mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Gyász: Elhunyt Novák Dezső

Gyászol a magyar labdarúgás. 75 éves korában elhunyt Novák Dezső, kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó, a Ferencváros örökös bajnoka.


Novák Dezső (1939-2014) (Fotó: mlsz.hu)


Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzet

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968.) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma), játszott a világválogatottban (1968) is.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől - olvasható az mlsz.hu-n.

A sors kegyetlen fintora, hogy Dezső bácsi azon az estén ment el, amikor a Real Madrid éppen úgy 6-1-re győzött a BL legjobb 16 csapata között, ahogy annak idején az ő Fradija ellen is 6-1-re nyert a Bernabéuban.

A magyar labdarúgás egyik legendájától máris tömegesen búcsúznak a Facebookon, néhány perce többek között Kokó, Hrutka János, Deutsch Tamás, Szombathy Pál és sokan mások is részvétet nyilvánítottak.

Deutsch Tamás azt írta: "Isten nyugosztalja Novák Dezsőt!" Hrutka János pedig hosszabban is megemlékezett a Ferencváros egykori mesteréről: "Megannyi közös emlék, siker... Bajnokságok, kupák, es az első BL... kétszeres olimpia bajnok, kivételes kepessegű sportoló, edző! Mit is mondhat ilyenkor az ember? Dezső bacsi, köszönöm! Isten Veled!"

 



Ez az igazi meglepetés: Csábi József lesz az U21-es válogatott megbízott edzője Marco Rossi: A lényeg, hogy a szurkolók szeressék a Honvédot