mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Öngól!

Hatalmas öngólt rúgott az MLSZ fegyelmi bizottsága. Nem is egyet, hanem rögtön kettőt. Az első csak nevetségessé tette a működését, a második az egész bizottság munkáját kérdőjelezi meg, ráadásul olyan kiskaput nyitott meg, ami még érdekes fejleményeket hozhat.

Kezdjük az elsővel.
Nem oly rég az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 3 mérkőzésre tiltotta el Rodenbücher Istvánt, az MTK védőjét, akit Szabó Zsolt játékvezető kiállított a Pécs elleni mérkőzésen.


Rodenbüchernél nem vette figyelembe a fegyelmi bizottság a felvételeket, a védőt lényegében a semmiért tiltották el

Már az első pillanatban kiderült, jogtalan volt a játékos kiállítása, és ezt Puhl Sándor, az MLSZ Játékvezető Bizottságának az alelnöke is megerősítette, sőt, élő műsorban mondta azt, hogy nem történt szabálytalanság, tehát a piros lap és a tizenegyes sem volt jogos. Ez után mindenki értetlenkedve állt a Fegyelmi Bizottság döntése felett, míg a magyarázatokon inkább mindenki csak nevetett. Ám a legszebb indoklás az volt, hogy a bizottság nem veheti figyelembe a televíziós felvételeket, sokkal inkább a játékvezetői jelentésben leírtakra támaszkodik.

És ennek a mondatnak van óriása szerepe.

Merthogy a múlt heti Újpest-Diósgyőr mérkőzés után nem került be semmi a jegyzőkönyvbe, miután a játékvezető nem állított ki senkit. A fegyelmi bizottság mégis két meccsre eltiltotta Kabát Pétert, mert megrúgta Lazar Marjanovicsot. Fontos megemlíteni, hogy Kabát sem piros, sem sárga lapot nem kapott az esetért, az bizottság mégis példát büntetést szabott ki – figyelem – a televíziós felvételek alapján!

Ami Rodenbüchernél nem számított, az Kabát Péternél perdöntő – mindez két hét leforgása alatt.
Ki érti ezt?


Egy hét elteltével Kabát Péter a felvételek alapján tiltották el

Mint említettem, ez az eset nevetségesé tette a bizottság működését – persze gondolom, Kabát Péter És Rödenbücher István nem nevet a dolgon – a Ferencváros büntetésének enyhítése viszont példátlan, és egy olyan kiskaput nyitott ki a csapatok előtt, amivel az fb működését is megkérdőjelezi.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a Ferencvárosra, mert a szurkolók pirotechnikai eszközök használata mellett, megbotránkoztató, rasszista ritmusokat kiabáltak az MTK elleni mérkőzésen.

A Ferencváros fellebbezett, az új tárgyaláson pedig megjelent Kubatov Gábor elnök, Berzeviczi Attila igazgatósági elnök és Nyíri Zoltán elnöki tanácsadó is.
És itt olyan történt, ami még sosem fordult elő a magyar futballban.

A Ferencváros vezetői szerint az MLSZ nem tudja bizonyítani, hogy a Ferencváros szektorából Fradi szurkolók kiabáltak. Indoklásuk szerint a vendégszektorba online elővételes jegyvásárlással, valamint jegyirodákban is lehetett belépőt vásárolni. Ez utóbbi két jegyvásárlási módhoz nem szükséges a Ferencváros szurkolói kártyája, azaz az ilyen módon jegyet váltott személyekért az FTC nem tud felelősséget vállalni, hiszen a szurkolók nem azonosíthatók.


Az MLSZ rendszerén és a jegyirodákban vásárolt jegyek gazdái nem beazonosíthatók, azaz lehet, hogy nem is fradisták - és ezt elhitte a fegyelmi bizottság

A fegyelmi bizottság pedig elhitte ezt a - már bocsánat - mérhetetlen baromságot, és az 500 ezer forintos pénzbírságot 50 ezer forintra módosította. Mondjuk az nem nagyon értjük, ha mindezt bevette az fb, akkor miért maradt fent az 50 ezres pénzbírság, az viszont biztos, hogy ezzel a döntéssel nemcsak a saját működésüket, hanem az MLSZ-ben kialakított online jegyvásárlási rendszer létjogosultságát is megkérdőjelezik.

Ezek után ugyanis nem hiszem, hogy lesz majd egyetlen klubvezető is, aki hasonló okokból kiosztott büntetésekkor ne ugyanezzel az érvvel védekezne, az pedig mégiscsak érdekes lenne, ha a Ferencváros büntetését elengedte a szövetség, más klubét viszont nem engedné el.

Fehér György



Kubala a Barcelona királya, az utánozhatatlan, az egyedüli! A Holdról jött a 64 éves szatyor, Tóth Bálint