mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nyílt levél a Nemzeti Sport újságírójának

Felháborodott rákospalotai szurkolókat szült Sinkovics Gábor november 8-án megjelent írása. A Nemzeti Sport újságírója a napilap hasábjain a REAC-ról fogalmazott meg véleményt, amelyre Kiss István György szurkoló nyílt levélben válaszolt, melyet változtatás nélkül teszünk közzé.

"Nyílt levél Sinkovics Gábor újságíróhoz

A Nemzeti Sportban 2013. november 8-án megjelent az Ön cikke a Görbe tükör rovatban. Sajnos azonban ezt a görbe tükröt Ön eltörte. Én eddig azt gondoltam, hogy ha a legnépszerűbb sportújságban megjelenik egy cikk, akkor annak valamilyen szinten tárgyszerűnek, előremutatónak kell lennie. Ön azonban olcsó, közönséges, poénkodó stílusban írta meg szerzeményét. Ez a stílus még egy jól menő kocsmában sem megengedett, nem pedig az újság hasábjain. Ön az újságírás minimális tisztességes tájékoztatási szabályát sem tartotta be.

Mire alapozom véleményemet? Mint azt mindannyian tudjuk, valóban a REAC NB I-es csapatát, edzőjét, illetve elhunyt klubigazgatóját bundaváddal támadják. Sok a találgatás, jelen pillanatba még tart az eljárás, de az érintett játékosok már ítélet nélkül is megbűnhődtek, hisz labdarúgó pályafutásuk gyakorlatilag véget ért. A REAC Futball Klubot is megrázták a történtek, mivel jelen pillanatban két osztályt esve az NB III Keleti csoportjában küzd a tisztességes szereplésért.

Ön a cikkében célozgat a jelenlegi csapat bundára való érzékenységére. Szeretném jelezni Önnek, hogy a régi keretből két, bunda gyanúval nem érintett játékos van, a többiek új játékosok, illetve a REAC Sport Iskola fiatal játékosai. Az Ön célozgatása tiszteletlenség a Klub, illetve a csapat új játékosainak felé. Az Ön sanda célozgatását visszautasítom, visszautasítjuk.

Tájékoztatnom kell Önt, mivel mielőtt megírta volna ezt a katyvaszt, nem tájékozódott a torna körülményeiről: a vietnámi tornára, az itt tartózkodó, edzőtáborozó vietnámi labdarúgó csapat hívta meg a REAC Sportiskola csapatát. A torna szállás- és útiköltségét a meghívó fél vállalta két teljes hétre. Szerintem a magyar labdarúgás mai helyzetében nem sok ilyen túra van, kiváltképp nem egy kis csapat életében. Segítsen megnevezni, hogy melyik magyar profi csapatot hívták meg így, mert én nem emlékszem. Természetesen a torna színvonala meghaladta az NB III-as REAC képességét, de ezért ne menjünk ki tanulni, fejlődni? Poénkodás közben kifelejtette, hogy a tornán olyan első osztályú csapatok is részt vettek, mint a koreai csapat, brazil együttes, vietnámi csapatok. Én vettem a fáradtságot, (amit Ön bizonyára nem tett meg) és megnéztem az interneten a meccseket a www.btv.vn oldalon. Bizony meglehet, hogy NB I-es magyar csapatok is elvéreztek volna.

Rohan a világ, talán erről kellet volna írni. Továbbá tárgyi tévedés is van az Ön írásában (biztos lapzárta volt) bizony a mérkőzésekre lehetett fogadni. Tudom, adom is a magas labdát. Jöhet az új iromány, hogy azért kaptunk sok gólt, mert lehet rá fogadni. Az Ön logikája alapján a REAC-nak az sem jó, ha lehet rá fogadni az sem jó, ha nem lehet rá fogadni.

Emlékszem én még arra az NB I-es időszakra is, amikor Önök újságírók, a VIP részlegen ettek-ittak, és bizony alig győzték elhunyt klubigazgatónk kegyeit keresni (bizony ön is) aki akkor igen elismert ember volt a magyar labdarúgásban. De mint tudjuk az idő telik, és most már bele is rúghatunk egy kis klubba. A fentiek ellenére tájékoztatom Önt, - mert szerintem információhiányban szenved – hogy pozitív dolgok is történnek Palotán (talán arról is lehetett volna írni). Újra felépítjük a REAC csapatát a REAC Kft., illetve a Sportiskola összefogásával. Több száz kisfiú focizik az utánpótlásban, már miattuk is meg kell tenni. Remélem, hogy eljutunk megint egy profi szintre, de megkérem, a VIP helyiséget ne használja, mert a cikke után nem érdemli meg.

Felkérem, hogy a szakmai újságírás szabályai szerint ezen túl, a REAC labdarúgó csapatával csak akkor foglalkozzon, ha tárgyilagos és korrekt tud maradni. Én ezért mindent megteszek, ha kell, veszek Önnek egy tükröt az eltört helyett egy másikat, hogy tükörbe tudjon nézni ezek után, mert nekem bizony nem menne az Ön helyében. Én ugyan nem újságíró vagyok, hanem csak egy REAC-drukker, de minden leírt soromat tudom vállalni. Hajrá REAC!

Kiss István György"Fordítva ülünk a lovon Két perc a világ