mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A profi szerencsétlenkednek, az amatőrök simán megoldották

Idén sem lesz profi teremtorna. Az a rendezvény, melyen az NB I-es és NB II-es csapatok télen is pályára lépettek volna. Az a rendezvény, melyen a szurkoló is jól érezhette volna magát. Az a rendezvény, melyen évekig jól szórakozott játékos és szurkoló egyaránt.

Már tavaly sem volt teremtorna, mert mint azt a szervezők elmondták, nem tudták azt összehozni. Mert nem tudták beilleszteni a naptárba, hiszen a csapatok nagy része a téli holtidényben külföldi edzőtáborba vonul, így pedig nincs arra lehetős, hogy egy 4 hétig tartó eseménysorozaton részt vegyenek.

Arra nem gondolnak, hogy egy 32 csapatos tornát simán meg lehet rendezni 2 nap alatt. Olyan rendezvényt lehet összehozni, amelyen szinte garantált lenne a teltház.

Egy olyan rendezvényt, melyen – mondjuk a Papp László Sportarénában – az összes NB I-es, és néhány NB II-es csapat részt vehetne, amelyre a szurkolók is kilátogathatnának, amelyen gálameccseket lehetne játszani.

És nem kell hozzá egy hónap, csak két nap.
Egy hétvége.

És egyébként a megkérdezett csapatok vezetői egytől egyig azt mondták, egy ilyen rendezvényen részt vennének. Ezt bizonyítja, hogy helyi szinten azért rendeznek teremtornákat – óriási sikerrel.

Mert ők is tudják, a téli teremtorna hozzá tartozik a holtidényhez.
Ők is tudják, a szurkoló „vevő lenne” egy ilyen kezdeményezésre.

Persze, egy ilyen kétnapos rendezvényből nem lehet annyi pénzt csinálni, mintha négy városba is elvinnék a selejtezőket, majd egy ötödikben megrendeznék a döntőket. Egy ilyennél nem lehet annyi belépőjegyet szedni, és a szponzoroktól sem lehet annyi pénzt elkérni – bár ez utóbbit én kétlem, szerintem a szponzorok sokkal inkább megmozdulnának egy ilyen megarendezvényre.

Ami a profiknál nem megy, azt az amatőrök megcsinálják.

Az amatőrök előbb terembe vonulnak, Budapesten például már Decemberben "lepörgetik" a teremtornát, utána pedig jöhet a nagypályás torna.
Egész télen!
És nem csak úgy, edzőmeccseket játszanak, hanem egy bajnokság keretében éles meccseken lépnek pályára.

A Boldizsár Imre – a Csillaghegyi MTE elnöke – által kitalált Téli Nagypályás Torna lényege az, hogy ide bármilyen, amatőr osztályban szereplő csapat benevezhet. A gárdákat aztán csoportokba osztják, ahol minden hétvégén játszanak egy meccset.

Minden meccsre egy helyen, a Siketek SC Könyves Kálmán körúton található műfüves focipályáján kerül sor. Lesz olyan csapat, amelyik péntek este 8-kor, olyan, amelyik szombat reggel 9-kor, de olyan is, aki vasárnap 11 órakor lép pályára.

Mert a lényeg nem az, mennyit mutat az óra, sokkal inkább a futball, a játék.
A csoportok után pedig jöhetnek a helyosztók.

Az első fordulóra január 14-én kerül sor. Csak figyelmébe ajánlom mindenkinek, hogy a profi csapatok is ezen a héten kezdik el a felkészülést…… Március első hétvégéjén pedig már ki is derül, mely gárda nyeri idén a TNT-t, azaz a Téli Nagypályás Tornát.

Boldizsár Imre évek óta tartó kezdeményezése olyan jól sikerült, hogy a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség gyorsan lekoppintotta – igaz, ezért senkitől nem kapnak, nem kaphatnak egy rossz szót sem. Így aztán idén a megyei csapatok is pályára lépnek a Budaörs, a Cegléd, a Dabas, a Diósd, a Dunaharaszti, a Gödöllő, a Taksony, az Üröm, a Vasas, a Vác és a Veresegyház műfüves nagypályáin. Egész télen pattog majd a labda, mert az élet nem áll meg csak azért, mert leesik a hó.

Halkan - nem inkább hangosan - teszem hozzá, hogy ezekben az amatőr csapatokba nem fizetett játékosok játszanak. (Legalábbis a budapesti csapatokban nem, mert ma már a megye I-es vagy II-es csapatban csurran-cseppen valami.) Nem hónapról-hónapra százezreket zsebre tévő primadonna futballisták lépnek pályára, hanem olyan, a futballt szerető emberek, akik munka után, este edzenek, és a szabadidejük mellett a saját pénzüket áldozzák arra, hogy játszhassanak.

Még a hideg sem érdekli őket, ők ugyanis nem a pénzért, hanem a futball szeretetéért játszanak.

Profik az amatőrök világában.

Fehér György

 

 



Lovrencsics az év csapatában Szép gólok és címvédés a Fehér Miklós emléktornán