pirri is, akik Puskás Ferenc csapattársai voltak a Real Madridban, illetve itt volt a legendás rádióriporter, Szepesi György is.

Miután Szöllősi György kommunikációs igazgató köszöntette a megjelenteket, Orbán Viktor akadémiai alapító mondott beszédet, amelyben kiemelte: "Szobrokat általában kegyeleti okból állítunk, többnyire azért, mert emlékezni akarunk valakire, aki nincs már közöttünk. Ettől a szobortól azonban várunk is valamit, nem csak emlékezni akarunk általa. Azt akarjuk, ne csak arra emlékeztessen, hogy van múltunk, hanem arra is, hogy jelenünk és jövőnk is. Az itt cseperedő gyerekeket pedig arra emlékeztesse, hogy a szegény kisfiúból hogyan lett a világ legjobb futballistája, hogyan lett Öcsiből Pancho."

Ezt követően Puskás Ferencné, Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, az akadémia elnöke, Jakab János felügyelőbizottsági elnök és Végh Gábor, a szobor adományozója közösen leplezte le az egészalakos alkotást, amely immár a zalaszabari, óbudai, kispesti és madridi Puskás-szobrok újabb méltó darabja.

Ezt követően került sor a stadion nyugati homlokzata előtt, a Makovecz-sétány mentén álló Makovecz Imre-szobor előtti megemlékezésre. A neves építészt - akinek eredeti tervei alapján készült a Pancho Aréna - ábrázoló műalkotás Boros Péter szobrászművész munkáját dicséri. A megemlékezésen részt vettek Makovecz Imre családtagjai is, köztük özvegye, Makovecz Imréné, Mariann néni. Néhány percben mesterére emlékezett az aréna tervezője, a makoveczi mű folytatója, Dobrosi Tamás építész.

A mester és tanítványa: Dobrosi Tamás építész mond beszédet Makovecz Imre szobránál (fotó: pfla.hu/Takács József)
Mindezek után Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök és dr. Szabó István református püspök felszentelte, megáldotta a Pancho Arénát.

Dr. Szabó István református püspök és Kiss-Rigó László szeged-csanádi katolikus püspök megáldja, megszenteli a Pancho Arénát (fotó: pfla.hu/Takács József)
Forrás:pfla.hu



Zöld fény az égen.... A példa adott, most kell folytatni!