mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Egervári Sándor: Haza kell hozni a külföldön csellengő játékosokat

Hosszú idő után újra megszólalt a magyar válogatott kapcsán Egervári Sándor. És jót mondott. A tréner úgy véli, a külföldön csellengő magyar légiósokat haza kellene hozni, hiszen azok biztosan visszatérnének Magyarországra annyi pénzért, amennyibe a vezető klubok idegenlégiósai kerülnek.

A magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatója


A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, most viszont a Sport TV Mai Helyzet c. műsorában a magyar futball több aktuális kérdéséről is beszélt, és visszafelé is tekintett.

– Nem olyan rossz a helyzete a magyar labdarúgásnak, ahogyan feltüntették. Az elnökség jó programokat valósított meg, jó pályára állította a sportág fejlődését. A válogatott is előrelépett, hiszen az elmúlt selejtezősorozatok eredményei alapján a második kalapba tudta verekedni magát. Ez egy a nemzetközi szakma által is elismert előrelépése a magyar labdarúgásnak. Szóval óvatosan kell fogalmazni, nehogy a vízzel együtt a gyereket is kiöntsük. Persze, csúnya őszön vagyunk túl, egy szerencsétlen szeptemberen és októberen, amit a klubcsapatok nyári szereplése is súlyosbított. Azok a játékosok, akik 17, 19 évesen Eb-n szerepeltek, majd az U20-as világbajnokságon szerepeltek, a világ legjobbjaival is versenyképesek voltak. Szépen lassan felkészítettük őket a nemzetközi szintre is, ezzel együtt pedig jöttek az eredmények is, hiszen a negyedik kalapból a harmadikba, majd a másodikba lépett előre a csapat. Méghozzá a tétmérkőzések alapján, nem a hasára csapott az UEFA. Még egyszer elismerve a csúfos hollandiai kudarcot, ez felfelé haladó tendenciát mutat. Több tiszteletet és megértést kellett volna mutatni ezekkel a játékosokkal szemben, hogy a jövőt ne romboljuk le. Nincs rosszabb helyzetben a válogatott, mint volt fél éve.

A szakember kitért arra is, nagyon reméli, hogy ezeket az említett labdarúgókat nem felejtik el, hiszen komoly nemzetközi rutinnal tudnának nekivágni az Európa-bajnoki selejtezőknek.

– Abban is biztos vagyok, hogy mivel 24 csapat jut ki a tornára, komoly esélyünk van. Pláne, hogy komoly csapatokat alapból elkerülünk, hiszen a második kalapban vagyunk – tette hozzá.

Egervári elmondta azt is, több ötlete is volt, aminek a megvalósítását továbbra is üdvözítőnek tartaná.

– Javasoltam, hogy a tehetséggondozás fejlesztése miatt az idegenlégiósokat fokozatosan szorítsuk ki a megfelelő helyekről. A másik azoknak a csellengő játékosoknak az ügye, akik csapatról-csapatra vándorolnak akár félévente, adott esetben mondjuk Olaszországban. Azt javasoltam, hogy ezeket a futballistákat, akik nem tudnak külföldön gyökeret ereszteni, hozzuk haza. Van nagyjából négy jól menedzselt klub itthon is, bármelyik felvállalhatná. Nem hiszem, hogy ők a külföldi légiósok fizetéséért ne jönnének haza. A legjobb példa Varga József. Debrecenben kiválóan játszott, és ezzel párhuzamosan a válogatottban is kimagaslóan teljesített. Miután kikerült Angliába, 5-10 percek jutottak neki, és az októberi válogatott meccseken formán kívül is volt – nyilatkozta.

Az ex-kapitány kérdésre elmondta, Pintér Attilának sms-ben gratulált kinevezése után, utódja segítőjével pedig hosszasan beszélgetett és felajánlotta a segítségét.

A saját maga jövőjével kapcsolatban Egervári Sándor úgy fogalmazott, úgy érzi, rengeteg tapasztalatot szerzett pályafutása során, és hiányzik neki az adrenalin, azaz még egy komoly kihívásba szeretné belevetni magát.



Magyar tehetségért versenyzik a Real Madrid és a Barcelona Loki vezetők Barcelonában