mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A magyar futball valós helyzet 2.

Selmeczi Krisztián, a FIFA által élete végéig eltiltott, a bundabotrányban főszerepet játszó játékvezető két hete itthon nemzetközi edzőmérkőzést vezethetett. Az élvonalban dolgozó edzőket nem vették fel a Pro liszenszes edzőképző tanfolyamra, mert megbuktak a felvételi vizsgán. Az Újpest 200 millióért adta volna át az NBIII-es indulási jogot a Vácnak, akitől még a tönkretevője, Héger József is 80 milliót kér, a megye I-es indulási jogért. Na – többek között - ilyen a magyar futball helyzete 2013 nyarán.

A világ pofátlansága, hogy a magyar bundabotrány főszereplője, Selmeczi Krisztián – akit a FIFA egész életére eltiltott, akire a futballmeccsek elcsalása miatt letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség – nemzetközi edzőmérkőzést vezethetett itthon.
Nem is akár hol: Telkiben, az MLSZ edzőközpontjában.
Selmeczi a Vasas vegyes – Fluminense mérkőzésen volt asszisztens, azaz partjelző.
Úgy, hogy neki legfeljebb otthon, a tűkőr előtt szabadna pózolnia játékvezetői dresszben. (Szerintem ott sem.)
Úgy, hogy büntetőeljárás folyik ellene, és az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért rá.
Úgy, hogy a FIFA örök életre eltiltotta.
És mit mond erre az MLSZ?
Semmit.
Pedig egy nemzetközi edzőmérkőzésre nekik kell küldeni játékvezetőket.
A felelősök nevét még nem ismerem, de kiderítem, ez biztos.
Más.
Az NBII-es bajnokságból kizárt Vác szeretett volna az NBIII-ban indulni – mondjuk, hogy milyen csapattal, arról fogalmam sincs.
Mint azt korábban megírtam, a Berkenye jogán indult volna a gárda, csakhogy a volt váci játékosokkal megerősített Nógrád megyei bajnok elveszítette az osztályozót a REAC-al szemben, így oda a lehetőség.
Bodonyi klubigazgató – abban is segíthetne valaki, hogy mit igazgat, hiszen nincs csapat – azonban nem adta fel, egészen Újpestig rohant, hogy tárgyaljon az NBIII-as csapat indulási jogának átvételéről. Mivel szinte üres pénztárcával ment, nem is jutott egyezségre, igaz, arra ő sem számított, hogy a IV. kerületben potom 200 milliót kérnek az NBIII-as jogért. Pontosabban az első évben 100 millióért lízingelhette volna a Vác a jogot, míg további 100 millióért a második évben már végleg Vácra kerülhetne a jog. Nem kevés pénz, de a pofátlanság teteje, hogy a váci pénzek eltűnésében felelősnek kikiáltott Héger Józsefet hivatalosan még mindig nem kérdezte meg senki, hova tűnt az angol befektető pénze, vagy épp a TAO-n nyert sok tíz millió, sőt, most még ő követel 80 milliót hogy a megyei I-es jogot (kizárt csapat a következő évben két osztállyal lejjebb indulhat csak) átadja a klubnak.
Más.
Élvonalban dolgozó edzők – többek között Dárdai Pál, Sándor Tamás, Dragóner Attila, Márton Gábor, Vincze Ottó vagy épp Víg Péter – szerettek volna jelentkezni az MLSZ Pro liszenszes edzőképző tanfolyamára. Igen ám, de azzal nem számoltak, hogy vége annak az időszaknak, amikor valaki néhány válogatottsággal a háta mögött máris beülhetett az iskolapadba.
Ma már felvételizni kell – egyébként a legalsóbb szintű edzőképző tanfolyamra is – és ezen a felvételin ezen a derék ifjak bizony elbuktak.
Már önmagában ez is indok lenne egy elbocsájtó szép üzenetre – ugyebár ha egy NBI-es edző, mint például Márton vagy épp Sándor – megbukik az edzőképzés felvételi vizsgáján, akkor nem biztos, hogy azon a szinten dolgozik a szakmában, ahol kellene neki.
Az azonban még nagyobb pofátlanság, ahogy például a Pécsen vezetőedzőként dolgozó, de Pro liszenszes végzettség hiányában másodedzőként bejegyzett Márton magyarázza a magyarázhatatlant.
„Semmi bajom az edzőképzéssel, sőt, a következő felvételin is részt veszek, de nem jó irány, ha matematika érettségire készülve történelem tételek tesznek az ember elé. Nem hiszem, hogy egy vezetőedzőnek élettani feladatokkal is foglalkoznia kellene.„
Márton ugyanis – többi társával együtt – azon csúszott el, hogy nagyjából fogalma sem volt arról, hogyan működik az emberi – sportolói – szív, és hogyan hat a szervezetre mondjuk egy aerob edzés.
Dragóner Attila például azt mondta, hogy élettani kérdések is voltak pulzusról, vérnyomásról, de szerinte sem a vezetőedzőnek kell ezzel foglalkoznia, hanem az edző stábban dolgozó orvosnak.
Szalai László edzőképző vezető szerint azonban ez nem így van.
„Napjainkban nem elégséges edzői felkészültség, ha valaki meg tudja mondani ki volt 74-ben a magyar bajnokság, vagy 78-ban a világbajnokság gólkirálya. A teszten olyan alapvető edzéselméleti és élettani kérdések voltak, amelyeket már a B liszenszes tanfolyam vizsgájára is tudni kellene. Többek között olyan alapvető kérdésekben vártunk választ, mint hogy milyen az emberi szív működése vagy az aerob edzés meghatározása.” 
Nos, Márton Gábor szerint ezeket nem kell tudnia egy NBI-es, profi edzőnek.
Na – többek között - ilyen a magyar futball helyzete 2013 nyarán.

Fehér György



"Hogy melyek a gyorsaság fajtái, nem orvosi kérdés, mint ahogy az sem, honnan nyeri egy futballista az energiáját"