mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ez volt 2013 - mérlegen az utánpótlás-válogatottak

Utánpótlás-válogatottjaink közül az U19-es és az U16-os csapat is nyert rangos nemzetközi tornát 2013-ban, míg női U17-es válogatottunk Eb-selejtező minitornán végzett az első helyen. Nézzük, milyen volt az év az utánpótlás számára


U21-ES VÁLOGATOTT

Az U21-es válogatott nyáron kezdte meg az Európa-bajnoki selejtező sorozatot, ezt megelőzően egy nemzetközi felkészülési meccs szerepelt a programban, Finnországot 2-0-ra legyőzte Gyirmóton együttesünk. Első idei tétmeccsén, Albániában 2-1-es győzelmet aratott a válogatott, majd szeptember elején, remek második félidei teljesítményének köszönhetően hátrányból felállva, 4-1-re legyőzte hazai pályán Bosznia-Hercegovinát. A folytatás sajnos elmaradt a várakozásoktól: Ausztria 2-0-ás győzelmet aratott Győrben, majd Spanyolországban szoros meccsen, egyetlen góllal maradt alul Róth Antal együttese. Itt még elérhetőnek tűnt a második hely megszerzése a selejtező csoportban, de novemberben váratlan vereség következett: Albánia 2-0-ra győzött a Bozsik-stadionban. Ausztriában sem sikerült javítani, 2-1-es vezetésről 4-2-re veszítettünk, ezzel minden esély elszállt az Eb-szereplés kiharcolására. Jövő ősszel két tétmeccs vár az együttesre, előbb Spanyolországot fogadjuk, majd Boszniában zárjuk a sorozatot.

Az U21-es válogatott nyolc idei nemzetközi meccséből négyet tudott megnyerni, négyet elveszített, gólkülönbsége 11-11. A nyolc idei mérkőzésen összesen 24 játékos szerepelt az együttesben, közülük Jova Levente és Radó András nem hiányzott egyetlen találkozóról sem (a Fradi kapusa a lehetséges maximális játékpercet töltötte a pályán), míg Windecker József, Szolnoki Roland, Vécsei Bálint, Bese Barnabás és Ugrai Roland hétszer lépett pályára. Radó András és Holman Dávid 3-3 gólt szerzett, Adorján Krisztián kétszer, Windecker József, Baráth Botond és Vernes Richárd egyszer-egyszer volt eredményes.

u21_1

Az U21-es válogatott idei évben pályára lépő játékosai:

Radó András 8 meccs/3 gól
Jova Levente 8/-11
Windecker József 7/1
Ugrai Roland 7/0
Szolnoki Roland 7/0
Adorján Krisztián 6/2
Baráth Botond 6/1
Bese Barnabás 7/0
Vécsei Bálint 7/0
Szakály Attila 5/0
Kelemen Dávid 5/0
Kleinheisler László 5/0
Kovács István 4/0
Bacsa Patrik 4/0
Holman Dávid 4/3
Lang Ádám 4/0
Poór Patrik 4/0
Vernes Richárd 4/1
Gyurján Bence 3/0
Otigba Kenneth 3/0
Farkas Norbert 2/0
Jagodics Márk 2/0
Szécsi Márk 2/0
Juhász Dániel 1/0

Az U21-es válogatott idei eredményei:

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Finnország 2-0
Gólszerző: Radó András (2)

Eb-selejtező:
Albánia-Magyarország 1-2
Magyar gólszerzők: Adorján Krisztián, Windecker József

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Málta 1-0
Gólszerző: Vernes Richárd

Eb-selejtező:
Magyarország-Bosznia-Hercegovia 4-1
Gólszerző: Holman Dávid (2), Baráth Botond, Adorján Krisztián

Eb-selejtező:
Magyarország-Ausztria 0-2

Eb-selejtező:
Spanyolország-Magyarország 1-0

Eb-selejtező:
Magyarország-Albánia 0-2

Eb-selejtező:
Ausztria-Magyarország 4-2
Magyar gólszerzők: Radó András, Holman Dávid

U19-ES VÁLOGATOTT

u19_1

A Mészöly Géza vezette válogatottra 2014 júliusában nagy feladat vár: a hazai rendezésű Európa-bajnoki döntő nyolc csapatának egyik tagjaként kell helytállnia. A 2013-as évben válogatottunk nem lépett pályára tétmérkőzésen, az elmúlt hónapok nemzetközi meccseit már az Eb-szereplésre való felkészülés jegyében játszotta le, megmérkőzött Európa legsikeresebb futballnemzeteinek korosztályos csapataival, és több nagy skalpot is begyűjtött.

