mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tényleg jó így a rendszer?

Fél év telt el az idei bajnokságból, és ismét kiderült, annak a licencrendszernek, ami most van Magyarországon, semmi értelme. Az a bizottság, amelyik a licenceket kiadja, lényegében értékelhetetlen munkát végez, hiszen olyan kluboknak adott indulási jogot, ahol már ősszel kiderült, nincs pénz a fizetésekre.

penz
Nálunk sokan pénz nélkül szeretnének futball csinálni.....

Vác, Eger.
Csakhogy az elmúlt évek negatív példáit említsem.
Két klub, amelyik el tudott indulni a bajnokságban úgy, hogy szinte biztosan nem felelt meg a licencfeltételeknek.

Idén gyorsan idevehetjük a Zalaegerszeget is, ahol már az ősz folyamán kiderült, a kassza kong az ürességtől. Sőt, mára az is nyilvánosságra került, hogy mintegy 200 millió a tartozás, és kötve hiszem, hogy ezt az összeget az elmúlt 4-5 hónapban halmozta fel a klub. Ebben az esetben pedig a licencadó bizottságnak nem lett volna szabad engedni a csapatot indulni.

De nem kell az NB II-ben kutakodni tartozások után, hiszen az első osztályban is naponta hallani arról, hogy csúsznak a fizetések – az egyik NB-s csapat edzésén például 9 hónapos kecskeméti tartozásokról hallottam, de ma a Pápa is nyilvánosságra hozta, hogy elmaradásai vannak.

Most viszont nem az a lényeg, ki, hol és mennyivel tartozik, hanem az, hogy a döntéshozók mikor veszik már észre, hogy a mostani rendszer nem működik rendesen?

Nem akarok én a megmondó ember lenni, de létezik egy rendszer, ami lényegében kijátszhatatlan, és amit több alkalommal az MLSZ figyelmébe ajánlottam.

Ez nem más, minthogy minden csapatnak – miután bizonyította, hogy senki felé egyetlen forint tartozása sincs - részletesen be kellene mutatnia a szövetségnek, hogy egy bajnokságra mennyi pénzre van szükségük. Ennek a beadványnak tartalmaznia kellene a villanyszámlától kezdve a játékosok, edzők, takarítónők, jegyszedők, biztonsági emberek fizetésén, és a mostanában elterjedt arculati díjon (azaz hirdetési juttatáson) át az utazási költségekig és a mosatási költségekig, na és az államnak kötelezően megfizetendő közterhekig mindent. Az összesítés kiadna egy számot, és a licenc-kérelemkor ennek a számnak, azaz pénzösszegnek kellene szerepelnie a csapat bankszámláján.

Ha ez stimmel, ha a bajnokság kezdete előtt rendelkezésre áll az éves költség,  akkor a klub kaphat licencet.
Ha nem stimmel, nem kaphat.
Ennyire egyszerű az egész.

Na, és persze a szövetségnek minden hónapban ellenőrizne kellene a bankszámlát, hogy a hónap kiadásainak megfelelő összeg került-e csak le róla, és a többi rajta van – csak hogy biztos legyen, nem trükköztek a vezetők a licenc-kérelemnél.
Ha valamelyik csapat nem felel meg a havi ellenőrzéskor, akkor az is „mehet a levesbe”.

Sokan mondták, hogyha ezt bevezetnék, akkor legfeljebb 10 csapat lenne az NB I-ben, mire én visszakérdeztem, hogy az jobb-e, vagy rosszabb-e a mostani helyzetnél, ahol az NB I-es csapatok fele tartozásokat görget maga előtt.
Válasz nem érkezett.

Tudom, kicsit drasztikus a rendszer, de évek óta csak beszélünk a megújulásról, de tenni nem teszünk érte semmit. Azt gondolom, egy futballklub üzleti vállalkozás, és mint olyan csak akkor lesz jó, ha a tulajnak megvan legalább az egy éves működési költsége.

Nekem nem jöjjenek azzal, hogy ez a pénz nem folyt be, azt a játékost mégsem tudták eladni. Legyen pénzük augusztusban arra, hogy egy évig tudjanak üzemelni, és abban az évben gyűjtsék a következő évre, évekre szükséges összeget.

Szinte biztos vagyok abban, hogy az első 3-4 év nehéz, és hisztis lenne, de elképzelhető, hogy utána rend lenne a magyar labdarúgásban – legalábbis gazdasági téren,

Tudom, hogy külföldön is szinte minden klubnak tartozásai vannak, de egyrészről mindig azt mondom, hogy ne a másik, hanem a saját bajnokságunkkal foglalkozzunk, másrészről ne keverjük össze a Pápát, Kecskemétet vagy bármelyik magyar csapatot a világ élvonalába tartozó klubokkal.

Bevallom, nem magamtól jöttem rá erre a rendszerre.
A francia kézilabda bajnokság minden profi osztályában bevezették már.

Ott rend is van.

Fehér György



A müncheni Király Vass Ádám: Semmit sem bántam meg