mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Magyar tehetségért versenyzik a Real Madrid és a Barcelona

Ezekben a napokban is a világhírű Real Madrid korosztályos csapataival edz, afféle tesztelésen vesz részt  a 15 és fél éves Tajti Mátyás, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia U17-es csapatának középpályása, aki decemberben az FC Barcelona meghívására a katalán sztárklubnál töltött el egy hetet. Úgy látszik, a fiatal futballistáért a világ legnagyobb klubjai vetélkednek, a Barca már szerződést is ajánlott a magyar akadémia szakmai igazgatójának, a játékost a spanyol fővárosba is elkísérő Tajti József fiának.



Tajti Mátyás a Real Madrid és a Barcelona célkeresztjében (fotó:pfla.hu)




Tajti Mátyást tavaly szeptemberben a rangos konstancai, Hagi Akadémia szervezte Kelet Csillagai Kupán az utánpótlástorna legjobb játékosának választották. Információink szerint már akkor spanyol játékosmegfigyelők látószögébe került a felcsúti növendék, aki az ősszel Barcelonában az Espanyol ellen a magyar korosztályos válogatott színeiben is felkeltette az érdeklődésüket. Jó teljesítményének köszönhetően 2013 decemberében egy hetet töltött el a klubnál édesapjával, ahol elnyerte a Barca szakembereinek a tetszését, azaz megfelelt a próbajátékon. A Barcelona hivatalosan felvette a kapcsolatot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával, visszavárja, és hároméves szerződést kínál neki.

Időközben a másik spanyol sztáregyesület, a Real Madrid is felfigyelt a tehetséges felcsúti játékosra, már csak azért is, mert a világhírű királyi klub évek óta szakmai kapcsolatban van a Puskás Akadémiával; mint ismert, a két klub korosztályos csapatai rendszeresen megmérkőznek egymással a spanyol fővárosban és itthon a Puskás-Suzuki-Kupán. Mátyás édesapja, Tajti József, a PFLA szakmai igazgatója Realnál teljesítette az UEFA edzői pro licenchez szükséges nemzetközi szakmai gyakorlatot.

A tehetséges futballistát Madridban is látni szerették volna, éppen ezért ugyancsak egyhetes próbajátékra hívta Alberto Morigono, a Real utánpótlás igazgatója. Afiatal középpályás január 26-án, vasárnap édesapjával érkezett Madridba, ahol segítségükre van a PFLA madridi képviselője, Tóth-Zele József, a spanyol klub korábbi utánpótlásedzője. A játékos  Valdebabasban, a Real Madrid Sportvárosban hétfőn és kedden az U16-os, szerdán pedig az U17-es csapat edzésén vett részt, a spanyolok tehát az idősebbek között is kipróbálták. Tajtiék vasárnapig maradnak Madridban, ahol Mátyás további tréningeken mutathatja meg, mit is tud.

Ennél kellemesebb gondot talán nehéz elképzelni, mint, hogy Spanyolország két világhírű klubja is érdeklődik a magyar tehetség iránt. Tajti József szakmai igazgató a pfla.hu kérdésére tartózkodott attól, hogy értékelje fia barcelonai és madridi teljesítményét, azt azonban elmondta, bármi is történjék, a FIFA 16 éves kortól engedélyezi a fiatalok nemzetközi átigazolását, vagyis a profi szerződés 2014 júniusától léphet életbe, azaz a 16. életévét június 2-án betöltő akadémista a tavasszal még mindenképpen Felcsúton készül majd, és minden bizonnyal pályára lép a hagyományos húsvéti Puskás-Suzuki-Kupán, ahol akár ellenfélként kerülhet szembe a Real U17-eseivel, lehetséges új csapattársaival.

Forrás: Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia



Csapdában Egervári Sándor: Haza kell hozni a külföldön csellengő játékosokat