mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Óriási bukta: senkinek sem kell az új debreceni stadion

Igazi stadionépítési lázban ég az ország, ám az első nagy bukta már most megvan. Senkinek sem kell ugyanis a Nagyerdei Stadion, melynek üzemeltetésére egyetlen pályázat sem érkezett.

st


Persze, ez egyáltalán nem meglepő, ha megnézzük, milyen konstrukcióval írták ki a 20 éves üzemeltetési pályázatot.

Az első lépés az, hogy a kiírás szerint magáncéget kerestek, amely piaci alapon működteti a létesítményt. A debreceni fociklub is csak bérlő lenne, és csupán az év 70 százalékában használja a létesítményt. Na de ma Magyarországon egyetlen futballklubot sem lehet piaci alapon működtetni, hogyan lehetne egy stadiont?

Óriási kérdés, és többen felvetették már, vajon miért kell 20-30 ezres stadionokat építeni, hiszen legutoljára magyar bajnoki mérkőzésen egy BVSC-Ferencváros összecsapáson voltak 40 ezren, idén pedig a Fradi-Újpesten voltak 22 ezren. Ám azt ne felejtsük el, hogy ezeken a meccseken a Ferencváros lépett pályára, a mai szabályok szerint viszont egy Debrecenben megrendezendő meccsre nem kaphatnak korlátlan mennyiségű jegyet a vendégszurkolók.

Ez azt jelenti, hogyha minden, vendégszektorba kiadott jegy elkel, akkor is ki kell még menni több mint 20 ezer debreceninek a meccsre, hogy telt ház legyen.

Azt hiszem, hogy ez elképzelhetetlen...

Nem kell nagy jósnak lenni, hogy hiába lesz szép és modern az új stadion, telt ház nagyon ritkán lesz benne – talán a bajnokavatásnál, esetleges Bajnokok Ligája csoportkörben való szereplésnél, vagy egy-egy válogatott összecsapáson -, sőt, szerintem félig is nagyon ritkán fog megtelni.

Azt képzelni, hogy egy civil cég ezt majd piaci alapon tudja üzemeltetni, hiú ábránd.

De ez még nem minden, hiszen az esetleges üzemeltetőnek azonnal be is kell dobni a stadionba potom 300 milliót, hiszen az el nem készült részeket – például a bevételt hozó vendéglátóegységeket, az irodákat, de még a sportmúzeumot is – az üzemeltetőnek kell önköltségen felépíteni.

Megszabott, 300 millió forint értékben.

Sőt, emellett még éves üzemeltetési díjat is kellett volna fizetnie a jövőbeli vállalkozónak.
Furcsa, hogy nem jelentkezett senki?

Fehér György



Szerinted melyik volt a legszebb gól a fordulóban? Minden nap nyitva tart a Megyeri úti jegypénztár