mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kamu

Kamu, Kamu, Kamu. Százszor, ezerszer leírtam már, ami a magyar sajtóban működik hírgyártás terén, az már pofátlanság. Semmi más, mint marketingfogás. Mint történt az az elmúlt három napban Dzsudzsák Balázs esetében. Volt, ahol már majdnem az aláírási ceremóniát is "bemutatták", aztán kiderült, semmi sem igaz a Fulham érdeklődéséből.

dzsudzsak_balazs_dinamo_feher_eredeti


Az elmúlt három napban már szinte kész tényként kezelték, hogy Dzsudzsák Balázs a Fulhambe igazol. A legkeményebb cikket tegnap este láttam "Már csak Dzsudzsákon múlik" címmel.

Valahogy nem lelkesedtem.
Sőt, azt mondtam, úgysem igaz az egész.
Dzsudzsákot az elmúlt években a Barcelonán és a Real Madridon kívül Európa összes csapatába eladták már - az újságok. Aztán még mindig ott van, ahova a nagy lóvéért igazolt - Oroszországban.

És nekem lett igazam.
Semmi nem igaz Dzsudzsák angliai szerződéséből. Sőt, még a lehetősége sem merült fel.
„Dzsudzsák Balázzsal kapcsolatban mindig megjelennek hírek, de higgye el mindenki, ezeket nem mi gerjesszük. Én is meglepve olvastam a Fulhammel kapcsolatos híreket. Jelen pillanatban ez nem aktuális. Nem kerestek minket, nem tárgyaltunk. Amikor a Fulhamnél még Martin Jol volt az edző, tartottuk vele a kapcsolatot, ő szerette volna Balázst szerződtetni, de nem hiszem, hogy meg tudtak volna egyezni a Dinamóval. A klubnál most egy új holland edző van, aki szintén ismerheti Balázst és ezért röppenhetett fel ez a hír, de nem tárgyaltunk velük. A Dinamo nem tette átadólistára Dzsudzsák Balázst, tehát nem mondott árat. Tisztában vagyok vele, hogy egy tíz millió euró fölötti összeg, azt gondolom, egy tizenhárommilliós vételár lehet az, amire már igent mondanának. Jelenleg nincs ilyen ajánlat – fogalmazott Vörösbaranyi József, a játékos menedzsere.

Ezt nevezik Magyarországon hiteles tájékoztatásnak.

Mondjuk Vörösbaranyi úgy meglepődhetett a Fulhammal kapcsolatos híreken, hogy három napig eszébe sem jutott cáfolni azt.
Három napig jó volt, hogy minden oldal azzal foglalkozik, hogy Dzsudzsák Angliába igazol. Sőt, volt olyan oldal, amelyik azt írta, a Fulham érdeklődése még feljebb viheti a játékos árát - a Liverpoolnál.

Azt gondolom, hogy a Dzsudzsák Balázsnak, és a magyar válogatottnak is jót tenne, ha a játékos - amellett, hogy kissé szerényebbé válna, és nem celebként, hanem futballistaként viselkedne - visszatérhetne Európába. Ám azt is gondolom, hogy ez a kétség kívül neki, és a holdudvarába tartozó embereknek sok-sok milliót hozó orosz kaland olyan sokat ártott megítélésének és játékának, hogy európiai topcsapatot emlegetni vele kapcsolatban nem megalapozott.
Miként 13 millió eurót emlegetni sem.

Önök szerint melyik európai topcsapat fizetne ki ennyi pénzt Dzsudzsák Balázsért?
Az Inter?
A Liverpool?
Na ne vicceljünk.

Előfordul, hogy Dzsudzsák még a Dinamóban is csak csere, márpedig az orosz csapatot csak mi magyarok soroljuk topcsapat kategóriába, Európában inkább a középmezőnyhöz, annak is hátsó feléhez kategorizálják.

Persze, kell a jó sajtó, kellene a csapatnevek, hogy Dzsudzsák neve ott legyen az emberek fejében. Hogy arról beszéljenek, a játékos - hogy az aktuális példánál maradjunk - Angliába igazol.

A honi sportsajtó jeles képviselői napokig félrevezették az olvasókat, úgy, hogy senkit nem kérdeztek meg az esetről.
Eszükbe sem jutott például felhívni a játékos menedzserét, és megkérdezni az esetről.
És azok a lapok, oldalak - élükön sajnos a sportnapilappal - akik napokig azt tömték az emberek fejébe, hogy Dzsudzsák Angliába igazol, ma pofátlanul lehozzák a hírt, hogy ez a lehetőség fel sem merült.

Hülyének nézik az olvasót, akivel szerintük bármit meg lehet csinálni, akinek bármit le lehet nyomni a torkán.
És sajnos teszik ezt már rendszeresen.

Mert be kell vallani, ma a cikkek nagy része nem más, mint marketingfogás.
Pr-cikk.

És aki kétkedik ebben, annak figyelmébe ajánlom, hogy míg az egyik leolvasottabb, futballal foglalkozó oldal a regnáló bajnok Győr tulajdonosáé, addig a másik ugyanilyen oldal az egyik legnagyobb menedzserirodáé, ahol a legtöbb magyar játékos ügyét intézik.

Ilyen a független magyar sportsajtó.

Fehér György



Budaörsön is megbukott Zsivóczky Milliókat érő aláírások