mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Belvon Attila, az új korosztályos szövetségi edző: Imádom a támadófutballt

Az MLSZ szerdán bejelentette, hogy az utánpótlás-válogatott Mészöly Géza és Pisont István szövetségi edzők nevével fémjelzett szakmai stábja Belvon Attilával bővül. A többéves utánpótlásedzői tapasztalattal és pro licences végzettséggel is rendelkező szakember az U17-es és az U16-os csapattal foglalkozik majd.

belvon

– Mikor keresték meg a feladattal?
– Körülbelül tíz napja beszélgettünk először a főtitkárral, hogy elvállalnám-e ezt a feladatot? Természetesen azonnal igent mondtam a felkérésre.

– Mennyi időre szól a szerződése?
– Nincs benne meghatározott időtartam.

– Milyen célokat fogalmaztak meg az utánpótlás-válogatottnál?
– Most egy új helyzet alakult ki, mert akik eddig dolgoztak az utánpótlás-válogatottaknál, azokkal most megszakították a kapcsolatot. Most az a feladatunk, hogy a tizenhat és a tizenhét éves korosztályban kialakítsunk egy olyan szisztémát, ami a jövőben eredményes lehet.

– Az U17-es válogatott legutóbb hat-nullra kikapott Olaszországtól. A játékosok állítólag előtte öt hónapig nem is találkoztak. Terveznek gyakori összetartásokat?
– A jövő héten kerül véglegesítésre minden pont, így akkor tudunk majd egy olyan programot megmutatni, amivel előreléphetnek a gyerekek. Természetesen szeretnénk minél többet találkozni az utánpótlás-válogatott labdarúgókkal, hogy egységes és ütőképes legyen a csapatunk.

– Az Olaszországtól elszenvedett vereségről mi a véleménye?
– Ebben a kilencvenhetes korosztályban sok játékost ismerek. Jó képességű srácok, de erre a túrára nem tudtak annyit készülni, amennyit az olasz válogatott ellen kellett volna. Az a szakmai stáb, amelyik velük volt, már nem dolgozott az MLSZ-ben, ezért Pisont István vitte ki a fiúkat Olaszországba. A csapat tagjai öt hónapig nem találkoztak és ez nagyon hosszú idő. Ha egy klubcsapatnál a játékosok ennyi ideig nem lennének együtt, akkor hasonló problémák lépnének fel, ha egy komoly nemzetközi mérkőzésen kellene pályára lépniük.

– Mészöly Géza és Pisont István is az utánpótlás-válogatottakkal dolgozik. Szorosra tervezi velük a közös munkát?
– Eddig is jól ismertük egymást és elég sokat beszélgettünk a futballról. A válogatotton belül egymásra épülnek a korosztályok, és természetesen ki fogom kérni a tanácsukat azzal kapcsolatban, merre haladjunk. Viszont az MLSZ-nek biztosan lesz egy koncepciója, ami alapján dolgozni kell.

– Milyen játékrendszereket kedvel?
– Én támadó voltam, így nem kell magyaráznom, hogy imádom a támadófutballt. Viszont minden csapatnak úgy kell játszania, hogy eredményes, látványos és kreatív is legyen. Ehhez meg kell találni egy olyan játékrendszert, vagy felállási formát, amiben a fiúk ezt a legjobban meg tudják valósítani. Fontos, hogy az egyéni képességeiket is ki tudják bontakoztatni. Nem lehet kijelenteni, hogy a védekező-, vagy a támadófutballt helyezzük előtérbe. Szeretem a látványos játékot, de az csak akkor alakulhat ki, ha a játékosok sokat találkoznak, és ismerik egymás gondolatait. És az egyik legfontosabb dolog a mentális felkészítés, amiben még nagyon sokat kell előrelépnünk. Ez viszont csak akkor történhet meg, ha a gyerekek elhiszik magukról, hogy igazán jók, és tudnak futballozni.

– Ön hová rangsorolná most a magyar U17-es válogatottat?
– Ezt a kérdést tegye fel nekem fél év múlva, és akkor készséggel válaszolok rá. Ha az Olaszország elleni null-hatból, vagy más eredményekből indulunk ki, akkor nem lehet biztosat mondani. Az igazi eredmény, ha a képzési folyamat végére, tizenkilenc-húszéves korukra olyan gyerekek nőnek fel, akik a felnőtt válogatottban is eredményesek lehetnek. Ez egy folyamat, de bízom benne, hogy a magyar utánpótlás-válogatott akár egy Európa-bajnokságon is megállná a helyét, úgy, hogy mellette még eredményes is lenne. Nagyon sajnáltam, amikor Pisont István csapata a zöld asztal mellett esett ki az Európa-bajnoki selejtező elitkörből. Ezek az eredmények is mutatják, hogy van potenciál a magyar utánpótlásban.

Forrás:rangado.hu



László Csaba: ötvenezer román is lehet pontosan passzolni A fenyegetés tárgya: Büntetőfeljelentés, kártérítés