mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Holdról jött a 64 éves szatyor, Tóth Bálint





Vastapssal búcsúztatták a sportújságírók a Fradi elleni vereséget követő sajtótájékoztató végén Tóth Bálintot, a Lombard Pápa vezetőedzőjét. Természetesen nem az elért eredmény miatt érdemelte ki az elismerést, hanem az őszinte értékeléséért. Igaz, ennek Magyarországon az élet egyetlen területén sem szoktak örülni a felettesek...

- Gratulálok a Fradinak a győzelemhez, teljesen megérdemelt nyertek a zöld-fehérek ilyen különbséggel is, sőt... Alárendelt szerepet játszottunk. Úgy futballoztunk, mint egy NB II-es csapat. Sajnos még mindig nem fogták fel a játékosaim, hogy veszélyes helyzetbe kerülhetünk. A Fradi ellen nem teheti meg a Lombard Pápa, hogy négy-öt játékossal kevesebben legyen a pályán - kezdte az értékelését Tóth, majd érkeztek a kérdések.

Elsőként arra volt kíváncsi a sajtó, hogy hol volt Kenesei Krisztián, miért volt csere néhány, kezdőnek vélt játékos.

- Nem akarok panaszládát nyitni, mert múltkor megkaptam érte a magamét, de tény, Kenesei nincsen, Orosz sérült, Arszics beteg volt a héten, annyi időre raktam be, amennyire lehetett. A hét elején mindig tizenketten vagy tizenhárman vagyunk, a hétvégére bővülünk tizennégy-tizenöt játékosra. Olyan a helyzetem, mintha lottóznék, ki kell húznom, ki játszhat. Vírusfertőzés ment végig a csapaton az elmúlt időszakban, nagyon megnehezítve a helyzetünket. Nem bő a keretem, vannak tehetségeim, de ilyen meccsen nem tudják megmutatni, hogy érettek az élvonalra. Ha Szűcs Lajos nem nálunk védene, jó néhány ponttal kevesebbünk lenne. Mindenkinek példakép kell, hogy legyen minden szempontból, ezt nem kell túlragoznom. Mindig megemlítem, neki köszönhetjük, hogy csak annyival kaptunk ki, amennyivel, vagy, hogy szereztünk egy pontot, vagy nyertünk éppen.

A Pápa tehát nehéz helyzetben van a játékosállományának az állapotát tekintve, ráadásul bravúrgyőzelmet aratott a fordulóban a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia is, így nagyot változott a világ egy forduló alatt. Az eddig nyugodt helyzetben lévő gárdának el kell kezdenie hátrafelé is pillantania.

- A jelenlegi helyzetünkben ne álmodozzunk, maradjunk a földön, mert ha nem így teszünk, nagy pofára esés lesz belőle, ezért néhány játékosomnak a tükörbe kell néznie - folytatta a tréner. - Egy-két kollégám az egészségét félti, én ilyen kijelentéseket nem használok. Jó állapotban vagyok, ám az tény, hogy a vereségnél meghal az edző, győzelemnél jó a csapat.

Tóth ezután sem beszélt mellé, hanem rátért egy nagyon fontos tényezőre, sőt, többre is.

- Sokszor nem hallgatnak a magyar futballisták az öregek intelmeire. Aztán, ha baj van, háttal mennek ki a pályára. Mondok egy példát. Goran Marics keresztszalag-szakadása után úgy megy és küzd, ahogyan elvárható lenne mindenkitől. Mutatja magát, tenni akar a csapatért, akárcsak Arszics, aki felet edzett a héten, de végig hajtott, ameddig a pályán volt, pedig tetemes hátránynál cseréltem be. Más a gondolkodásuk, a mentalitásuk, mint a magyar tehetségeknek. Ez ellen mi, edzők, nem nagyon tudunk mit tenni, mert ilyen fiatalokat nevel ki az itthoni társadalom. Az is jellemző rájuk, úgy vannak vele, előbb-utóbb  jön majd másik edző...

Adja magát a kérdés, akarják-e Pápán az NB I-et? Tóth erre a kérdésre is frappáns választ adott.

- Természetesen igen, de közismert, milyen dolgok történtek a télen. Bíró Péter tulajdonos és Szemán György igazgató is azt mondta, nem gyengült a csapat. Bátorkodtam szembe menni az állásponttal, mert nem szurkolói szemmel nézem a dolgokat. Ég és föld a különbség az őszi és a mostani állományom között. Akkor volt harminc játékosom, ennek volt köszönhető, hogy ősszel a középmezőnyben végeztünk, meneteltünk mindkét kupasorozatban. Most sokkal kevesebben vagyunk, ezért nem tudunk három fronton harcolni. A fiatalokat sem tudom betenni, mert nincsenek. Volt, aki játszott a Fradi elleni LK-odavágón, de utána visszament az ifibe, leütött valakit, eltiltották egy hónapra. Ez a mentalitás, azok után, hogy játszhatott a Ferencváros ellen, az ország legnagyobb stadionjában. Amikor mondom nekik, hogy abban a stadionban, ahol a zöld-fehérek ellen játszottunk most hatezer néző előtt, én még nyolcvanezer szurkoló előtt léptem pályára, de minimum ötvenezer ember előtt és libabőrös voltam mindig, akkor néznek, hogy mit beszél nekik ez a hatvannégy éves szatyor. Azt hiszik, a Holdról jöttem. Pedig ez a valóság!

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu





Öngól! Gulácsi horror ütközése képekben