A februári, La Manga-i túrára Mészöly Géza még amolyan kísérleti csapatot állított össze, több olyan focistát is behívott a keretbe, akik nem váltak alapembereivé a válogatottnak, ennek tudható be, hogy a norvégok elleni két találkozón még akadozott a játék, egy döntetlennel és egy vereséggel tért haza az együttes. Márciusban a macedónok elleni első felkészülési meccsen még kimaradtak a helyzeteink (0-1), a "visszavágón" azonban kidomborodott a két csapat közti különbség, 4-2-es győzelemmel ért véget a találkozó.

Áprilisban az olasz válogatott látogatott Telkibe, válogatottunk erre a meccsre érett be igazán: nagyszerű teljesítményt nyújtva, 5-2-re győzte le ellenfelét. A diadal értékét növeli, hogy az elmúlt 15 évben az olasz válogatottak korosztályos szinten sem kaptak öt gólt egyetlen ellenfelüktől sem. Májusban négycsapatos portugáliai tornára kapott meghívást a Mészöly-csapat. Kalmár Zsolték ott folytatták, ahol az olaszok ellen abbahagyták: a házigazdák legyőzése után döntetlent játszottak a csehekkel, majd 2-1-re megverték az Egyesült Államokat, ezzel megnyerték a tornát.

Augusztusban a németeket láttuk vendégül Dunaújvárosban, és folytattuk nagyszerű sorozatunkat, 3-2-es győzelmet arattunk. Szeptemberben a szerbiai Vilotic-tornán Izraellel nem bírtunk (0-1), de a franciák elleni remek sikerrel (3-1) bejutottunk a döntőbe. A szabadkai fináléban az év leggyengébb teljesítményét nyújtotta a válogatott, az ellenfél már az első percekben elhúzott három góllal, végül 5-1-re győzött.

Októberben hazai rendezésű UEFA felkészülési tornán szerepelt az együttes, a szlovákok 2-0-ás legyőzése után a portugálok ellen 1-3-ról, emberhátrányban, emlékezetes hajrában mentettük döntetlenre a meccset. A viadal utolsó meccsén, a spanyolok ellen is jól kezdtünk, megérdemelten szereztük meg a vezetést, de már a 25. percben emberhátrányba kerültünk, majd a fordulás után újabb játékosunkat állította ki a játékvezető, a spanyolok pedig kihasználták a kettős emberelőnyt és kényelmes győzelmet arattak (1-4).

Az év utolsó mérkőzésén Anglia korosztályos válogatottja látogatott Telkibe, a vendégek a kiegyenlített mezőnyjáték ellenére, elsősorban tökéletesen kivitelezett kontráikkal, 4-1-re győztek. Az U19-es válogatott mérlege hét győzelem, három döntetlen, hat vereség. A csapat 27 gólt szerzett, Németh Márió öt, Bobál Gergely és Farkas Zoltán négy-négy, Kalmár Zsolt és Varga Szabolcs három-három, Nagy Dominik két találatot jegyzett, hat futballista volt egyszer eredményes.

u19_2

Az U19-es válogatott idei eredményei:

Norvégia-Magyarország 1-1
Magyar gólszerző: Medgyes Zoltán

Norvégia-Magyarország 4-0

Magyarország-Macedónia 0-1

Magyarország-Macedónia 4-2
Magyar gólszerzők: Tamás Krisztián, Varga Szabolcs, Németh Márió, Tóth László

Magyarország-Olaszország 5-2
Magyar gólszerzők: Farkas Zoltán (3), Kalmár Zsolt, Németh Márió

Portugália - Magyarország 0-1
Gólszerző: Bobál Gergely

Csehország - Magyarország 0-0

Magyarország - Egyesült Államok 2-1
Magyar gólszerzők: Varga Szabolcs, Nagy Dominik

Magyarország-Németország 3-2
Magyar gólszerzők: Farkas Zoltán, Németh Márió, Bobál Gergely

Izrael-Magyarország 1-0

Magyarország-Franciaország 3-1
Magyar gólszerzők: Németh Márió, Kalmár Zsolt, Nagy Dominik

Belgium-Magyarország 5-1
Magyar gólszerző: Bobál Gergely

Magyarország-Szlovákia 2-0
Gólszerzők: Vida Krisztofer, Berecz Zsombor

Magyarország-Portugália 3-3
Magyar gólszerzők: Bobál Gergely, Németh Márió, Varga Szabolcs

Magyarország-Spanyolország 1-4
Magyar gólszerző: Kalmár Zsolt

Magyarország-Anglia 1-4
Magyar gólszerző: Talabér Attila

U18-AS VÁLOGATOTT

u17edzes

Az 1996-os születésű játékosokból álló U18-as válogatott tavasszal (még U17-es csapatként) egy utolsó percben kapott góllal maradt le az Európa-bajnoki döntőről, nyártól pedig már a jövő ősszel kezdődő U19-es Eb-selejtezőkre készült.

