mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Egervári Sándor: Haza kell hozni a külföldön csellengő játékosokat

Hosszú idő után újra megszólalt a magyar válogatott kapcsán Egervári Sándor. És jót mondott. A tréner úgy véli, a külföldön csellengő magyar légiósokat haza kellene hozni, hiszen azok biztosan visszatérnének Magyarországra annyi pénzért, amennyibe a vezető klubok idegenlégiósai kerülnek.

A magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatója


A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, most viszont a Sport TV Mai Helyzet c. műsorában a magyar futball több aktuális kérdéséről is beszélt, és visszafelé is tekintett.

– Nem olyan rossz a helyzete a magyar labdarúgásnak, ahogyan feltüntették. Az elnökség jó programokat valósított meg, jó pályára állította a sportág fejlődését. A válogatott is előrelépett, hiszen az elmúlt selejtezősorozatok eredményei alapján a második kalapba tudta verekedni magát. Ez egy a nemzetközi szakma által is elismert előrelépése a magyar labdarúgásnak. Szóval óvatosan kell fogalmazni, nehogy a vízzel együtt a gyereket is kiöntsük. Persze, csúnya őszön vagyunk túl, egy szerencsétlen szeptemberen és októberen, amit a klubcsapatok nyári szereplése is súlyosbított. Azok a játékosok, akik 17, 19 évesen Eb-n szerepeltek, majd az U20-as világbajnokságon szerepeltek, a világ legjobbjaival is versenyképesek voltak. Szépen lassan felkészítettük őket a nemzetközi szintre is, ezzel együtt pedig jöttek az eredmények is, hiszen a negyedik kalapból a harmadikba, majd a másodikba lépett előre a csapat. Méghozzá a tétmérkőzések alapján, nem a hasára csapott az UEFA. Még egyszer elismerve a csúfos hollandiai kudarcot, ez felfelé haladó tendenciát mutat. Több tiszteletet és megértést kellett volna mutatni ezekkel a játékosokkal szemben, hogy a jövőt ne romboljuk le. Nincs rosszabb helyzetben a válogatott, mint volt fél éve.

A szakember kitért arra is, nagyon reméli, hogy ezeket az említett labdarúgókat nem felejtik el, hiszen komoly nemzetközi rutinnal tudnának nekivágni az Európa-bajnoki selejtezőknek.

– Abban is biztos vagyok, hogy mivel 24 csapat jut ki a tornára, komoly esélyünk van. Pláne, hogy komoly csapatokat alapból elkerülünk, hiszen a második kalapban vagyunk – tette hozzá.

Egervári elmondta azt is, több ötlete is volt, aminek a megvalósítását továbbra is üdvözítőnek tartaná.

– Javasoltam, hogy a tehetséggondozás fejlesztése miatt az idegenlégiósokat fokozatosan szorítsuk ki a megfelelő helyekről. A másik azoknak a csellengő játékosoknak az ügye, akik csapatról-csapatra vándorolnak akár félévente, adott esetben mondjuk Olaszországban. Azt javasoltam, hogy ezeket a futballistákat, akik nem tudnak külföldön gyökeret ereszteni, hozzuk haza. Van nagyjából négy jól menedzselt klub itthon is, bármelyik felvállalhatná. Nem hiszem, hogy ők a külföldi légiósok fizetéséért ne jönnének haza. A legjobb példa Varga József. Debrecenben kiválóan játszott, és ezzel párhuzamosan a válogatottban is kimagaslóan teljesített. Miután kikerült Angliába, 5-10 percek jutottak neki, és az októberi válogatott meccseken formán kívül is volt – nyilatkozta.

Az ex-kapitány kérdésre elmondta, Pintér Attilának sms-ben gratulált kinevezése után, utódja segítőjével pedig hosszasan beszélgetett és felajánlotta a segítségét.

A saját maga jövőjével kapcsolatban Egervári Sándor úgy fogalmazott, úgy érzi, rengeteg tapasztalatot szerzett pályafutása során, és hiányzik neki az adrenalin, azaz még egy komoly kihívásba szeretné belevetni magát.Magyar tehetségért versenyzik a Real Madrid és a Barcelona Loki vezetők Barcelonában