mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Csányi Sándor: A válogatott előbb lehet versenyképes, mint a klubfutball

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a válogatottnak nagyobb esélye van sikeresen szerepelni, mint a klubcsapatoknak.
Csanyi-Sandor31



Az MLSZ vezetője a Sport TV Sportgazdaság című pénteki műsorában azt mondta: az akadémiákból minden évben kikerülnek olyan tehetséges játékosok, akiknek minden esélyük megvan arra, hogy nemzetközileg is ismert futballisták legyenek.

Hozzátette, a klubfutball jelentősen függ a gazdasági helyzettől:
- A klubok helyzetét determinálja a gazdasági helyzet. Be kell látnunk, hogy a magyar gazdaság mérete egyelőre nem versenyképes akár az osztrák helyzettel sem. Viszonylag kevés cég szponzorál csapatokat, különösen nehéz a helyzet, hiszen pont azok a vállalatok, akiknek nagy ügyfélköre van, ezek különféle extra adókat fizetnek, és nem azt keresik, hol tudnának szponzori pénzeket elkölteni.


A nemzeti csapattal kapcsolatban kiemelte: nagy dolog, hogy a válogatottnak a világbajnoki selejtezősorozatban jó esélye van arra, hogy elérje a pótselejtezőt érő második helyet. Úgy vélte, hogy a jövő pénteken Bukarestben sorra kerülő, románok elleni vb-selejtező a magyar labdarúgás jövője szempontjából is sorsdöntő mérkőzés lesz.

A műsorban Málnay B. Levente, a Chello Central Europe Zrt., valamint a Sport TV vezérigazgatója arról beszélt, hogy a csatorna már öt éve meghatározó szerepet vállal a magyar labdarúgásban, évente milliárdos nagyságrendű összeget invesztál a hazai futballba, ezzel talán a legjelentősebb gazdasági szereplő.

Csányi Sándor a televíziós közvetítési díjakkal kapcsolatban megjegyezte, ezeknek a pénzeknek a 15 százalékát, azaz 382 millió forintot az MLSZ aszerint oszt szét, hogy a 23 év alatti játékosok mennyi időt töltenek a pályán. Ráadásul jövőre ezt már 21 évre szigorítják. Érdekesség, hogy a bajnokság jelenlegi állása szerint van olyan csapat, amely kétmillió és van olyan, amelyik 66 millió forintot kapna. Hozzátette: rendkívül fontos a magyar nevelésű futballisták szerepeltetése, így a mostani nyolchoz képest jövőre már 12 hazai játékost kell az első osztályú csapatok kereteiben alkalmazni. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban hangsúlyozta, szeretnének nagyobb bevételhez jutni a sportfogadások után is.

Málnay B. Levente hangsúlyozta, a CCE/Sport TV büszke arra, hogy további négy évre a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen mutatja be a hazai bajnoki meccseket. Jelezte, a nemzetközi összehasonlításokban a helyszíni jegyeladásban áll a legrosszabbul Magyarország. A Sport TV saját eszközeivel próbál ezen segíteni, például a Családbarát stadion-projekttel. Hozzátette: a sport prémiumtámogatást igényel és érdemel, ez itthon hiányzik.

A Sport TV befektetéseiről szólva így fogalmazott:
- Azért indítottuk el a Sport1-et tavaly HD-ben, és remélem, hogy a jövő év folyamán el tudjuk indítani a Sport2 adását is HD-ben, hogy hozzájáruljunk egyébként a saját jól felfogott érdekünkben is ahhoz, hogy a magyar labdarúgás köré minőséget, a minőség nimbuszát építsük.

Csányi Sándor a műsorban reagált Muszbek Mihálynak, a korábbi Magyar Labdarúgó Liga volt elnökének azon kijelentésére, amely szerint a nyári átigazolási időszakban az NB I-es klubok egyharmaddal többet költenek a tényleges bevételüknél. Amint mondta, Muszbek Mihály tanulmánya valós adatokat tartalmaz, de rossz következtetéseket von le, ugyanis a veszteség abból fakad, hogy a korábbi állapotokkal ellentétben az egyesületeknél rendbe tetették a könyvelést.

Az MLSZ-elnök beszélt a Puskás Ferenc Stadionról is: a különleges, "stadion a stadionban" koncepció szerint felépülő létesítmény - amelynek első látványtervei már ősszel megszülethetnek - várhatóan 2017-re készül el, a tervek szerint pedig egy év próbaidőt követően már Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntőre pályázhatna.

Mindeközben pályázunk a 2020-as Európa-bajnokságra is, amelyen azt gondolom, eséllyel indulunk, ugyanis Európában kevés olyan stadion lesz, mint a Puskás - jelezte az MLSZ-elnök.

A szurkolókkal kapcsolatban Csányi elmondta, a beléptető rendszernél nagy felháborodás volt a drukkerek részéről az adatok leadása miatt. A klubok közül néhol együttműködnek, néhol szabotálják, de "nekik is be kell állniuk a sorba". Hozzátette: a pályákon nincs helyük a rasszista megnyilvánulásoknak.
- El kell fogadni az európai normákat és eszerint kell nekünk a magyar mérkőzéseken is viselkedni, ellenkező esetben a klubokat vagy a válogatottat büntethetik meg - jelentette ki Csányi Sándor.

 



Ez ám a karrier: Monaco helyett Haladás SZÚR a FociFesztiválon