A márciusi Eb-selejtező elitkör felkészülési időszakában Pisont István együttese két páros meccset játszott, ezeken Máltát és Szlovákiát is egyszer győzte le. A hazai rendezésű elitkör első meccsén a finnek ellen alaposan meg kellett szenvedni a győzelemért (3-2), a fehéroroszok azonban nem jelentettek gondot a második fordulóban (3-0). A továbbjutásról döntő meccsen egészen a 91. percig vezettünk a svédek ellen, de a hosszabbításban, egy szöglet után begyötörték az egyenlítő gólt a skandinávok, s ezzel ők jutottak be a szlovákiai Eb-döntőbe.

Az őszi mérkőzéseken több új játékossal egészült ki a korábbi keret, miközben többen felkerültek az U19-es válogatottba, így ismét a csapatépítés került a középpontba. A csehországi Jezek-tornán a harmadik helyet szerezte meg a válogatott, majd Montenegróban játszott két meccset (egy győzelem, egy vereség), végül Angliában zárta az évet két vereséggel.

Az összesített mérleg hat győzelem, három döntetlen és öt vereség. A korosztály az U17-es Eb-selejtező sorozatban veretlenül zárt (öt győzelem, 1 döntetlen), sajnos ez sem jelentett számára Eb-részvételt. Az év legeredményesebb játékosa Zsótér Donát volt négy góllal, Takács Krisztofer három, Koszta Márk és Szántó Tamás két-két találatot ért el.

Az U18-as válogatott eredményei:

Málta-Magyarország 0-2
Gólszerző: Tihanyi Olivér, Murai Márk

Málta-Magyarország 0-0

Szlovákia-Magyarország 1-0

Magyarország-Szlovákia 3-0
Gólszerző: Zsótér Donát (2), Koszta Márk

Magyarország-Finnország 3-2
Gólszerző: Rácz Barnabás, Zsótér Donát, Takács Krisztofer

Magyarország-Fehéroroszország 3-0
Gólszerző: Takács Krisztofer, Szántó Tamás, Zsótér Donát

Magyarország-Svédország 1-1
Gólszerző: Korozmán Kevin

Magyarország-Ukrajna 1-0
Gólszerző: Koszta Márk

Törökország-Magyarország 1-0

Magyarország-Románia 0-0

Montenegró-Magyarország 2-4
Magyar gólszerzők: Szántó Tamás, Gazdag Dániel, Takács Krisztofer, Grabant Bence

Montenegró-Magyarország 3-1

Anglia-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Tóth Martin

Anglia-Magyarország 4-0

U17-ES VÁLOGATOTT:

u17_7

Az 1996-os születésű focistákból álló korosztályos válogatott Tuboly Frigyes irányításával készült az őszi Eb-selejtező minitornára. Tavasszal, még U16-os válogatottként második helyen végzett egy hazai rendezésű UEFA-tornán, majd be kellett érnie a hatodik hellyel a Telki Kupán. A szlovéniai Eb-selejtező körből nem tudott továbbjutni az együttes, miután Wales ellen 5-2-es vezetésről játszott 5-5-ös döntetlent, majd 4-2-re kikapott a szlovénoktól és 2-1-re a skótoktól. Tizenhárom mérkőzésen a válogatott mérlege 3 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség, a csapat legeredményesebb játékosa Damásdi Alex volt 7 találattal.

