mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Moniz csak a legjobbakat akarta – és középszerű játékosokkal játszik

Most is beigazolódott az örök igazság, mely szerint jobb előbb gondolkozni, és utána nyilatkozni, mint fordítva. Moniz, a Ferencváros mestere ezt saját bőrén tapasztalja meg.



moniz-ujszo_770

Júniusban felvetődött, hogy a Kolozsvárról elküldött Vass Ádám esetleg a Ferencvároshoz szerződik. Ám Moniz-mester akkor a következőket nyilatkozta egy interjúban:
– Vass Ádám éppenséggel fölöslegessé vált Kolozsváron…
– Ő Magyarországon a legjobbja posztjának?
– Az egyik legjobb.
– Az nekem kevés. Megvannak a játékosaim, akikkel végigküzdöttem a szezont, ahhoz, hogy őket félreállítsam, a legjobb kell.

Jöttek is a "legjobbak" nyáron, persze, minő véletlen, mind ugyanannak a menedzserirodának a közvetítésével, ahova Moniz is tartozik. Ekkor még rózsaszín felhőkön ültek a ferencvárosi vezetők és drukkerek, és vakon tapsoltak a Tuijpoknak, Valpoortoknak. Mára azért kiderült, hogy ők sem jobbak, mint bármelyik más, sokat szidott századrangú légiós.

De most nem is ez a lényeg.
Moniz azt mondta, neki a posztján legjobb játékosai vannak, így csak az jöhet a Fradiba, aki náluk is jobb. Azóta eltelt egy félév, és kialakult egy játékos rangsor. Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna meg, elárulom, mivel mi nem osztályozzuk a játékosokat, a sportnapilapot hívtuk segítségül.

Kapusok:
A kapusok rangsorába Jova Levente a hetedik helyen végzett, pedig még ő volt az, aki a legjobban teljesített a csapatban.

Jobb oldali védők:
Az egyik legmeglepőbb eredmény itt született. A rangsorba ugyanis csak olyan játékos kerülhetett be, aki legalább nyolc mérkőzésen osztályozható volt. A Ferencvárosban nem volt ilyen játékos, így senki nem került be a listára.

Belső védők:
Itt sem ferencvárosi „győzelem született”. Bár hozzá kell tenni, Besic valóban üde színvoltja a magyar bajnokságnak, és a Ferencvárosnak, őszi teljesítménye csak az ötödik helyre volt elég a rangsorban.

Bal oldali védők:
Philipp Bönig került fel a listára – az tizenharmadik helyen. Hát, még véletlenül sem mondhatjuk, hogy ő lenne a legjobb a posztján Magyarországon.

Jobb oldali középpályások:
Ha valaki azon törné a fejét, miért gyengélkedik a Ferencváros, akkor elég ránézni a csapat jobbszárnyára. A védők mellett ugyanis a középpályások közül sem sikerült nyolcszor ugyanazt a játékost beállítani a csapatba, így itt sem került fel a listára zöld-fehér játékos.

Védekező középpályások:
Bár a sportnapilap kissé fura összeállításban rakta össze rangsorát, ide legalább jutott ferencvárosi – Gyömbér Gábor a 12. helyen „végzett”.

Támadó középpályások:
Az idény ferencvárosi felfedezettje díjat biztosan Holman Dávid kapná, őszi teljesítménye alapján a rangsor kilencedik helyére került.

Bal oldali középpályások:
Hihetetlen, de ide sem került be ferencvárosi játékos

Jobb oldali támadók:
Valamilyen érthetetlen okból Somáliát ide sorolják, igaz, ő több alkalommal játszott a védelemben is. Produkciója a 10. helyre volt elég. És bár lehet azon vitatkozni, hogy Somália védő vagy támadó – talán ő maga sem tudja – de tény, hogy a jobb oldali posztok közül ő az egyetlen, aki bekerült a listára. Ráadásul osztályzatainak átlagával a jobb oldali védők 13-as listájára nem kerülne fel.

Középső támadók:
A mára már a Fradi csapatkapitányává vált Böde Dániel a zöldeknél egyeduralkodó ezen a poszton, a rangsorban csupán ötödik lett.

Bal oldali támadók:
Az egyetlen poszt, melyen bevált Moniz „jóslata”. Itt ugyanis ferencvárosi játékos végzett az élen, Jenner személyében. Az már az NB I gyengeségét mutatja, hogy egy támadó három góllal és három gólpasszal – Jenner ennyit ért el ősszel – posztjának legjobbja lehet. Ezzel a produktummal Jenner Hollandiában valószínűleg a „futottak még” kategóriában szerepelne.


Persze, lehet azt mondani, hogy az osztályzás szubjektív dolog, játék a számokkal, de egyrészről valahogy ezt mindig azok mondják, akik nem azt az eredményt kapták, amire számítottak, másrészről az év végére azért mégis nagyjából a valós képet mutatja (persze, azon lehetne vitatkozni, hogy valóban Szűcs Lajos-e még mindig a legjobb kapus).

A Ferencváros tizenegy posztból hárman nem is tudott játékost adni a rangsorba, Jenneren kívül egyetlen játékosuk sem került fel a „dobogóra”. Ennek tükrében kissé - vagy nem is annyira kissé - fellengzősnek tűnik Moniz nyári kijelentése, főleg úgy, hogy a fél éve még holland varázslónak kikiáltott Moniz megítélése ma már korántsem olyan fényes, mint volt korábban.

És ugye most már mindenki tudja, miért nem ott áll a csapat a bajnokságban, ahová a vezetők ígérték, na és a szurkolók várták azt.

Fehér György



Tóth Bálint: Néhány edző úgy beszél magáról, hogy én is elélvezek a gyönyörtől Fordítva ülünk a lovon