mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A légiós, akit megérte egykor Magyarországra szerződtetni, a példakép, már-már klubikon lett





Örök vita, hogy kellenek-e légiósok egy adott bajnokságba vagy sem. Azzal feltehetőleg mindenki egyetért, hogy azokra a külföldi focistákra szükség van, akik nem csak a helyet veszik el egy adott ország tehetségei elől, de teljesítményükkel és hozzáállásukkal példát mutatnak. Ebbe a kategóriába tartozik bele Liviu Goian is, aki 1993 és 2000 között 201 meccsen lépett pályára a Lokiban, és középső védő létére hét gólt is szerzett. Alapembere, meghatározó játékosa volt annak a DVSC-nek, amelyik megalapozta a később remeklő egyletnek az élvonalbeli tagságát, sőt, már - akkoriban főleg - jelentősnek tűnő sikereket is elért. Goian manapság a román másodosztályú Bacau menedzsere, szerdán csapatával Kispesten vendégszerepelt, és készségesen nyilatkozott honlapunknak.

- Mi történt veled, a debreceni szerepvállalásod befejezése és a mostani beszélgetésünk között?
- Abbahagytam a focit, és hazatértem. Odakerültem a Bacauhoz, de előtte az első években nem dolgoztam a futballban. Van két cégem, az egyik építkezéssel foglalkozik, ezért egy ideig nem foglalkoztam a labdarúgással. Bacauban volt egy csapat, amelyik kiesett az élvonalból és a másodosztályban sem szerepelt jól, tovább zuhant. A polgármester ezért idővel új alapokra helyezett klubot akart, felkért klubmenedzsernek. A negyedosztályban kezdtünk, majd felkerültünk a harmadik vonalba, utána újabb három év elteltével, most nyáron ismét feljebb kerültünk. A csapatunk fiatal és jó, de tapasztalatokat kell szereznie. Ezt bizonyítja, hogy olyan jó csapat ellen, mint a Honvéd, nem tudtunk nyerni, annak ellenére, hogy ez volt a célunk. Viszont minden esélyünk megvan arra, hogy egy-két éven belül jó és számottevő gárda legyünk Romániában. Úgy tervezzük, hogy minél előbb felkerüljünk az első osztályba, lehetőleg már jövőre.

- Tartod a kapcsolatot a kilencvenes évekből ismert magyar barátaiddal?
- Nem szeretnék senkit kihagyni, de rendszeresen járok Debrecenbe, telefonon is sokat beszélgetek velük. Szoktak találkozók is lenni, amelyeken rengeteget sztorizunk a régi időkről. Kiemelten figyelem a mostani DVSC szereplését is, tiszta szívből örülök a remek eredményeknek. Nagyon jól mennek, jó csapatuk és közösségük van, megérdemelték a bajnoki címeket és a kupagyőzelmeket. Annak a debreceni csapatnak voltam a tagja, amely igazán tekintélyt kezdett szerezni a magyar fociban. Emlékszem rá, hogy Sándor Tomi, Dombi Tibi, Madar Csaba, Vadicska Zsolti, Sándor Csabi, Pető Zoli és a technikai vezetőnk, Horváth Béla alkotta a gerincet. Mindannyian nagyszerű focisták és remek emberek. Meglátásom szerint a Debrecen jelenleg a legerősebb csapat Magyarországon.



- Mire vihetné a Loki abban a román bajnokságban, amelyet a friss kimutatás szerint a világon a tizedik legerősebbnek tartanak?
- A román és a magyar bajnokság nem hasonlít egymásra. A magyarok inkább harcolni szeretnek, a románok viszont technikásabbak. A Honvéd elleni meccsünk előtt is mondtam az edzőnknek, ne arra készüljön, hogy a Honvéd tiki-takát játszik majd. Ez a Barcelona mellett a román foci szerényebb kivitelezésű jellemzője is. A magyar csapatok egyből, gyorsan akarnak gólt rúgni, ezért egyből kapura törnek. Csapatunk lehet, hogy többet passzolt a meccsen, de a kispestiek többször, jobban törtek direkt kapura.

- Légiósként ismertünk meg, ezért érdekelne, mi a véleményed róluk?
- Vannak kiemelkedő gazdasági helyzetben lévő csapatok Romániában is, amelyek külföldről hoznak játékosokat, igaz, kiemelkedő tudásúakat. Ilyen lett a világ focija, láttam, hogy a Honvédban is vannak Panamából, Szerbiából és Afrikából is. Viszont felfigyeltem nagyon tehetséges magyar játékosokra is, és ennek nagyon örültem. Hidi Patrik és Prosser Dániel kiemelkedően futballozott.

- Román szakírók jelezték, szívesen vennék, ha ismét lennének román-magyar meccsek az Eb-selejtezőkön, mert Pintér Attila csapatát tartják a leggyengébbnek a második kalapból.
- Ezt mondják az újságírók, nekem viszont nem annyira fontos, de ha így lenne, akkor azt szeretném, hogy mindkét válogatott jusson tovább. Sajnos viszont az az igazság, hogy a két ország labdarúgása messze van az európai elittől is. A magyarok jól kezdtek a vb-selejtezőkön, de arra lenne szükség, hogy fiatal játékosokat építsenek be a csapatba. Ennek láthatók már jelei, de ez még csak a kezdet. Romániában lehet, változás lesz a szövetség élén, az egyik jelölt azzal kampányol, hogy a fiatalok beépítését helyezi előtérbe, mert azt gondolja, ez az alap. Világszerte sokan vélekednek hasonlóan...

Forrás: nb1.hu/Simon Zoltán





A Puskás Akadémia legyőzte a tartalékosan felálló Betist Az első áldozat