U17-es válogatott, eredmények:


Spanyolország-Magyarország 2-0

Spanyolország-Magyarország 0-0

Magyarország-Örményország 4-1
Magyar gólszerzők: Takács Tibor, Damásdi Alex (3)

Magyarország-Szlovénia 3-1
Magyar gólszerzők: Nyári Martin, Damásdi Alex, Balogh László

Magyarország-Svájc 0-4

Magyarország-Izrael 2-3
Gólszerző: Nyári Martin, Bíró Bence

Magyarország-Szerbia 0-1

Magyarország-Albánia 1-2

Magyarország-Montenegró 1-2
Magyar gólszerző: Nyári Martin

Magyarország-Montenegró 3-0
Magyar gólszerző: Damásdi Alex, Korozmán Kevin, Péter Bence

Magyarország-Wales 5-5
Magyar gólszerzők: Sallai Roland, Damásdi Alex (2), Hursán Bence, Pávkovics Bence

Szlovénia-Magyarország 4-2
Magyar gólszerzők: Csonka Bonifác, Pávkovics Bence

Skócia-Magyarország 2-1
Magyar gólszerző: Sallai Roland

U16-OS VÁLOGATOTT:

u16_1

Utánpótlás-válogatottjaink két felkészülési tornát nyertek idén, az egyiket a Szepessy László vezette U16-os együttes. Az 1998-as korosztály legjobbjai tavasszal Olaszországban veretlenül, kapott gól nélkül zártak egy 2x20 perces találkozókból álló ötmeccses nemzetközi tornát, majd májusban az első "igazi" nemzetközi mérkőzésükön 1-0-ra legyőzték a törököket, két nappal később pedig megismételték ezt az eredményt. Az olaszok elleni két meccsen négy gólt is szereztünk, de legyőzni nem tudtuk ellenfelünket. A moszkvai Vlagyimir Ivanov nyolccsapatos nemzetközi tornán azonban már kijött a lépés, mind a négy meccsét megnyerte az együttes, így a végső győztesnek járó trófeával térhetett haza. A viadal gólkirálya Dragóner Filip lett, Szalai Attilát a legjobb védőnek, Demjén Patrikot a legjobb kapusnak választották meg.

Ősszel Barcelonában az Espanyol korosztályos csapataival meccselt a válogatott, az első összecsapáson vereséget szenvedett a katalánok egy évvel idősebb gárdájától, majd 3-0-ra legyőzte a házigazdák U16-os együttesét. Az évet egy törökországi túra zárta, itt egy győzelem (1-0 a Galatasaray ellen) és egy döntetlen (1-1 az Antalyaspor ellen) volt a mérleg.

A nemzetek közti meccseket tekintetbe véve az U16-os válogatott idén kilenc találkozón hétszer nyert, egy döntetlent ért el, és csak egyszer kapott ki, a hasonló korosztályú klubcsapatok elleni találkozókat is beleszámítva 9 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség a mérleg. A válogatott házi gólkirálya Dragóner Filip lett öt góllal.

Az U16-os válogatott (nemzetek közötti) mérkőzései:

Ausztria-Magyarország 2-3
Magyar gólszerző: Németh Levente, Suscsák Máté, Dragóner Filip

Magyarország-Törökország 1-0
Gólszerző: Szőke Dániel

Magyarország-Törökország 1-0
Gólszerző: Suscsák Máté

Magyarország-Olaszország 2-3
Magyar gólszerzők: Bíró Ákos, Bíró Bence

Magyarország-Olaszország 2-2
Magyar gólszerzők: Bíró Bence, Szőke Dániel

Magyarország-Ciprus 1-0
Gólszerző: Dragóner Filip

Magyarország-Skócia 1-0
Gólszerző: Dragóner Filip

Magyarország-Ukrajna 1-0
Gólszerző: Dragóner Filip

Magyarország-Bulgária 2-1
Magyar gólszerzők: Kovács Dávid, Dragóner Filip

NŐI UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTTAK:

A női labdarúgásunk sikereként könyvelhető el, hogy mindkét korosztályos lánycsapatunk Európa-bajnoki selejtezőt játszott idén. A Turtóczki Sándor vezette U19-es válogatott tavasszal vett részt elitkörös minitornán, ahol egy jelentős bravúrt is elért: 4-3-ra legyőzte a szerbeket. A Lévay Andrea vezette U17-es csapat Lettországban az izlandiakat is megelőzve megnyerte Eb-selejtező csoportját, majd a hazai rendezésű elitkörben három pontot szerzett a magasabban jegyzett riválisok ellen, ráadásul éppen a tornagyőztes, így Eb-döntőbe jutó skótokat tudta legyőzni 4-3-ra.

Az utánpótláscsapatok legfontosabb sikere, hogy több fiatal is alapembere lett a felnőtt válogatottnak, az U17-es korosztályból Kaján Zsanett és Szabó Viktória, az U19-esből Zeller Dóra, Fenyvesi Evelin, Csiszár Henrietta és Palkovics Nóra is rendszeresen meghívót kap a női A-válogatottba.

Forrás:mlsz.hu



Németh Krisztián lett a Roda házi gólkirálya Nyugodj békében Akeem